Yleisradio päätti näyttää verovaroilla NHL-pelejä – perustelut ontuvat

Kuva Fotolia

Yleisradio rahoittaa NHL:n sekä kaupallisen mediajätin toimintaa veronmaksajien tuella. Nyt käydäänkin keskustelua, kuuluuko moinen Ylen tehtäviin.

JÄÄKIEKKO Suomen Yleisradio ilmoitti alkuviikosta tehneensä sopimuksen NENT-yhtiön kanssa jääkiekon NHL-otteluiden näyttämisestä kanavillaan. Yle näyttää kauden aikana 25 ottelua sekä NHL:n finaaliottelut vuosina 2022-2023.

NHL-jääkiekon ystävät, joilla ei näy Viasatin maksukanavia, ovat tietysti innoissaan. Mutta Ylen NHL-sopimuksen kustannuksiin osallistuvat kaikki yleisradioveron maksajat, joista suurinta osaa NHL ei kiinnosta pätkääkään.

Ylen sopimuksesta onkin herännyt kriittistä keskustelua. Tukeehan Yleisradio veronmaksajien rahoilla kaupallisen mediajätin NENT-yhtiön bisneksiä.

Muistettakoon sekin, että NHL on täysin kaupallinen sarja, jonka toimintaa Ylen sopimuksella tuetaan välillisesti. MM-kisoja hallinnoiva Kansainvälinen Jääkiekkoliitto on jääkiekon kehittämiseen keskittynyt järjestö, mutta NHL:n tarkoituksena on tehdä vain rahaa. NHL on ollut myös vastuussa siitä, ettei Suomi saanut parhaita pelaajiaan olympiajoukkueeseensa 2018 eikä saa 2022.

Kokoomusnuoret on julkaissut Ylen NHL-sopimuksesta hyvin kriittisen kannanoton.

– Pohjoisamerikkalaisen jääkiekon näyttäminen ei todellakaan kuulu Yleisradion laissa määriteltyihin tehtäviin. On aivan käsittämätöntä, että yhteiskunnan varoja tuhlataan tällaiseen tarkoitukseen samaan aikaan, kun Suomi velkaantuu täysin kestämättömällä tahdilla eivätkä rahat siitä huolimatta meinaa riittää hyvinvointiyhteiskunnan keskeisiin tarpeisiin, kommentoi kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula.

– Yle ei voi käyttää verovaroja omien mieltymystensä mukaan vaan yhtiön tehtävät määritellään Suomen laissa. Jokainen yhteiskunnan euro, joka käytetään NHL:n esitysoikeuksien hankintaan, on pois jostain muualta yhteiskunnasta, Pajula jatkaa.

Yle on tietysti julkistanut vastineensa. YLE Urheilun päällikkö Joose Palonen kommentoi kohusopimusta Twitterissä seuraavasti.

”Yle ei tuhlaa veronmaksajien rahaa, ei varsinkaan ”holtittomasti”. Kyseinen sopimus on vastuullinen ja erittäin kustannustehokas.”

”Yleltä vaaditaan (ihan eduskunnasta saakka) kumppanuuksia kaupallisen median kanssa. Olemme tehneet niitä nyt laajasti: olympialaiset (Discovery), jalkapallon arvokisat (MTV), hiihtolajit (NENT). Ja tämä.”

”Julkisen palvelun medialla ja kaupallisilla on omat tehtävänsä. Emme osta kokonaisia sarjoja, vaan annamme jokaiselle suomalaiselle mahdollisuuden nauttia urheilusta. Vapaan näkyvyyden arvon ymmärtää yleensä myös oikeuksien myyjä. Kaikki hyötyvät.”

”Näytämme laajasti eri lajeja. Jääkiekossa kotimaiset oikeudet (mm. Leijonat) ovat nyt muilla, ja tutkimusten mukaan nimenomaan suomalaisnäkökulmasta NHL on tällä hetkellä poikkeuksellisen kiinnostava ja relevantti laajalle joukolle suomalaisia lompakon koosta riippumatta.”

Palosen tehtävänä on tietysti puolustaa työnantajaansa, mutta perustelut ovat luvalla sanoen ontuvia. Hänen sanomisensa tuovat mieleen lähinnä Venäjän tai Kiinan televisioyhtiöiden viestintäpropagandan.

Miksi verorahoilla pitäisi tukea kansainvälisen kaupallisen mediayhtiön toimintaa? Tai miksi verorahoilla pitäisi tukea läpikaupallisen urheilusarjan bisnestä ylipäätään? Palosen kommentti ”kaikki hyötyvät” on suorastaan absurdi, koska valtaosa Yleisradion toiminnan rahoittajista ei koe hyötyvänsä pakkoverorahoitteisen yhtiön NHL-sopimuksesta millään tavalla.

Yleisradion urheilutuotantoja rahoitetaan veronmaksajien pussista noin 40 miljoonalla eurolla vuosittain. Summa vain kasvaa vuosittain, eikä siihen ole tehty leikkauksia toisin kuin moniin muihin yhteiskunnan rahoittamiin asioihin. Veikkausvoittovarojen hupeneminen on vienyt suomalaisen liikunnan ja urheilun jo tukalaan tilanteeseen, mutta Yle jatkaa porskuttamistaan NHL-sopimuksilla.

Eduskuntavaaleissa 2023 Suomen yleisradiopolitiikka lienee yksi kiinnostavista puheenaiheista. Oppositiossa YLE:n urheilulähetysten massiivisiin kustannuksiin suhtaudutaan nuivasti. Kritiikkiä on tullut myös hallituspuolueiden kannattajilta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Paha joulupukki jakoi lahjansa – jääkiekko surkeissa tunnelmissa joulunviettoon

Kommentoi Facebookissa