Nuoret kivittivät poliisiautoa ja irrottivat rekisterikilven – ”Joukkohurmoksen kaltainen tilanne”

Poliisi sanoo, että huoltajilla on velvollisuus huolehtia lapsensa mopon lainmukaisuudesta.

Poliisi toteaa, että huoltajilla on velvollisuus huolehtia lapsensa mopon lainmukaisuudesta. (Kuva AOP)

Nuorten käytös niin sanotuissa mopomiiteissä huolestuttaa poliisia Oulussa.

MOPOMIITIT Kesän aikana nuoret ovat kokoontuneet eri puolilla Oulun poliisilaitoksen aluetta useisiin paikkoihin niin sanottuihin mopomiitteihin. Menneenä viikonloppuna Kempeleessä sekä Oulun Ruskossa ja Kaakkurissa järjestetyt kokoontumiset keräsivät satoja osallistujia.

Nuorisoa oli liikkeellä monenlaisilla ajoneuvoilla. Poliisi joutui puuttumaan joidenkin nuorten liikennesääntöjen vastaiseen ajoneuvon kuljettamiseen sekä yleiseen käyttäytymiseen. Tapahtumissa havaittiin ajoneuvoilla keulimista, kiihdyttelyä, lukuisia vaaratilanteita ja pieniä kolareita, tekoja, joita on aikaisemminkin nähty kokoontumisajoissa tapahtuvan.

Poliisi kertoo, että viime viikonloppuna erityisesti esille nousi kuitenkin välinpitämättömyys poliisin käskyjä ja kehotuksia kohtaan poliisin puuttuessa laittomaan toimintaan. Paikalla olleen poliisin mukaan kyseessä oli joukkohurmoksen kaltainen tilanne, jossa nuoret suurella porukalla uhittelivat poliisia vastaan. Poliisiautoa kivitettiin ja yhdestä poliisiautosta irrotettiin rekisterikilpi.

– Kyseessä on erittäin vakava asia, josta on syytä jokaisen vanhemman ja huoltajan nuorensa kanssa puhua. Kesän aikana vastaavissa kokoontumisissa on tapahtunut vakaviin loukkaantumisiin johtaneita liikenneonnettomuuksia, Oulun valvonta- ja hälytysyksikön johtaja ylikomisario Jyrki Kivirinta sanoo.

– Miitit ovat hyviä tapahtumia, jos siellä muistetaan noudattaa lakia ja järjestystä. Mutta siinä vaiheessa, kun ajokäyttäytymisellä vaarannetaan oma tai muiden paikalla olijoiden turvallisuus, tai uhitellaan poliisille ja rikotaan toisten omaisuutta, ei tapahtuma ole enää kenellekään turvallinen.

Paikalle tulevilla viranomaisilla on oma tehtävänsä muun muassa onnettomuuksien selvittämisessä. Liikenneyksikön johtaja komisario Pasi Rissanen vetoaa nuorten vanhempiin.

– Olkaa aidosti kiinnostuneita lapsenne mopoilusta eli kyselkää lapselta moposta ja testatkaa mopoa. Jarrujen ja valojen toiminta on helppo käydä läpi. Renkaiden kunto on nopea tarkastaa. Kysykää myös mopon mahdollisesta virityksestä. Pahaääninen mopo kulkee monesti liikaa ja häiritsee muita alueen asukkaita.

Nuorille itselleen poliisi haluaa muistuttaa, että kyse ei ole poliisin taholta kiusanteosta eikä harrastuksen tahallisesta haittaamisesta, vaan yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen ja onnettomuuksien tutkinta kuuluvat poliisin tehtäviin. Poliisin tehtävä on myös ennalta estää rikoksia ja häiriöitä, joten Oulun poliisi tulee myös jatkossa näkymään kyseisissä tapahtumissa.

Lue myös: Moottoripyörällä keulinut nuori törmäsi kävelijään – tajunsa menettänyt jalankulkija toimitettiin sairaalaan

Kommentoi Facebookissa