Jokereiden rahoituskuviot nyt selvillä – toimitusjohtajakin vaihtui

Upporikkaat oligarkit Gennadi Timtshenko ja Vladimir Potanin ovat vuosien varrella vastanneetJokereiden toiminnan rahoituksesta

Upporikkaat oligarkit Gennadi Timtshenko ja Vladimir Potanin ovat vuosien varrella vastanneet Jokereiden toiminnan rahoituksesta. (Kuva AOP)

Jokereita rahoitetaan jatkossa nikkelibisneksellä.

JÄÄKIEKKO Jääkiekon KHL:ssä pelaava Jokerit tiedotti maanantaina omistajavaihdoksesta. Seuran uusi vähemmistöosakas Norilsk Nickel Harjavalta Oy on hankkinut 40 prosenttia Jokereiden osakkeista. Jari Kurri jatkaa pääomistajana 60 prosentin osuudellaan.

Norilsk Nickel Harjavalta turvaa Jokereiden rahoituksen.

– Olemme erittäin iloisia, että merkittävä suomalainen yhtiö haluaa lähteä tukemaan toimintaamme voimakkaasti tulevina vuosinamme KHL:ssä. Näiden positiivisten uutisten myötä aiomme kehittää yhteistyötämme suomalaisten kumppaniemme kanssa ja tavoitteemme on myös etsiä uusia kotimaisia kumppaneita, jotka haluavat olla tukemassa Jokereiden kehitystä, Kurri kertoo Jokereiden tiedotteessa.

Norilsk Nickel Harjavallan taustalla on oligarkki Vladimir Potanin. Nikkelibisneksellä rikastunut Potanin on jääkiekkofani, joka on nähty pelaamassa jääkiekkoa myös itsensä presidentin, Vladimir Putinin kanssa. Potaninin ystävä on myös Putinin lähipiiriin kuuluva liikemies Gennadi Timtshenko, joka on kuittaillut Jokereiden tappiota pääomalainoilla.

Maanantaina tiedotettiin, että Jokerit vaihtaa myös toimitusjohtajaa. Viiden vuoden ajan Jokereiden toimitusjohtajana ollut Jukka Kohonen jättää pestinsä. Hänet korvaa Eveliina Mikkola.

– Haluan kiittää Jari Kurria tästä mahdollisuudesta palata Jokereihin, joka on merkinnyt minulle paljon työurani alkuvuosista lähtien. Uusien omistusjärjestelyjen ja todella kilpailukykyisen joukkueemme myötä olemme todella innoissamme uudesta kaudesta ja ajasta Jokereissa. Haluan, että seurana pidämme entistä parempaa huolta faneistamme sekä yhteistyökumppaneistamme, joiden kanssa haluamme luoda uusia kiinnostavia yhteistyömalleja sekä kehittää erinomaista ottelutapahtumaamme entisestään, Mikkola kertoo.

Mikkola työskenteli Jokereissa jo 1991-97 ja on sen jälkeen ollut Hartwall-areenan palveluksessa 1997-99. Mikkola palasi Hartwall-areenan palvelukseen kaupalliseksi johtajaksi vuonna 2012 vastuualueinaan muun muassa näkyvyys sekä yhteistyösopimukset.

Jokerit ilmoittaa esittelevänsä ennen tulevan KHL-kauden alkua uuden kehitysstrategian, jonka tavoitteena on parantaa seuran taloudellista tilannetta sekä tuoda joukkueeseen myös jatkossa laadukasta huippuosaamista. Jokereiden päätavoitteena on nousta KHL:n kärkijoukkueeksi.

Uuden vähemmistöosakkaan myötä Jokereiden rahoitus on varmasti kunnossa, vaikka seura on tehnyt KHL:ssä viiden vuoden aikana tappiota oli 50 miljoonan euron edestä. Kärpillä ja HIFK:lla on SM-liigassa ollut suurempi liikevaihto kuin Jokereilla KHL:ssä, vaikka pelaajapalkkojen perusteella KHL on SM-liigaa selkeästi tasokkaampi sarja.

Venäjälle Jokerit on arvovaltakysymys. KHL on osana venäläistä kulttuurivaihtoa, eikä KHL:n ole ollut tarkoituskaan tehdä taloudellista voittoa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jääkiekon MM-kisat pelataan Tampereella – Helsinki ulkona?

Kommentoi Facebookissa