Nuoret Leijonat välieriin – Raimo Helminen voi antaa ähäkuttia kriitikoilleen

Justus Annunen torjuu viimeisenä lukkona Nuorten Leijonien maalilla.

Justus Annunen torjuu viimeisenä lukkona Nuorten Leijonien maalilla. (Kuva AOP)

Nuoret Leijonat pehmitti Yhdysvallat 1-0 ja eteni MM-turnauksen välieriin.

JÄÄKIEKKO Suomi voitti jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisojen puolivälieräottelussa Yhdysvallat 1-0. Turnauksen ylivoimaisesti parhaan pelinsä Suomi sai pelattua sopivaan paikkaan ja toteutti Juhani Tammisen kuolematonta viisautta ”win the right games”.

Suomen voittomaalin ampui kolmannessa erässä Joonas Oden saatuaan loistosyötön Kristian Tanukselta. Odenin veto oli niin upea, ettei Yhdysvaltain joukkueen superlupaava maalivahti Spencer Knight kyennyt sitä torjumaan.

Oma koira puri amerikkalaisia. Oden on Yhdysvaltain kansalainen, mutta edustaa äitinsä kotimaata Suomea.

Suomi oli ajatuksessa yhdysvaltalaisia edellä. Maalivahti Justus Annunen palasi surkean Sveitsi-tappion jälkeen omalle tasolleen ja torjui nollapelin.

Yhdysvallat kunnostautui lähinnä sikailuissa. John Beecher esitti ensimmäisessä erässä törkytaklauksen, josta hämmästyttävästi selvisi kaksiminuuttisella. Kolme sekuntia ennen päätössummeria itsensä suihkuun sikaili ruotsalaistaustainen Oliver Wahlstrom, joka viime vuonna Vancouverissa oli häviämässä Suomelle MM-finaalia.

Suomen päävalmentaja Raimo Helminen totesi YLE:n tv-haastattelussa, ettei paremmasta joukkueesta ollut epäselvyyttä, vaikka peli päättyikin vain 1-0. Raipen kanssa moni oli varmasti samaa mieltä.

Suomi oli pelannut alkulohkossa epätasaisesti. Jatkoaikatappio Ruotsia vastaan oli pelillisesti Suomelta heikko esitys. Slovakian ja Kazakstanin Suomi löi murskalukemin, mutta vastassa oli turnauksen kaksi selkeästi heikointa joukkuetta. Alkusarjan päätösottelussa Suomi taipui kehnolla esityksellä Sveitsille 2-5.

NHL-huippulupauksia tihkuva Yhdysvallat lähti Suomi-otteluun selkeänä suosikkina. Suomen voittoa voikin pitää merkittävänä yllätyksenä.

Toisin kuin alkulohkossa Ruotsia ja Sveitsiä vastaan, pelasi Nuoret Leijonat omassa päässään tarkasti ja virheet jäivät vähiin. Esitys oli erittäin kypsä. Toki onneakin oli matkassa Yhdysvaltojen osuttua kertaalleen yläputkeen, mutta kukaan ei voi väittää, että Suomi olisi napannut tuurivoiton.

Raimo Helmisen, Erik Hämäläisen ja Tuomo Ruudun muodostama Nuorten Leijonien valmennustiimi on monessa mediassa lytätty jäänrakoon. Nyt kolmikko antoi kunnolla ähäkuttia kritisoijilleen. Toki kritisointiin oli alkulohkon esitysten ja valmennustiimin kokemattomuuden myötä aihettakin, mutta välieräpaikka hiljentää klikkikalastelua hakeneet suunsoittajat ainakin pariksi päiväksi.

MM-turnauksen välierät pelataan lauantaina ja mitaliottelut sunnuntaina. Välieräottelussa Suomi kohtaa lauantaina Kanadan. Toisessa välieräottelussa kohtaavat Ruotsi ja Venäjä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Nuorilta Leijonilta surkea iltapuhde vuoden päätteeksi – hyvältä ei näytä

Kommentoi Facebookissa