Noora Räty ulos olympiajoukkueesta – koston kiistäneeltä Pasi Mustoselta outoja perusteita

Pasi Mustonen toimi Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajana Pekingin olympialaisiin saakka. (Kuva Tiina Puputti/ Jääkiekkoliitto)

Naisleijonien päävalmentajan Pasi Mustosen mukaan Noora Räty kelpaa Pekingin olympialaisiin varaykkösmaalivahdiksi, mutta ei kakkos- tai kolmosmaalivahdiksi.

JÄÄKIEKKO Naisten jääkiekko ylitti Suomessa julkisuusarvon osalta miesten jääkiekon, kun olympiajoukkueet julkistettiin Pekingin kisoihin torstaina. Kohu oli jo ennen valintaprosessia valmis, kun tähtimaalivahti Noora Räty ei kelvannutkaan joukkueeseen.

Luotettavien lähteiden mukaan Rädyn ja päävalmentaja Pasi Mustosen välit ovat olleet vuosien ajan kireät, eikä Rädyn sooloilu ole kaikkia pelaajiakaan miellyttänyt. Mustosen ja Rädyn välillä tilanne kärjistyi viime kesänä, kun Räty kieltäytyi pelaamisesta MM-kisoissa Calgaryssa työkiireisiinsä vedoten.

Mustonen valitsi Rädyn vielä joulukuussa harjoitusmaaotteluun, mutta jätti tämän pois kuitenkin olympiajoukkueesta. Mustonen ilmoitti, että Räty on varalla ykkösmaalivahdiksi, mutta ei ollut sopiva ehdokas kakkos- tai kolmosmaalivahdiksi.

– Pelaajan kyky pelata jääkiekkoa. Meidän valintaprosessissa on neljä valmentajaa, jotka tekevät valintansa toisten valinnoista tietämättä ja tehdään sitten valinta yhdessä. Toinen on roolitus. Ja sitten on joukkueen yhtenäisyys. Mitä kukin pelaaja tuo joukkueen yhtenäisyyttä, Mustonen taustoitti valintaprosessia.

– Kahdeksan vuoden ajan koko johtoryhmä on osallistunut tähän prosessiin. Mitä kukin pelaaja tuo joukkueen eteen. Näistä tehdään se synteesi. Me ei koskaan valita joukkue, ellei valmentajat äänestä. Se on demokraattinen päätös. Jos on tasatilanne, on päävalmentajalla veto-oikeus. Sitä päävalmentajan ei ole tarvinnut tänä vuonna tehdä, Mustonen jatkoi.

Mustosen mukaan Calgaryn MM-kisoihin valittiin kolme parasta maalivahtia, mutta olympialaisiin ei haluttu kolmea parasta maalivahtia.

– MM-kisoissa ensimmäistä kertaa minun päävalmentajauralla tehtiin niin, että valitaankin kolme parasta maalivahtia, mikä on harvinaista. Valmentaja tietää, että rooliin sopivat ihmiset on oikeilla paikoilla. Emme ikinä kokeile asioita olympialaisissa, se on selvä linjaus, hän sanoi.

– Viime keväänä kolme parasta maalivahtia olivat Anni Keisala, Meeri Räisänen, Noora Räty. Vesa Virran kanssa todettiin, että valitaan kolme parasta pelaajaa yhdessä. Lähdettiin kohti Calgarya ja tilanne muuttui. paikalla ei ollutkaan nämä kaikki kolme henkilöä. Sitten oli aika yksinkertainen tilanne. Pallo nostettiin verkolle ja Anni teki ”hole in onen”. Hänet valittiin maailman parhaaksi maalivahdiksi. Myös Meeri pelasi hyvin. Meillä oli tilastojen perusteella paras maalivahtikaksikko, Mustonen jatkoi.

Keisala pelasi kieltämättä loistavasti MM-kisoissa ja antoi vahvan olympianäytön. Valintaprosessi oli kuulemma yksimielinen.

– Käsittämätön suoritus noin nuorelta maalivahdilta. Tilanne olisi toinen, jos Anni ei olisi käyttänyt mahdollisuuttaan noin upeasti. Sen jälkeen päätettiin, että maalivahdit rupeaa kilpailemaan roolista. Lopputulos oli yksimielinen päätös. Aloitettiin ykkösmaalivahdista ja kaikki neljä valitsivat Anni Keisalan, Mustonen kertoi.

– Noora Räty haluttiin nähdä joulukuussa ja hän pelasi loistavalla suorituksella, mutta oltiin silti sitä mieltä, että Anni Keisala on paras. Jos Anni sairastuu, on Noora Räty meidän ykkösmaalivahti. Noora halutaan ykkösmaalivahdiksi, jos Anni ei ole pelikunnossa. Meeri Räisänen on sopivin kakkosmaalivahdiksi. Eveliina Mäkinen ottaa kakkosmaalivahdin roolin, jos Meeri ei ole pelikunnossa. Eveliinan paikan ottaa silloin Jenna Silvonen, Mustonen jatkoi.

Maanantaina Räty sai tiettävästi tiedon, ettei olisi olympiajoukkueessa. Hänelle kerrottiin, että hän olisi kotiin jäävä varaykkösmaalivahti, mutta Räty ei ole vahvistanut, ottaako hän tämän erikoisen roolin vastaan.

– Olen sitä häneltä kysynyt. Tavattiin Noora maanantaina Vesa Virran (maalivahtivalmentaja) kanssa. Tänä aamuna on viimeksi viestitelty, mutta en ole saanut häneltä vastausta. Noora ei ole vastannut vielä siihen, ottaako hän vastaan roolin, jonka me kaikki valmentajat haluamme hänelle tarjota, Mustonen sanoi.

– Me ei nähty Nooraa varamaalivahdin rooliin parhaana eikä katsomomaalivahdin roolin. Hän kilpaili Anni Keisalaa vastaan. Tehtiin äänestys. Tää on Nooralle uusi tilanne. Todella vaikea tilanne emotionaalisesti, perusteli Mustonen, miksi Räty ei kelvannut varsinaisen varamaalivahdin rooliin.

Mustonen laittoi tapahtuneen myös Rädyn itsensä vastuulle. Eihän Räty halunnut Calgaryn MM-kisoissa pelata.

– Me ei päästy kokeilemaan sitä kolmikkoa. Se oli Nooran päätös. Se tilanne syntyi. Noora on pelannut hienon kauden. Pelasi yhden loistavan maaottelun. Mutta me valittiin elokuussa maailman parhaaksi maalivahdiksi valittu Anni Keisala.

Mustonen kiisti jyrkästi, että olisi halunnut kostaa Rädylle.

– Ei tällaiseen toimintakulttuuriin mahdu kosto. Kuinka voisin olla tässä tehtävässä, jos kostaisin ihmisille. Ei se olisi mahdollista. Konfliktit selvitetään. Kaikki tekevät virheitä. Yritetään puhua toistemme kanssa eikä toisistamme jossain muualla. Mäkin olen tehnyt virheitä. Sitten pyydetään anteeksi, Mustonen tilitti.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Leijonat valittu olympialaisiin – koronatilanteen takia valtava varamieslista

Naisleijonat 2022 Pekingin olympialaisissa

Maalivahdit:
1 Mäkinen Eveliina, Brynäs IF
18 Räisänen Meeri, JYP U20 Akatemia
36 Keisala Anni, Ilves*

Puolustajat:
2 Karjalainen Sini, University of Vermont*
6 Hiirikoski Jenni, Luleå HF
7 Rantala Sanni Kiekko-Espoo**
8 Viitasuo Ella, Kiekko-Espoo
9 Laitinen Nelli, Kiekko-Espoo*
15 Tuominen Minnamari, Kiekko-Espoo
88 Savolainen Ronja, Luleå HF

Hyökkääjät:
10 Holopainen Elisa, Kiekko-Espoo*
12 Vanhanen Sanni, Tappara*
16 Nieminen Petra, Luleå HF
23 Hakala Sanni, HV71
24 Vainikka Viivi, Luleå HF*
27 Liikala Julia, HIFK*
28 Nylund Jenniina, St. Cloud State University*
32 Vesa Emilia, Kiekko-Espoo*
33 Karvinen Michelle, Malmö Redhawks
34 Sundelin Sofianna, Team Kuortane*
40 Tulus Noora, Luleå HF
61 Niskanen Tanja, KalPa
77 Tapani Susanna, KRS Vanke Rays

*1. olympialaiset
**1. naisten arvokisat

Kommentoi Facebookissa