NHL:n pudotuspeleissä mukana vielä monta suomalaista – mestari vaihtuu

Nuorten maailmanmestari Roope Hintz on vakiinnuttanut paikkansa Dallas Starsin NHL-joukkueessa.

Nuorten maailmanmestari Roope Hintz on vakiinnuttanut paikkansa Dallas Starsin NHL-joukkueessa. (Kuva AOP)

NHL:n pudotuspelien toisella kierroksella suomalaismielenkiinto kohdistuu Coloradon ja Dallasin ottelusarjaan. Mukana sarjassa on kuusi suomalaispelaajaa.

JÄÄKIEKKO Stanley Cup -mestari vaihtuu jälleen. Vuosi sitten mestaruutta juhlinut St. Louis Blues lähetettiin kesälaitumille perjantaina joukkueen hävittyä ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Vancouver Canucksille.

Sarjan päättäneessä kuudennessa ottelussa Vancouver jyräsi St. Louisin maalein 6-2. Canucks vei ottelusarjan nimiinsä voitoin 4-2.

Viime kaudella St. Louis toteutti merkittävän tuhkimotarinan. Joukkue oli ollut runkosarjassa talven koittaessa viimeisenä, mutta nousi mestariksi.

St. Louisin mestaruus oli eräänlainen pelillisen evoluution tulos. Ketjujen tasaisemman peluutuksen myötä joukkueella riitti kesän lähestyessä energiaa, mikä osaltaan vaikutti yllätykseen. Supertähtiä ei ylikuormitettu.

Päättynyt kausi oli luonteeltaan toisenlainen. Koronapandemia keskeytti NHL:n runkosarjan maaliskuussa. Neljän ja puolen kuukauden tauon jälkeen pelejä jatkettiin elokuusta alkaen suoraan pudotuspelikarsinnoista.

Tauon aikana tähtipelaajat saivat parannella kolhujaan pitkään ja kerätä energiaa kauden tärkeimpiin peleihin. Pelaajamateriaaliltaan heikommilla ryhmillä ei ole yhtä suurta yllätyssaumaa kuin normaalisti pelattavan kauden aikana.

NHL:ssä Montreal Canadiens voitti 1970-luvulla peräti kuusi Stanley Cupia. New York Islanders voitti neljä perättäistä mestaruutta 1980-1983. Edmonton Oilers voitti mestaruuden 1984, 1985, 1987, 1988 ja 1990.

Viimeisen 30 vuoden aikana Stanley Cup -mestaruus on mennyt samalle seuralle kahdesti peräkkäin vain kolmesti. Pittsburgh Penguins voitti 1991 ja 1992, Detroit Red Wings 1997 ja 1998. Pittsburgh voitti kaksi perättäistä mestaruutta myös 2016 ja 2017.

Detroit Red Wings voitti viiden vuoden sisään kolme mestaruutta 1997, 1998 ja 2002. New Jersey Devils voitti kolme mestaruutta kahdeksan vuoden aikana 1995, 2000 ja 2003. Chicago Blackhawks voitti mestaruuden 2010, 2013 ja 2015.

Juttuvinkki: Käsittämätön juttu – Leijonat hävisi olympialaisissa vain yhden erän ja jäi pronssille

Niin sanottuja dynastiajoukkueita on ollut NHL:ssä myös lähihistoriassa, mutta mestaruuden puolustaminen on hyvin vaikeaa. Se kertoo myös palkkakaton positiivisista vaikutuksista viihdearvoon. Sarjan tasoerot ovat paljon pienempiä kuin vielä 2000-luvun alussa.

NHL:n pudotuspelien ensimmäinen kierros päättyi kokonaisuudessaan perjantaina, kun Philadelphia Flyers pudotti jatkosta Montreal Canadiensin otteluvoiton 4-2. Montrealin suomalaispelaaja Joel Armia jatkoi tehoiluaan syöttämällä kaksi maalia, mutta se ei Montrealille riittänyt Philadelphian voitettua ottelun 3-2.

Armian hyvä kausi tuli NHL:ssä päätökseensä. Kesäloman Montrealin suomalaisista saivat aloittaa myös Artturi Lehkonen ja Jesperi Kotkaniemi.

Flyers kohtaa pudotuspelien toisella kierroksella New York Islandersin. Itäisen konferenssin toinen välieräpari on Tampa Bay LightningBoston Bruins.

Idän konferenssivälierissä suomalaisista nähdään tositoimissa Islandersin Leo Komarov. Bostonin suomalaismaalivahti Tuukka Rask vetäytyi pudotuspeleistä perhesyiden takia.

Lännen konferenssivälierissä Vancouver kohtaa toisella kierroksella Vegas Golden Knightsin. Läntisen konferenssin toisessa välieräparissa ovat vastakkain Colorado Avalanche ja Dallas Stars.

Coloradon ja Dallasin ottelusarjassa riittää suomalaisväriä. Avalanchen Mikko Rantanen ja Joonas Donskoi saavat vastaansa Starsin Miro Heiskasen, Esa Lindellin, Roope Hintzin ja Joel Kivirannan.

Colorado ja Dallas aloittavat pudotuspelisarjansa jo lauantaina.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Miro Heiskanen liekeissä – NHL:n uusi suomalainen supertähti

Kommentoi Facebookissa