Niko Ranta-ahon uusi suuri huumejuttu syyttäjälle – kymmeniä tuhansia tabletteja, kymmeniä kiloja huumeita

Poliisin esitutkintamateriaalissa Niko Ranta-aho kuvattuna Turussa ennen ensimmäistä vangitsemistaan heinäkuussa 2019.

Poliisin esitutkintamateriaalissa Niko Ranta-aho kuvattuna Turussa ennen ensimmäistä vangitsemistaan heinäkuussa 2019. (Kuva Poliisi)

Poliisi torjui mittavan huumausaineiden salakuljetuksen liittyen laajaan huumausainerikosvyyhtiin.

HUUMAUSAINEET Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan, jossa rikollisryhmää epäillään huumausaineiden salakuljetuksesta ja salakuljetusten yrityksistä marraskuun 2020 ja tammikuun 2021 välisenä aikana. Esitutkintaa on tehty yhteistyössä Keskusrikospoliisin, Sisä-Suomen ja Helsingin poliisilaitosten sekä Tullin kanssa.

Heinäkuussa 2020 alkaneessa esitutkinnassa epäillään, että rikollisryhmä salakuljetti yli 70 000 huumausaineeksi luokiteltua lääketablettia Slovakiasta Suomeen sekä yli 22 000 ekstaasitablettia Espanjasta Suomeen marraskuussa 2020. Lääketabletit toimitettiin Suomeen postilähetyksenä ja Tulli takavarikoi ne. Poliisi puolestaan takavarikoi ekstaasit Espanjasta lähetetystä rengassarjan renkaasta Vantaalla.

Lisäksi rikollisryhmän epäillään suunnitelleen mittavaa huumausaineiden salakuljetusta. Esitutkinnan mukaan ryhmän oli tarkoitus salakuljettaa Suomeen joulukuussa 2020 ja tammikuussa 2021 noin 50–100 litraa amfetamiiniöljyä, huomattava määrä marihuanaa, 10 000 ekstaasitablettia, 28 kiloa MDMA:ta ja 2 kiloa kokaiinia.

Renkaan sisällä Suomeen salakuljetettuja ekstaasitabletteja.
Renkaan sisällä Suomeen salakuljetettuja ekstaasitabletteja. (Kuva Poliisi)

Poliisi epäilee, että rikollisryhmän tavoitteena oli valmistaa amfetamiiniöljystä ainakin 150 kiloa puhdasta amfetamiinia Suomessa. Esitutkintakokonaisuudessa on selvitetty myös ampuma-aserikoksia. Amfetamiiniöljyn, marihuanan, ekstaasitablettien, MDMA:n ja kokaiinin salakuljetuksen Suomeen ja amfetamiinin valmistuksen osalta rikokset jäivät kuitenkin yrityksiksi, kun poliisi otti pääepäillyn kiinni Espanjassa tammikuussa 2021.

– Esitutkinnan perusteella Suomen markkinoille oltiin tuomassa valtavia eriä huumausaineita ja poliisi pääsi estämään tarkkojen suunnitelmien toteutumisen ennalta. Huumausaineiden salakuljetusta oli valmisteltu pitkälle. Erien vastaanottoa varten oli esimerkiksi tehty testilähetyksiä Espanjasta, järjestelty toimitusosoitteita ja vuokrattu varastotila Suomesta. Amfetamiinin jatkamista varten oltiin muun muassa hankkimassa siihen tarvittavia aineita, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Räty Keskusrikospoliisista.

Kokonaisuuden pääepäilty on 33-vuotias pirkanmaalainen mies, jota epäillään neljästä esitutkinnassa selvitetystä törkeästä huumausainerikoksesta. Kyseessä on niin sanotussa Katiska-huumevyyhdissä julkisuudessa esiintynyt Niko Ranta-aho. Tapauksesta on muun muassa kirjoitettu kirja sekä tehty televisiosarja.

Pääepäiltyä epäillään sekä toteutuneiden huumausaine-erien salakuljetusten että salakuljetusten yritysten organisoinnista ja amfetamiinin jatkamisen valmistelusta. Esitutkintakokonaisuudessa epäillään kaikkiaan 21 henkilöä osallisuudesta rikoksiin. Heistä 10 on ollut tutkinnan aikana vangittuna.

Asia siirtyy nyt syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle.

Lue myös: Katiska-jutun päävastaajat tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin – vastaajina oli yhteensä 53 henkilöä

Kommentoi Facebookissa