Odotatko pääsyä sairaalahoitoon? – Etelä-Karjalassa on lyhyin odotusaika, Etelä-Savossa taas pisin

Keskimäärin odotusaika sairaanhoitopiirien sairaaloihin oli 1–2 kuukautta.

Keskimäärin odotusaika sairaanhoitopiirien sairaaloihin oli 1–2 kuukautta. (Kuva Fotolia)

Keskimääräiset odotusajat sairaanhoitopiirien sairaaloihin vaihtelevat suuresti.

TERVEYS Elokuun 2018 lopussa hieman yli 121 000 potilasta odotti hoitoonpääsyä sairaanhoitopiirien sairaaloihin. Hoitoa odottaneista noin 2 000 eli 1,7 prosenttia oli odottanut yli puoli vuotta pääsyä kiireettömään hoitoon.

Pitkään hoitoa odottaneiden määrä on noussut kesän aikana lähes 700:lla huhtikuun lopun tilanteeseen verrattuna. Pitkään hoitoa odottaneita oli vuoden 2018 elokuun lopussa lähes 500 enemmän kuin vuosi sitten. Keskimäärin odotusaika sairaanhoitopiirien sairaaloihin oli 1–2 kuukautta.

Alueelliset erot odotusajoissa kiireettömään erikoissairaanhoitoon vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin. Lyhyin odotusaika oli Etelä-Karjalassa, mediaani 23 vuorokautta ja pisin Etelä-Savossa, mediaani 73 vuorokautta. Mediaani on keskiluku, joka kuvaa monissa tapauksissa jakauman tyypillistä arvoa luotettavammin kuin keskiarvo.

Hoitoa odottavien odotusajan mediaani 31.8.2018.
Hoitoa odottavien odotusajan mediaani 31.8.2018. (Kaavio THL)

Kiireettömän hoidon kysyntä sairaanhoitopiireissä on kasvanut viimeisten vuosien aikana. Tämän vuoden tammi-elokuun aikana sairaanhoitopiireissä käsiteltiin lähes 831 000 kiireetöntä lähetettä. Kasvua edelliseen vuoteen oli noin 9 prosenttia.

Viimeisen kymmenen vuoden tarkastelujakson aikana on kuitenkin elokuun lopussa ollut vain kolmesti yli puoli vuotta odottaneita enemmän kuin nyt. Pitkään hoitoa odottaneita oli vuoden 2018 elokuun lopussa lähes 500 enemmän kuin vuosi sitten. Pääsääntöisesti nämä lisäykset kohdistuivat yliopistosairaanhoitopiireihin ja Etelä-Savoon.

Lue myös: Uusi lastensairaala aukesi – pikku potilasta johdattaa eteenpäin hänen valitsemansa virtuaalinen hahmo

Kommentoi Facebookissa