Nuoret uhkailivat, pahoinpitelivät ja kiduttivat alaikäistä poikaa – taustalla vähäinen velka

Jotkut nuoret ovat olleet tyytyväisiä siihen, että heillä on matkustuskiellon myötä hyvä syy välttää tietyllä alueella oleskelua tai kaveripiiriä

Jotkut nuoret ovat olleet tyytyväisiä siihen, että heillä on matkustuskiellon myötä hyvä syy välttää tietyllä alueella oleskelua tai kaveripiiriä. (Kuvituskuva Fotolia)

Nuorisoryhmä on tutkinut jo satoja rikoksia, mukana usein lastensuojelulta karussa olevia lapsia.

PAHOINPITELY Helsingin poliisilaitoksen nuorisoryhmä on tutkinut poikkeuksellista rikosta, jossa useamman nuoren henkilön epäillään syyllistyneen törkeään pahoinpitelyyn, törkeään vapaudenriistoon ja ryöstöön. Poliisi epäilee, että alaikäinen poika on houkuteltu asuntoon, jossa häneltä on alettu periä velkaa uhkaillen ja väkivaltaa käyttäen. Pojalta on myös anastettu omaisuutta.

– Esitutkinnassa selvisi, että poikaa on uhkailtu, laitettu käsirautoihin sekä potkittu ja hakattu käsin ja vasaralla eri puolille kehoa. Lisäksi hänen kaulallaan on pidetty veistä ja häntä on vesikidutettu siten, että hänen kasvoilleen on laitettu pyyhe ja sen jälkeen hänen kasvoilleen on laskettu suihkutiloissa hanasta vettä, kertoo nuorisoryhmän tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss Helsingin poliisilaitokselta.

Esitutkinnan aikana on ollut pidätettynä viisi henkilöä, joista kahden asema on muutettu myöhemmin todistajiksi. Rikoksesta epäiltyjen joukossa on henkilöitä alle 15-vuotiaasta täysi-ikäiseen. Yli 15-vuotiaita epäiltyjä on määrätty matkustuskieltoon. Lisäksi yksi henkilö on vangittu.

Alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisesti vastuussa teoistaan, eikä poliisi voi sen vuoksi pidättää tai vaatia heitä vangittaviksi. Asiaan ei vaikuta epäillyn rikoksen vakavuus tai nuoren aiempi rikoshistoria.

– Poliisin tietojen mukaan kaikki osalliset olivat samaa kaveriporukkaa tai ainakin tunsivat toisensa jollain tasolla. Epäselvää kuitenkin on, miksi vähäinen velkasumma johti näin vakaviin rikosepäilyihin, Forss jatkaa.

Noin kuukauden kestänyt esitutkinta valmistuu lähiaikoina, ja asia siirtyy syyttäjälle.

Kuluvan vuoden maaliskuussa aloittanut nuorisoryhmä tutkii keskitetysti kaikki Helsingissä tapahtuneet rikokset, joihin liittyy alaikäinen rikoksesta epäilty. Nuorisoryhmälle on kirjattu ensimmäisen reilun puolen vuoden aikana kuukausittain reilut sata rikosilmoitusta hyvin erilaisista rikoksista, muun muassa näpistyksistä, huumausainerikoksista, ryöstöistä ja koulukiusaamiseen liittyvistä rikoksista. Vakavimmissa tapauksissa on usein epäiltynä jo pitkään lastensuojelun asiakkaana ollut nuori.

Nuorisoryhmä on saanut hyvää palautetta ja kokemuksia erityisesti matkustuskiellosta, jota voidaan käyttää 15 vuotta täyttäneiden epäiltyjen kohdalla. Matkustuskiellolla voidaan velvoittaa nuori pysymään tietyllä alueella tai vaihtoehtoisesti poissa tietyltä alueelta. Matkustuskiellolla voidaan myös määrätä nuori pysymään kotona tai lastenkodissa esimerkiksi kello 21–07 välisenä aikana.

– Osa vanhemmista on ollut tyytyväisiä, että poliisi asettaa nuorelle rajat ja ”kotiintuloajat”. Osa heistä on jopa pyytänyt, että matkustuskielto määrättäisiin pidemmälle ajalle. Jopa jotkut nuoret ovat olleet tyytyväisiä siihen, että heillä on matkustuskiellon myötä hyvä syy välttää tietyllä alueella oleskelua tai kaveripiiriä, jonka kanssa on hölmöillyt, sanoo Helsingin poliisilaitoksen Rikostutkintayksikön Rikostorjunta-toiminnon johtaja, rikostarkastaja Jari Illukka.

Lastenkotien henkilökunta on todennut, että matkustuskielto on tehokkaampi kuin lastensuojelulain mukaiset rajoitustoimenpiteet, koska matkustuskiellon rikkomisesta voi seurata matkustuskiellon tiukentaminen, pidätys tai jopa vangitseminen. Lastensuojelulain mukaisilla toimenpiteillä ei ylipäänsä ole mahdollista korvata esitutkintalain mukaisia pakkokeinoja rikoksilla oirehtivien nuorten kohdalla.

Vaikka lapsen oikeudet tulee ottaa huomioon lastenkodeissa ja kohdella heitä perus- ja ihmisoikeuksia kunnioittavalla tavalla, tulisi lastenkodin työntekijöillä olla riittävät työkalut erityisesti ääritapausten kanssa pärjäämiseen. Näin ei tällä hetkellä tunnu olevan.

– Nuorisoryhmän tutkimissa rikoksissa on melko usein epäiltynä nuori, joka on karannut lastensuojelulaitoksesta. Tätä selittää osaltaan se, että lastensuojelulaitoksilla on nykyisen lainsäädännön mukaan heikot mahdollisuudet estää väkivalloin pois pyrkivää henkilöä. Poliisi ei aktiivisesti etsi ”hatkassa” olevia nuoria, ellei siihen ole mitään erityistä syytä, Illukka toteaa.

Poliisin näkökulmasta on myös ongelmallista, että samaan lastensuojelulaitokseen sijoitetaan nuoria, jotka oireilevat rikoksilla ja nuoria, jotka eivät oireile rikoksilla. Käytännössä tämä voi johtaa siihen, että aikaisemmin rikoksilla oirehtimattomat nuoret ajautuvat tekemään rikoksia muiden mukana.

Lue myös: Uusi nuorisoryhmä ja ”oma poliisi” tutkivat alaikäisten rikokset – ”Nuorin rikoksesta epäilty on kahdeksanvuotias”

Kommentoi Facebookissa