Nyt todettu kolme tapausta – uusien virusmuunnosten aiheuttamaa koronavirustautia myös Suomessa

Useat maat Euroopassa ovat keskeyttäneet matkustajalennot Britanniasta.

Useat maat Euroopassa ovat keskeyttäneet matkustajalennot Britanniasta. (Kuva Fotolia)

Britanniasta ja Etelä-Afrikasta saapuneita ohjataan testiin ja karanteeniin.

KORONAVIRUS HUSLABin ja Helsingin yliopiston virologian laboratoriot ovat yhteistyössä todenneet muuntuneen koronaviruksen aiheuttaman tartunnan kolmella Suomeen palanneella matkustajalla. Kahdella henkilöllä todettiin Britanniassa viime aikoina levinnyt uusi viruslinja ja yhdellä Etelä-Afrikasta löytynyt uusi viruslinja.

Tartunnan saaneet henkilöt ovat hyväkuntoisia ja heidät on hoidettu eristyksessä. Tartunnalle mahdollisesti altistuneet henkilöt on ohjattu näytteenottoon ja asetettu karanteeniin. Tartunnan saaneet henkilöt ovat Etelä-Suomessa useamman erityisvastuualueen alueella. Erityisvastuualueet tai sairaanhoitopiirit eivät anna tapauksista enempää tietoa tartunnan saaneiden henkilöllisyyden suojaamiseksi, mutta jo aikaisemmin uutisoitiin yhden tapauksen olevan Kymsoten alueella.

Positiivisia koronavirusnäytteitä on tutkittu HUSLABin ja Helsingin yliopiston virologian laboratorioissa. Lisätutkimuksiin lähetettyjä näytteitä oli 76 ja niistä noin 50 näytteen sekvensointi on tähän mennessä valmistunut.

Muuntuneen ja mahdollisesti aiempaa nopeammin leviävän koronaviruksen aiheuttamia tautitapauksia on todettu Iso-Britannian ja Etelä-Afrikan lisäksi useissa eri Euroopan maissa. Euroopan tautivirasto ECDC:n mukaan tietoa uuden Covid-19-muunnoksen ominaisuuksista on vielä vähän. On epäilty, että virusmuunnos voi mahdollisesti levitä aiempaa tehokkaammin.

Juttuvinkki: Matkustajalennot Britanniasta Suomeen keskeytetään – koronaviruksen muunnos huolestuttaa viranomaisia

Ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että virusmuunnos aiheuttaisi aiempaa vakavampia infektioita tai lisäisi tapauskuolleisuutta. Nykytiedon valossa käytössä olevat koronavirusrokotteet toimivat myös uusiin virusmuotoihin.

Nyt todetut tautitapaukset on havaittu henkilöillä, jotka ovat saapuneet Suomeen 18.–19.12.2020. Henkilöitä, jotka matkustavat Suomeen Iso-Britanniasta tai Etelä-Afrikasta, ohjataan rajanylityspaikoilla koronavirustestiin ja karanteeniin.

THL, Vantaan tartuntatautiviranomaiset ja HUS ovat tehostaneet ulkomailta Suomeen saapuvien henkilöiden testausta. Tavoitteena on tunnistaa mahdolliset muuntuneet viruskannat ja estää niiden leviämistä, toteaa THL:n tutkimusprofessori Hannu Kiviranta.

Uusiin virusmuunnoksiin pätevät samat suojatoimet kuin muihinkin viruksen muotoihin: turvavälit, käsi- ja yskimishygienia ja kasvomaskin käyttö ovat edelleen tärkeitä. Oireiden ilmaantuessa on hakeuduttava nopeasti testiin.

Liikenne ja viestintävirasto Traficom keskeytti 20.12.2020 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen perusteella Isosta-Britanniasta Suomeen tulevan matkustajalentoliikenteen kahdeksi viikoksi. THL:n ohjeen mukaisesti kaikkia Isosta-Britanniasta 7.12.2020 tai sen jälkeen Suomeen tulleita on kehotettu hakeutumaan koronavirustesteihin, vaikka heillä ei olisi koronavirustautiin viittaavia oireita.

Ohjetta on nyt laajennettu koskemaan myös Etelä-Afrikasta 7.12. tai sen jälkeen saapuneita.

Lue myös: Koronaviruksen brittimuunnos löytyi myös Suomesta – henkilö oli tullut viettämään joulua

Kommentoi Facebookissa