Nyt on tutkittu laittomasti pysäköivät – kyseenalainen ykkössija BMW:lle, kakkossija Skodalle

Kanssa-autoilijoita voi olla kunnioittamatta monella keinolla, tässä yksi pysäköintitapa.

Kanssa-autoilijoita voi olla kunnioittamatta monella keinolla, tässä yksi pysäköintitapa. (Kuva Fotolia)

Kyselyn mukaan joka neljäs autoilija rikkoo tietoisesti lakia pysäköidessään.

PYSÄKÖINTI Puhelinpysäköinnin palveluja tarjoava EasyPark selvitti eri merkeillä autoilevien kuskien kokemuksia ja mielipiteitä sekä pysäköinnistä että autoilusta yleensä. Reilu neljännes kaikista autoilijoista kertoo rikkovansa pysäköintitilanteissa lakia tietoisesti ajatellen, että ei kuitenkaan jää kiinni.

Ykkössijaa lainvastaisessa pysäköinnissä pitää BMW, kakkossija menee Skoda-kuskeille. Vastaajilta kysyttiin myös pysäköintivirhemaksujen ja liikennerikkomuksista saatujen sakkojen määristä. Eniten sakkoja ropisi BMW- ja Mercedes-kuljettajille. Parhaiten muut liikenteessä liikkujat huomioivat Toyota-kuskit.

Miehiä kiinnijäämisen testaaminen kiehtoo erityisesti. Heistä joka kolmas kertoo kokeilevansa onneaan laittoman pysäköinnin suhteen. Naiset käyttäytyvät hieman paremmin, mutta ei täysin puhtoisesti hekään. Joka viides nainen sanoo, että on tietoisesti parkkeerannut lainvastaisesti. Ikäluokista 40–49-vuotiaat harrastavat laitonta pysäköintiä eniten. Heistä 38 prosenttia tunnustaa laittoman pysäköinnin käytön.

Paalupaikan ottaneista BMW-kuljettajista 41 prosenttia kertoo toimivansa lainvastaisesti. Kakkossija kuuluu Skoda-kuskeille 34 prosentilla, ja pronssi menee Mercedes Benz -autoilijoille 29 prosentilla. Heti Mersun kannoilla tulevat Volkswagen– ja Toyota-kuskit, joista 28 prosenttia parkkeeraa tietoisesti lainvastaisesti.

– Pysäköinti tapahtuu usein kiireessä. Jos vielä kaikessa tohinassa joutuu etsimään vapaata parkkipaikkaa, voi laiton pysäköinti houkuttaa entistä enemmän. Joillain saattaa kyseessä olla pelkkä kokeilunhalu tai uhkapeli pysäköinninvalvojaa vastaan, EasyPark Suomen toimitusjohtaja Stefan Anderson toteaa.

Vastaajilta kysyttiin kuinka paljon he ovat saaneet pysäköintivirhemaksuja tai sakkoja eri liikennerikkomuksista. Parkkisakkojen kappalemäärissä ykkösenä on BMW, kakkosena Toyota, kolmantena tasavertaisesti Skoda ja Audi.

Kuljettajan iällä näyttää olevan merkitystä parkkisakkojen määrään. Eniten sakkoja tulee 30–39-vuotiaille, joista neljännes kertoo saaneensa vähintään yhden pysäköintivirhemaksun kuluneen vuoden aikana. Vähiten sakkoja saavat yli 60-vuotiaat, joista vain alle joka kymmenes on saanut ikävän maksukirjeen tuulilasiinsa kuluneena vuonna. Muiden autoilijoiden antamien arvioiden mukaan huonoimpien parkkeeraajien Top 3 -listaus on BMW, Mercedes ja Audi.

Liikennerikkomuksista eniten sakkoja on kirjoitettu Mercedes Benz -autoilijoille, joista lähes neljännes on saanut viranomaisen maksulapun. Seuraavaksi korkeimmalle sakkopallille nousee BMW ja kolmantena tulevat Skoda-kuskit. Vähiten liikennerikkomussakkoja saavat Volvolla, Nissanilla ja Fordilla ajavat.

Vastaajista viidennes on sitä mieltä, että Toyota-kuljettajat huomioivat muita liikenteessä liikkujia parhaiten. Hopeamitali menee Volkswagen- ja pronssi Volvo-kuskeille. Huonosti muut huomioivat autoilijat istuvat BMW:ssä, Audissa ja Mersussa. BMW oli vastaajista 57 prosentin mielestä huonoiten muut huomioiva, Audista tätä mieltä oli kolmannes ja Mersun kohdalla huonouden totesi joka viides.

EasyPark Suomen teettämään sähköiseen kyselytutkimukseen vastasi toukokuussa 2017 yhteensä 1008 suomalaista. Vastaajista 516 oli naisia ja 492 miehiä.

Kommentoi Facebookissa