Nuoret Leijonat MM-kultajahtiin Edmontonissa

Nuoret Leijonat voitti MM-turnauksessa Edmontonissa pronssia

Nuoret Leijonat voitti MM-turnauksessa Edmontonissa 2021 pronssia. (Kuva Pasi Mennander/ Leijonat.fi)

Suomi pelaa nuorten MM-kisojen avausottelunsa tapaninpäivänä Saksaa vastaan.

JÄÄKIEKKO Tyttöjen jääkiekon MM-kisat peruttiin, mutta alle 20-vuotiaiden miesten MM-turnaus pelataan Kanadan Edmontonissa ja Red Deerissä koronapandemiasta huolimatta. Turnaus alkaa sunnuntaina 26. joulukuuta.

Suomi pelaa alkulohkonsa Edmontonissa. Avausottelussa vastassa on 26. joulukuuta Saksa kello 21 Suomen aikaa alkaen. Vaikka Suomi otteluun suosikkina lähtee, ei vastustajaa tietenkään aliarvioida.

– Kyllä Saksaa vastaan saa ihan tosissaan urheilla. Olen oppinut sen, että mitä vähemmän keskittyy siihen, ketä vastaan pelaa ja koska pelaa ja miten pelaa, vaan fokusoi sen omaan peliin ja oman pelin kehittämiseen, niin se auttaa meitä varmaankin kaikkein eniten, kommentoi Suomen joukkueen päävalmentaja Antti Pennanen joukkueensa julkistamistilaisuudessa.

Suomella on turnaukseen alkuun kaksi helpompaa peliä. Saksan jälkeen kohdataan Itävalta. Todella kova peli tulee vasta uudenvuodenaattona, kun silloin vastassa on Kanada.

Pennanen korostaa, että Tshekin ja Slovakian uusi noste tulisi jääkiekolle tarpeeseen. Onhan kummankin maan pelaajakehitys ollut viime vuosina tuuliajolla.

– Tarvitaan hyvä Tshekki ja hyvä Slovakia. Slovakiallakin on miesten kisoissa pelanneita pelaajia tuolla turnauksessa mukana. Sielläkin yksittäisiä huippupelaajia.

Pelejään Suomi jatkaa heti maanantaina 27. joulukuuta. Silloin vastaan tulee kello 21 Itävalta. Suomen kolmas vastustaja alkulohkossa on Tshekki. Tämä ottelu alkaa keskiviikkona 29. joulukuuta kello 21.

Tshekki ei ole viime vuosina jääkiekon arvoturnauksessa menestynyt. Pennasen mukaan Tshekillä on MM-kisoissa jalkeilla kuitenkin kova joukkue.

– Tshekki on ollut tosi vahva. Eurooppalaisista joukkueista se on ollut jopa vaikein voitettava Venäjän kanssa. Se pelaa eri lailla, mihin pelaajat eivät ole tottuneet.

Pennanen korostaakin, että Tshekki on vaarallinen erityisesti uusitun pelityylinsä takia.

– Ovat muuttaneet sitä pelaamistaan. Ovat todella aktiivisia ja aggressiivisia. Se on joskus vähän hankalaa suomalaisille pelaajille kohdata semmoinen joukkue, joka tulee joka puolelta koko ajan. Sitä ne eivät välttämättä kohtaa aina Suomessa. Täällä pelataan ehkä vähän viisaammin.

Uudenvuodenaattona perjantaina Suomi pelaa turnausisäntä Kanadaa vastaan. Se ottelu alkaa Suomen aikaa uudenvuodenpäivän puolella kello 2.

– Nyt sarjaohjelma on tommoinen. Ei se varmaankaan vahinko ole, että Suomi ja Kanada pelaa uudenvuodenaattona. Hyvä niin. Sieltä tulee makeita pelejä.

Toisessa lohkossa pelaavat Yhdysvallat, Venäjä, Ruotsi, Slovakia ja Sveitsi. Tämä lohko on Suomen lohkoa kovatasoisempi.

Turnausformaatti on pysynyt samana jo vuosien ajan. Kummastakin viiden joukkueen lohkosta neljä parasta etenee jatkoon. Lohkojumbot karsivat sarjapaikastaan.

Puolivälierät pelataan sunnuntaina 2. tammikuuta. Välierät pelataan tiistaina 4. tammikuuta ja mitaliottelut keskiviikkona 5. tammikuuta.

U20-maailmanmestaruuden Suomi on voittanut 1987, 1998, 2014, 2016 ja 2019. Viime vuonna Suomi voitti pronssia.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Yleisradio päätti näyttää verovaroilla NHL-pelejä – perustelut ontuvat

Suomen joukkue nuorten MM-kisoissa

Maalivahdit:
1 Meriläinen Leevi, Kingston Frontenacs, OHL
30 Blomqvist Joel, Kärpät Oulu
31 Jatkola Juha, KalPa Kuopio

Puolustajat:
3 Rafkin Ruben, TPS Turku
4 Ottavainen Ville, JYP Jyväskylä
6 Viro Eemil, TPS Turku
7 Niemelä Topi, Kärpät Oulu
10 Puutio Kasper, KalPa Kuopio
15 Nurmi Petteri, HPK Hämeenlinna
21 Heimosalmi Aleksi, Ässät Pori
25 Määttä Rami, Ässät Pori

Hyökkääjät:
13 Järventie Roby, Belleville Senators, AHL
19 Mäenpää Juuso, KalPa Kuopio
20 Helenius Samuel, JYP Jyväskylä
22 Hirvonen Roni, HIFK Helsinki
23 Väisänen Kalle, TPS Turku
24 Koivunen Ville, Kärpät Oulu
27 Kapanen Oliver, KalPa Kuopio
28 Päivärinta Sami, Lukko Rauma
29 Simontaival Kasper, KalPa Kuopio
32 Määttä Joel, Univ. of Vermont
33 Lambert Brad, JYP Jyväskylä
35 Nikupeteri Olli, Luleå, Ruotsi
37 Kemell Joakim, JYP Jyväskylä

Kommentoi Facebookissa