”Nyt jäitä hattuun” – näin nopeasti koronapandemia muutti urheilun

Naisten jääkiekon MM-turnaus jäi koronaviruspandemian takia 2020 pelaamatta.

Naisten jääkiekon MM-turnaus jäi koronaviruspandemian takia 2020 pelaamatta. (Kuva Matti Nenonen/ SJL)

Naisten jääkiekon MM-turnaus peruttiin 7. maaliskuuta. Silloin päätöstä vielä hämmästeltiin.

JÄÄKIEKKO Koronaviruspandemia on pysäyttänyt urheilun lähes koko maailmassa. Tältä vuodelta on peruttu muun muassa Tokion olympialaiset, jalkapallon EM-turnaus ja Wimbledonin tennisturnaus.

Vielä kuukausi sitten moiseen joukkosulkuun harva olisi uskonut. Esimerkiksi kaikki Euroopan jalkapallosarjat pyörivät vielä täydellä tohinalla.

Ilmoilla oli toki kysymysmerkkejä koronapandemian vaikutuksista suurtapahtumiin. Kun 7. maaliskuuta Suomessa järjestettiin euroviisukarsinnat, järkytti samana päivinä tullut vahvistus naisten jääkiekon MM-turnauksen perumisesta.

Naisten MM-jääkiekko oli tarkoitus pelata Kanadassa Nova Scotian provinssissa sijaitsevassa Halifaxin ja Truron kaupungeissa 31. maaliskuuta alkaen. Vielä 7. maaliskuuta koko Nova Scotiassa ei ollut yhtään koronatartuntaa, mutta provinssin hallinto suositteli kansainvälisten tapahtumien perumista.

Sosiaalisessa mediassa päätöstä hämmästeltiin ja arvosteltiin yliampuvaksi. Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa tavallisella kansalla ei ollut vielä kuvaa epidemian todellisesta uhasta.

Myös Kansainvälisessä Jääkiekkoliitossa IIHF:ssä oltiin hämmästyneitä. IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola sanoi YLE:lle, että päätös kisojen perumisesta tehdään, koska Nova Scotiaan ei ole mahdollista mennä.

Samalla Kummola antoi ymmärtää, että puheet miesten MM-kisojen perumisesta olisivat liioiteltuja.

– Sanon, että miesten kisojen suhteen nyt vähän jäitä hattuun. Silloin, kun vuonna 2003 naisten kisat peruttiin SARSin takia, miesten kisat olivat Suomessa. Ne alkoivat huhtikuun 26. päivänä, eikä SARSista puhuttu silloin enää mitään. Täytyy toivoa, että miesten kisat vielä pelattaisiin, kommentoi Kummola YLE:n haastattelussa 7. maaliskuuta.

Viikkoa myöhemmin SM-liiga ja NHL olivat jo keskeyttäneet kautensa. Samalla oli jo selvää, ettei miesten MM-kisoja tänä vuonna järjestettäisi, kun järjestäjämaa Sveitsi oli jo pahasti koronakriisin kourissa.

Maaliskuu 2020 jää historiaan kuukautena, jolloin maailma pysähtyi. Mutta kuukausi sitten ei osattu ennustaa, miten nopeasti koronapandemia lamauttaisi maailman.

Kummola ei ole ainoa urheilujohtaja, joka vielä maaliskuun ensimmäisellä viikolla kehotti laittamaan jäitä hattuun. Poliittiset päättäjätkään eivät osanneet tapahtumien kulkua ennakoida.

Kansainvälinen urheilu lienee pysähdyksissä kesäkuulle saakka. Pohjois-Amerikassa tilanne on vain pahenemaan päin, joten mahdollisesti urheilu elpyy siellä vasta loppukesällä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Tokion olympialaisten uusi ajankohta selvillä

Kommentoi Facebookissa