Nikkelibisnes hakee näkyvyyttä? – Jokereiden suomalaisuus kesän kuuma puheenaihe

Jokereiden taustalla toimiva nikkelibisnesmies on mijardööri Vladimir Potanin, joka ei ole amerikkalaisten pakotelistalla.

Jokereiden taustalla toimiva nikkelibisnesmies on mijardööri Vladimir Potanin, joka ei ole amerikkalaisten pakotelistalla. (Kuva AOP)

Jokerit on periaatteessa sataprosenttisesti suomalaisomistuksessa, mutta pysyy pystyssä venäläisten armosta.

JÄÄKIEKKO Jääkiekkoilijat ovat kesätauolla, mutta keskustelu KHL-seura Jokereiden ympärillä käy kuumana. Jokerit on siirtynyt sataprosenttisesti veronsa Suomeen maksavien tahojen omistukseen, mutta kiistaton fakta on, että seuran rahoitus tulee Venäjältä.

Jokereista 40 prosenttia omistava Norilsk Nickel Harjavalta Oy on suomalainen yritys. Kyseinen nikkelifirma teki edellisellä tilikaudellaan liikevaihtoa 881,1 miljoonan euron edestä. Voittoa yritys on viimeisen kolmen vuoden aikana tehnyt noin 100 miljoonan euroa.

Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n omistaa Kyprokselle rekisteröity Norilsk Nickel Holdings ltd. Sen omistaa puolestaan PJSC MMC Norilsk Nickel, joka on Venäjän kuudenneksi suurin yhtiö.

Vaikka Venäjän talous on sakannut, pyörii raaka-ainebisnes siellä mukavasti. Nikkelin, öljyn tai maakaasun kysyntä ei maailmalla vähene.

Jokereiden taustalla toimiva nikkelibisnesmies on mijardööri Vladimir Potanin. Hän ei ole amerikkalaisten pakotelistalla toisin kuin Jokereiden rahoittamisesta vuodesta 2013 lähtien viime kädessä huolehtinut Gennadi Timtshenko.

Jokerit on viiden vuoden aikana tehnyt tappiota yli 50 miljoonan euron edestä. Toimintaa on rahoitettu pääomalainoilla.

Nyt rahoitusmalli muuttuu sponsorirahoitukseksi. Vastaavalla mallilla pyörivät muutkin KHL-seurat, joskaan Jokereilla ei ole nimisponsoria toisin kuin Metallurg Magnitogorskilla tai Severstal Tsherepovetsilla. Niidenkin rahat tulevat raskaasta teollisuudesta.

Hyvä kysymys tietysti on, miten nikkelibisnes hyötyy rahoittamalla Jokereita? Tavallisestihan urheilua sponsoroidaan kuluttajatuotteilla, kuten vaikkapa energiajuomilla tai oluella.

Viime kädessä kyse onkin Vladimir Putinin johtaman Venäjän politiikasta ja mielikuvamainonnasta, jossa urheilu on merkittävässä roolissa. Myös Neuvostoliitto kirkasteli imagoaan urheilun avulla, joten toimintamalli ei ole sinänsä muuttunut mihinkään, vaikka yhteiskuntajärjestelmä onkin muuttunut.

Miljardööreille kymmenenkin miljoonaa on pikkusumma. Eikä Venäjä ole suinkaan ainoa maa, jossa valtavia rahasummia törsätään urheiluun ilman että rahat todellisuudessa tuottaisivat itseään takaisin.

Esimerkiksi Saudi-Arabiassa, Qatarissa, Arabiemiraattien liitossa tai Kiinassa panostetaan urheiluun valtavia summia ilman tuotto-odotuksia. Eurooppalaisista huippujalkapalloseuroista esimerkiksi Manchester City tai Paris Saint-Germain pyörii arabirahoituksella. Silti kukaan ei kyseenalaista, etteikö Manchester City olisi englantilainen tai Paris Saint-Germain ranskalainen seura.

NHL:ssäkin suurin osa seuroista on tappiollisia. Moni NHL-seuran omistaja ei ole tekemässä omistuksellaan voittoa, vaan markkinoi NHL-seuransa avulla muita bisneksiä. Toiset NHL-omistajat ovat KHL-omistajien tavoin mukana vain huvikseen, koska rahalla saa ”kivoja leluja”, kuten vaikkapa urheilujoukkueen.

Suomessa ökyrikkaat liikemiehet sijoittavat harvemmin urheiluun. Jos esimerkiksi Antti Herlin tai Björn Wahlroos olisivat urheilumiehiä, saattaisi Suomessa olla suomalaisrahoitteinen jääkiekon, koripallon tai jalkapallon huippuseura, jonka taloudellisia tappioita tuskin kyseenalaistettaisiin.

Jokereiden rahoitus tulee Venäjältä, mutta seura maksaa veronsa Suomeen. Urheilutoimijoista Jokerit on viime vuodet ollut Suomen ylivoimaisesti tuottoisin taho verottajalle. Jos KHL-Jokereita ei olisi, olisivat joukkueen pelaajat pelanneet todennäköisesti Venäjällä tai Sveitsissä ja maksaneet veronsa sinne.

Se on tietysti selvää, ettei kestävällä pohjalla Jokereiden rahoitus ole. Seuran toiminta kaatuisi välittömästi, jos rahahanat laitettaisiin Venäjällä kiinni.

Vladimir Putinin hallinnon politiikkakaan, kuten Ukrainan sota, ei lännessä luo positiivisia mielikuvia.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jokereiden rahoituskuviot nyt selvillä – toimitusjohtajakin vaihtui

Kommentoi Facebookissa