Nuorten osuus kolareissa kuolleista ja loukkaantuneista on liian suuri – suuntaus hälyttävä Suomessa

Vuosittain kolareissa kuolee 2–5 mopoilijaa ja loukkaantuu noin 300. (Kuvituskuva Dreamstime)

Poliisi valvoo viikonloppuna mopoja ja muita kaksipyöräisiä valtakunnallisesti.

LIIKENNETURVALLISUUS Poliisi valvoo viikonlopun aikana valtakunnallisesti erityisesti mopojen, mutta myös muiden kaksipyöräisten ajoneuvojen ja kevyiden nelipyöräisten ajoneuvojen kuljettajien kuntoa, ajo-oikeuden riittävyyttä, suojakypärän käyttöä, liikennesääntöjen noudattamista sekä ajoneuvojen rakennetta ja kuntoa.

Suomessa nuorten osuus kolareissa kuolleista ja loukkaantuneista on ikäryhmän kokoon ja muihin sivistysmaihin verrattuna liian suuri. Merkittävä osuus nuorten kolareista ajetaan mopoilla taajamissa. Vuosittain kolareissa kuolee 2–5 mopoilijaa ja loukkaantuu noin 300.

Moottoripyöräilijöitä kuolee ehkä suuremmista ajonopeuksista ja liikennekäytössä olevien ajoneuvojen suuremmasta määrästä ja muista syistä johtuen vuosittain moninkertainen määrä eli keskimäärin noin 20 henkilöä, mutta loukkaantuu vain vähän enemmän kuin mopoilijoita. Mopoautokolareissa loukkaantuu vuosittain eriasteisesti noin 200 henkilöä, mutta kuolemia tapahtuu harvemmin kuin mopokolareissa.

Oma ilmiönsä ovat kokoontumisajot, jotka aiheuttavat melun lisäksi myös liikenteen estymistä ja vaaratilanteita. Teemavalvonnan piiriin kuuluvat myös poliisilaitosten alueella viikonlopun aikana tapahtuvat mopojen kokoontumisajot, joiden järjestykseen ja turvallisuuteen pyritään vaikuttamaan sekä ennen tapahtumaa että valvontajakson aikana.

Vakavimmista alle 18-vuotiaiden tekemäksi epäillyistä rikoksista tullaan kirjaamaan rikosilmoitus ja lastensuojeluilmoitus. Niiden käsittely hoidetaan sakkomenettelyn sijasta moniviranomaiskäsittelyssä vanhempien läsnä ollessa. Tällaisia rikoksia ovat törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, mutta myös rattijuopumus tai esimerkiksi määrätietoinen poliisin pakeneminen tai muu päättäväisyyttä osoittava lainvastainen toiminta rikosnimikkeestä riippumatta. Ankkuritoiminta on mukana vakavimpien alle 18-vuotiaiden tekemiksi epäiltyjen rikosten selvittämisessä.

Poliisi muistuttaa vanhempia olemaan vastuullisia ja varmistumaan siitä, että lasten kulkuvälineet ja liikennekäyttäytyminen ovat turvallisia heille itselleen ja muille. Poliisi pyrkii ennalta estävällä toiminnalla parantamaan nuorten liikenneturvallisuutta.

Lue myös: Mopot, mopoautot ja kevytmoottoripyörät törmäilivät – nuoret kuljettajat yrittivät U-käännöksiä

Kommentoi Facebookissa