Noora Rädyn tapaus kuohuttaa – todellista syytä kierrellään

Noora Räty on torjunut urallaan MM-hopeaa ja olympiapronssia. (Kuva Pasi Mennander/ Jääkiekkoliitto)

Suomalaiset arvostavat suorapuheisuutta ja saivartelut varaykkösmaalivahdin roolista herättävät ymmärrettävästi raivoa.

JÄÄKIEKKO Tähtimaalivahti Noora Rätyä ei valittu Suomen naisten jääkiekon olympiajoukkueeseen Pekingin kisoihin. Suomen joukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen perusteli asiaa sillä, että Räty ei ollut sopiva kakkosmaalivahdiksi tai kolmosmaalivahdiksi.

Samalla Mustonen täräytti, että Räty pääsee olympiajoukkueen ykkösmaalivahdiksi, jos varsinainen ykkösvahti Anni Keisala ei pysty pelaamaan. Moinen absurdi selitys on herättänyt Suomen kansassa raivon lisäksi ivaa.

Mustoselta ja hänen valmennustiimiltään Rädyn jättäminen olympiajoukkueesta pois oli kova päätös. Se oli valmennustiimiltä vankka osoitus johtajuudesta, mutta valitettavasti Mustonen limboili etämediatilaisuudessa surkuhupaisalla tavalla, joka toi Naisleijonien ylle paljon kielteistä julkisuutta.

Todellisen syyn Rädyn pudottamiselle olympiajoukkueesta Mustonen paljasti torstaina rivien välistä. Hänen mukaansa kriteereinä ovat pelitaidot, roolitus sekä pelaajan panos joukkueen yhtenäisyyteen ja ainakaan viimeistä kriteeriä Räty ei täyttänyt.

Räty on yksi maailman parhaista maalivahdeista ja täyttää kriteerit pelitaitojen osalta. Roolituksen ja joukkueen yhtenäisyyden osalta Räty olisi ollut ongelma.

Rädyn ottaminen kisoihin olisi ollut joukkuehengen kannalta riski. Mustonen valmennustiimeineen tietää sen paremmin kuin suomalaiset asiantuntevat jääkiekkotoimittajat.

Mustonen ei jättänyt Rätyä arvoturnauksesta rannalle ensimmäistä kertaa. Vuonna 2016 hän ei valinnut Rätyä mukaan, koska tämä ei osallistunut naisten harjoitusturnaukseen pelattuaan samaan aikaan miesten sarjaa. Tuolloin Räty vinoili Mustoselle Twitterissä sanoin ”ei vaan taso riitä” ja kuorrutti twiittiään imuri-hashtagillä.

Sittemmin Räty ja Mustonen sopivat riitansa, mutta lämpimiä heidän välinsä eivät koskaan ole olleet. Räty on aiheuttanut sooloiluillaan myös närää maajoukkueen pelaajissa ja jakanut mielipiteitä.

Viime elokuussa Räty ei halunnut pelata MM-kisoissa työkiireisiinsä vedoten. Tämä raivostutti Mustosta.

Anni Keisala ja Meeri Räisänen torjuivat MM-kisoissa loistavasti ja antoivat silloin käytännössä olympianäyttönsä. Räty pelasi vielä joulukuussa harjoitusottelussa Tshekkiä vastaan, ja onnistui hyvin, mutta Mustonen ei lopulta halunnut Rätyä olympiajoukkueeseen.

Valmentajana Mustonen on opittu tuntemaan suoraselkäisenä kaverina, mutta mediakohujen hallintaan hänen taitonsa eivät riitä. Torstain mediatilaisuudessa Mustonen olisi saanut puhtaammat paperit, jos olisi suoraan sanonut, ettei Räty kelpaa joukkueeseen, koska Mustosen mielestä Räty ei auta joukkuetta persoonansa takia ja huonot välit valmennusjohtoon tai muutamiin pelaajiin olisi riski.

Tämän Mustonen toi esille rivien välistä kiertelyjen ja kaartelujen kautta. Suomalaiset arvostavat kuitenkin suorapuheisuutta ja saivartelut varaykkösmaalivahdin roolista herättävät ymmärrettävästi raivoa.

Maajoukkueuransa 2019 MM-hopeaan lopettanut Mustosen ja Rädyn kanssa monessa arvoturnauksessa pelannut Venla Hovi antoikin palaa Twitterissä:

”Olen todella iloinen kaikkien valittujen puolesta ja he ovat sen valinnan varmasti ansainneet. Mutta kyllä v*** @Nooraty41 puolesta. Hän ei ole ollut joukkueen yhtenäisyyden esteenä ikinä, päinvastoin. Ja valmentajalla kunnioitus muitakin mv kohtaan hakusessa.”

Moni muukin Naisleijonien kokeneempi pelaaja tai entinen pelaaja on esittänyt Rädylle tukensa. Mustoselle naispelaajien piiristä ei tukea ole tullut.

Ymmärrettävästi Rädyn vastustajat ovat julkisuudessa hiljaa. Mustosen tukeminen nykyisessä julkisuustilanteessa toisi niskoille melkoisen sontamyrskyn.

Parin viikon kuluttua alkavissa Pekingin kisoissa sitten nähdään, miten kohu on vaikuttanut Naisleijoniin. Jos odotettu pronssimitali tulee, voi Mustonen poistua kisoista levollisin mielin. Hänen kova ratkaisunsa ei johtanutkaan alisuorituksiin ja kohua ei juuri muistella.

Jos Naisleijonat ei voita mitalia, tullaan Mustonen muistamaan Räty-kohusta vielä pitkään. Aiemmat hienot saavutukset unohtuvat. Paine on Mustosella Kiinassa varmasti kova.

Tietysti olisi hyvä muistaa, että vuosien varrella Mustonen on tehnyt erittäin ansiokasta työtä Suomen naisten jääkiekon eteen. Kohujen edessä moinen kuitenkin unohtuu.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Noora Räty ulos olympiajoukkueesta – koston kiistäneeltä Pasi Mustoselta outoja perusteita

Kommentoi Facebookissa