Nettihitiksi noussut ryhmä haluaa muistaa koronahoitajia villasukilla – ”Jospa ne vähän lämmittäisivät jalkojen lisäksi mieltä”

Ryhmässä on ohjeita villasukkien tekemiseen ja pakkaamiseen, sekä siitä, minne omat sukkansa voi lahjoittaa.

Ryhmässä on ohjeita villasukkien tekemiseen ja pakkaamiseen, sekä siitä, minne omat sukkansa voi lahjoittaa. (Kuva Anu Saari)

Koronaa vastaan sairaaloiden etulinjassa työskentelevät on nimetty Kärkitaistelijoiksi.

VILLASUKAT Itseoppineen neulojan Jonna Nordströmin tie esikoiskirjailijaksi ja nettihitiksi nousseen Villasukkarakkautta-ryhmän perustajaksi oli poikkeuksellinen.

Mielikuvitusta käyttäen hän neuloi villasukat siskoltaan syntymäpäivälahjaksi saamistaan langoista, ja julkaisi sitten kuvan netissä. Muut neulojat ihastelivat sukkia ja pyysivät ohjetta. Suosiota saavuttaneet sukat saivat nimekseen JonSukat.

Ohjeita kyseltiin lisää ja Jonna päätti kirjata niitä paperille. Kirja JonSukat – Villasukkarakkautta (Readme) on myynyt kohta 13.000 kappaletta ja komeilee edelleen tietokirjojen Mitä Suomi lukee -myyntilistalla.

Facebookissa neulomisohjeita jakavassa ryhmässä on nyt jo yli 35.000 jäsentä, ja siellä syntyi ajatus muistaa myös koronaviruspotilaiden hoitamisessa toimivia henkilöitä. Koronaa vastaan sairaaloiden etulinjassa työskentelevät hoitajat, lääkärit ja laitoshuoltajat on ryhmässä nimetty Kärkitaistelijoiksi.

– Ajatuksenamme on niinkin huikea juttu, että haluamme lahjoittaa villasukkia mahdollisimman monelle etulinjan hoitajalle, lääkärille ja laitoshuoltajalle, jotka toimivat tänä erityisenä aikana hoitaen koronaan sairastuneita ihmisiä erilaisilla infektio-, pandemia- ja teho-osastoilla, päivystyksessä ja ensiavussa, Jonna Nordström kertoo.

Hän muistuttaa, että työntekijät toimivat usein tuplavuoroissa, joustaen työ- sekä lepoajoissa ja välillä kamppaillen jaksamisensa äärirajoilla, vaarantaen myös oman terveytensä.

– Siksi haluamme muistaa heitä villasukilla, jospa ne vähän lämmittäisivät jalkojen lisäksi mieltä, että heitä arvostetaan ja me tiedämme heidän tekevän todella tärkeää työtä yhteiskuntamme hyväksi.

Tätä hyväntekeväisyyttä varten on perustettu myös oma ryhmä Kärkitaistelijasukat By Jonna. Ryhmässä on ohjeita villasukkien tekemiseen ja pakkaamiseen, sekä siitä, minne omat sukkansa voi lahjoittaa.

Pitkin Suomea on reilut 40 keräyspaikkaa ja keräysvastaavaa, jotka hoitavat oman alueensa itsenäisesti, keräten sukkia ja toimien yhteyshenkilöinä sairaaloiden kanssa.

Lue myös: Koronaepidemia pakotti ruoka-avun jakajat poikkeustoimiin – avun tarve kentällä on nyt valtava

Kommentoi Facebookissa