NHL tekemässä kovia päätöksiä – Leijonat saisi superjoukkueen 2021 ja 2022

Nuorten Leijonien 2019 kultajoukkueen pelaajista useampi saattaa pelata 2021 World Cupissa ja Pekingin 2022 olympialaisissa.

Nuorten Leijonien 2019 kultajoukkueen pelaajista useampi saattaa pelata 2021 World Cupissa ja Pekingin 2022 olympialaisissa. (Kuva AOP)

Jääkiekon World Cup saatetaan järjestää helmikuussa 2021.

JÄÄKIEKKO NHL ja sarjan pelaajayhdistys NHLPA valmistautuvat vaikeisiin sopimusneuvotteluihin. Kausi 2020-2021 uhkaa peruuntua, jos toinen osapuoli päättää syyskuussa nykyisen työehtosopimuksen katkaisemisesta ensi kauden jälkeen, eikä uuteen sopimukseen päästä ennen seuraavan kauden alkua.

Molemmilla osapuolilla on luonnollisesti halua sopuratkaisuunkin. On aika lailla varmaa, että nykyinen sopimus päättynee jo vuoden kuluttua, mutta uuteen sopimukseenkin saatetaan päästä ilman että yhtäkään ottelua peruttaisiin.

Neuvotteluissa keskustellaan myös maajoukkueturnauksista. Sekä NHL että NHLPA haluavat järjestää parhaiden pelaajien World Cup -turnauksen. NHLPA haluaa mukaan myös Pekingin 2022 olympialaisiin, joista myös NHL on kiinnostunut.

NHL:n varakomissaari, sarjan kakkospomo Bill Daly paljasti hiljattain lehdistötilaisuudessa, että World Cup saatettaisiin pelata jo helmikuussa 2021. Dalyn mukaan kyse olisi miniturnauksesta. NHL:n All Star -ottelu jäisi pois ja All Star -taukoa pidennettäisiin muutamalla päivällä eli käytännössä tauko olisi viikon pituinen.

Aiemmin World Cup järjestettiin syyskuussa vuosina 1996, 2004 ja 2016. Myös turnauksen edeltäjä Canada Cup järjestettiin aina syyskuussa ennen NHL-kauden alkua.

Syyskuu ei ole turnauksen ajankohdaksi paras mahdollinen. Se sotkee NHL-seurojen valmistautumista kauteen. Yhdysvalloissa turnaus ei myöskään saa kaivattua julkisuutta, kun amerikkalaisen jalkapallon ja baseballin kaudet ovat käynnissä.

Helmikuussa World Cup saisi enemmän näkyvyyttä. Yhdysvalloissa jääkiekko saattaisi valloittaa lisää markkinoita.

Suomi saisi 2021 World Cupiin kovan joukkueen. Nuorten MM-kultaa 2014, 2016 ja 2019 voittaneiden joukkueiden tähdet alkaisivat olla parhaassa iässään. Yhtä kova Leijona-ryhmä olisi jalkeilla myös Pekingin olympiakisoissa 2022, jos NHL pelaajansa sinne päästää.

NHL jätti Pyeongchangin 2018 olympialaiset väliin, koska ei katsonut turnauksen hyödyttävän bisnestään. Syynä oli myös neuvottelutaktiikka pelaajayhdistyksen kanssa. NHL olisi suostunut päästämään pelaajansa Pyeongchangiin, jos nämä olisivat jatkaneet nykyistä työehtosopimustaan vielä parilla vuodella, mutta siihen NHLPA ei suostunut.

Kiinan valtava markkinapotentiaali kuitenkin kiinnostaa NHL:ää. Olympialaisista NHL saisi jättimäistä näkyvyyttä käytännössä ilmaiseksi. Varakomissaari Daly totesi jokaisen olympiapäätöksen olevan erilainen. Rivien välistä saattoi tulkita Pekingin kisojen kiinnostavan NHL:ää.

NHL-pelaajat olivat mukana viidessä perättäisessä olympiaturnauksessa 1998-2014.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Venäläisten yllättävä päätös tuo uuden haasteen Jokereille – ”En tasajalkaa hypi tässä vaiheessa”

Kommentoi Facebookissa