NHL-pomo ei ota vastuuta sarjan kiusallisesta Putin-yhteydestä

Gary Bettman on toiminut NHL:n johtajana vuodesta 1993 lähtien. (Kuva AOP)

NHL-pomo Gary Bettman korostaa Aleksander Ovetshkinin olevan Washington Capitalsin kapteeni, eikä hän tiedä tarkkaan, millainen suhde Ovetshkinilla on Vladimir Putiniin.

JÄÄKIEKKO Maailman vaikutusvaltaisimmat jääkiekkojohtajat, NHL-komissaari Gary Bettman ja apulaiskomissaari Bill Daly saapuivat lauantai-iltana Tampereella suomalaismedian eteen. Suomesta parivaljakolla olikin vain hyvää sanottavaa.

Journalistiselta osalta pressitilaisuuden anti jäi kuitenkin vaisuksi. Toimittajilla olisi riittänyt kysymyksiä, mutta dollariliigan johtokaksikko ilmoitti varsin lyhyen jutustelutuokion jälkeen pressitilaisuuden päättyneeksi. Aikataulu oli tiettävästi tiukka.

Bettman tietysti kehui Suomen ja Tampereen maasta taivaisiin ja kiitteli erikseen myös Tapparaa ja Ilvestä. Amerikkalaiseen tyyliin Bettmanin suusta kuultiin suomalaisille koomisilta kuulostavia ylisanoja, jotka pohjoisamerikkalaisessa kulttuurissa toki ovat pakollisia kohteliaisuuksia.

Bettman ja Daly olivat selvästi valmistautuneet kiusallisiin Venäjä-kysymyksiin. Bettman ilmoitti venäläisten edustavan NHL:ssä NHL-seurojaan eikä Venäjää. Daly puolestaan ilmoitti, ettei ole varsinaisesti sanonut, että venäläispelaajien joukkue voisi ehkä osallistua NHL:n suunnittelemaan World Cup -turnaukseen, vaan sanoi ainoastaan spekuloineensa tilanteella.

Bettman väitti, ettei tarkkaan tiedä, millainen suhde Washington Capitalsin kapteenilla Aleksander Ovetshkinilla on Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. Kaikki muut salissa olleet varmasti tietävät.

Ovetshkinin Instagram-tilin pääkuvana komeilee yhä hänen yhteiskuvansa Putinin kanssa. Ovetshkin on myös Venäjän maajoukkueen kapteeni. Mikään salaisuushan ei ole, että Venäjän maajoukkuejääkiekko elää Putinin kanssa symbioosissa.

Eikä Ovetshkin tietenkään ole tuominnut Ukrainan sotaa. Hän kommentoi viime keväänä, että Putin on hänen presidenttinsä.

Putinin hallinto ja sen käskytyksessä oleva venäläismedia ottaa NHL:n venäläistilanteesta kaiken irti. Venäjä ei saa osallistua kansainvälisiin urheilutapahtumiin, mutta Putinin ystävä Ovetshkin nakuttaa kovia tehoja NHL:ssä. Urheilu on valjastettu Venäjällä politiikan keppihevoseksi ja Ovetshkin on hyödyllinen työkalu.

NHL on tietysti vaikeassa tilanteessa, kun sillä ei varsinaisesti ole juridisia oikeuksia estää venäläispelaajien osallistumista sarjaansa. Se vaatisi Yhdysvaltain ja Kanadan lainsäätäjiltä poliittisia päätöksiä ja viime kädessä kielto todennäköisesti rikkoisi näiden valtioiden vapauden perusideaa.

Mutta NHL-seurat päättävät, keiden kanssa pelaajasopimuksia tekevät. Bettman voisi kyllä vaikuttaa siihen, ettei Putinia hännystelevien venäläispelaajien kanssa NHL-sopimuksia enää tehtäisi.

Suomen viranomaisilla ei ollut mahdollisuuksia kieltää Colorado Avalanchen ja Columbus Blue Jacketsin venäläispelaajien osallistumista Tampereen NHL-peleihin. Perjantaina ja lauantaina tositoimissa nähtiinkin useampi venäläinen, mutta median eteen seurat eivät heitä tuoneet. Kysyttävää olisi kyllä ollut.

Bettmanin saivartelu Ovetshkinista on surkuhupaisaa vastuun väistelyä. NHL ei ole poliittinen liike, mutta kansainvälisenä urheiluvaikuttajana sarjalla on yhteiskunnallinen vastuunsa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Patrik Laineen ja Columbuksen Tampereen reissusta masentava tulos

Kommentoi Facebookissa