Nuorilta Leijonilta surkea iltapuhde vuoden päätteeksi – hyvältä ei näytä

Nuoret Leijonat tositoimissa MM-kisoissa Tshekissä.

Nuoret Leijonat tositoimissa MM-kisoissa Tshekissä. (Kuva Pasi Mennander/ Leijonat.fi)

Sveitsi voitti Nuoret Leijonat 5-2. Näin ollen Suomi kohtaa MM-kisojen puolivälieräottelussa torstaina Yhdysvallat.

JÄÄKIEKKO Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue päätti urakkansa MM-kisojen alkulohkossa Tshekin Trinecissa 2-5 -tappioon Sveitsille. Tulos merkitsi, että Suomi kohtaa torstaina puolivälieräottelussa Yhdysvallat.

Suomella oli Sveitsi-ottelussa ongelmia omassa päässään. Sveitsi rankaisi maalipaikoistaan kovalla prosentilla, eikä maalivahti Justus Annunen ollut tällä kerralla parhaimmillaan.

Laukausten määrän ja maalipaikkojen olisi pitänyt riittää Suomelle voittoon. Sveitsin maalivahti Stephane Charlin oli kuitenkin huippuvedossa ja sveitsiläiset puolustivat erittäin hyvin. Muutaman kerran suomalaiset osuivat tolppaan.

Sveitsiläisiä helpotti sekin, etteivät suomalaiset menneet hanakasti maalille. Maskia ei Charlinin eteen luotu riittävästi.

Suomi hävisi alkulohkossaan Sveitsin lisäksi Ruotsille. Annunen onnistui Ruotsi-ottelussa, mutta 3-2 -voittomaalinsa Ruotsi teki, kun jatkoaikaa oli pelaamatta neljä sekuntia.

Slovakian Suomi voitti 8-1 ja Kazakstanin 7-1. Tosin näissä peleissä vastustaja oli niin paljon heikompi, ettei murskalukemilla ollut merkitystä.

Sveitsi on noussut jääkiekkoilun suurmaiden vakavasti otettavaksi haastajaksi. Itse asiassa Sveitsin nousu oli näkyvissä jo 1990-luvun lopulla, kun maa alkoi haastaa nuorten MM-kisoissa huippumaita tasaisesti.

Nykyään useita sveitsiläisiä pelaa NHL-joukkueissa merkittävissäkin rooleissa. Miesten MM-kisoissa Sveitsi on voittanut hopeaa 2013 ja 2018. NHL-tähtien varustama Leijonat hävisi 2018 miesten MM-kisojen puolivälierässä Sveitsille.

Uudenvuodenaaton Sveitsi-tappio oli Nuorille Leijonille tyly esimerkki siitä, miten käy, kun vastustajalle antaa puolustusalueella liikaa tilaa, eikä maalivahtipeli oli kunnossa. Torstaina puolivälierässä Suomi saa vastaansa vieläkin kovemman joukkueen, joka varmasti rankaisee paikoistaan kovalla prosentilla.

Suomen ongelmana on sekin, että käytössä on Rasmus Kuparin loukkaantumisen jälkeen vain 11 hyökkääjää. Jälkiviisaana voi kysyä, olisiko kannattanut leimata vain seitsemän puolustajan kisapassit ja pitää yksi varahyökkääjä kisapaikalla.

Suomelle ja päävalmentaja Raimo Helmiselle USA-ottelusta voi tulla kauhuleffa. Peliesitykset Ruotsia ja Sveitsiä vastaan eivät Suomelle paljoa hyvää lupaa. Puolustuspeli ei ole kunnossa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jukka Jalonen päihitti Markku Kanervan – ”Hän teki valmentajana kovia ratkaisuja”

 

Jääkiekon nuorten MM-kisojen puolivälierät 2.1.

Yhdysvallat – Suomi
Kanada – Slovakia
Ruotsi – Tshekki
Sveitsi – Venäjä

Kommentoi Facebookissa