Uusi lastensairaala aukesi – pikku potilasta johdattaa eteenpäin hänen valitsemansa virtuaalinen hahmo

Uuden lastensairaalan rakentaminen maksoi kaikkiaan noin 170 miljoonaa euroa.

Uuden lastensairaalan rakentaminen maksoi kaikkiaan noin 170 miljoonaa euroa. (Kuva HUS)

Pitkään odotettu lastensairaala avaa ovensa vaiheittain ja ensimmäiset potilaat saapuvat.

LASTENSAIRAALA Uudessa lastensairaalassa hoidetaan potilaita pääkaupunkiseudulta ja lisäksi kaikkialta Suomesta. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin on keskitetty monien vaativien ja harvinaisten lastensairauksien hoito.

Muun muassa lasten sydänkirurgia, elinsiirrot ja kantasolusiirrot siirtyvät Lastenklinikalta Uuteen lastensairaalaan. Lastenklinikan ja Lastenlinnan lisäksi toimintoja siirtyy Uuteen lastensairaalaan myös muista sairaaloista.

– Uusi lastensairaala on rakennettu lapsia ja perheitä varten. Samalla se tarjoaa mahdollisuuden kehittää lääketieteellistä osaamista uusissa ja nykyaikaisissa tiloissa. Uuden lastensairaalan hieno arkkitehtuuri, uusin teknologia, taide ja inhimilliset arvot tekevät siitä huippusairaalan, sanoo HUS:n toimialajohtaja Jari Petäjä.

Lasten vastaanotolla näkyy Tove Janssonin Muumitarinoiden maalauksia.
Lasten vastaanotolla näkyy Tove Janssonin Muumitarinoiden maalauksia. (Kuva HUS)

Sairaalassa kuljetaan kerros kerrokselta meren alta avaruuteen. Sisutuskonseptin lähtökohtana on ollut saaristoluonto, jota tukevat Tove Janssonin muumitarinoiden alkuperäinen grafiikka, maalaukset ja tekstit. Jokaiselle kerrokselle on oma tarinansa, jonka teemat toistuvat väreissä, opasteissa, seinien grafiikkapinnoissa sekä kirjoitettuina sitaatteina.

Uudessa lastensairaalassa vanhemmat voivat olla mukana kaikissa tiloissa ja toiminnoissa ympäri vuorokauden. Suurin osa potilashuoneista on yhden hengen huoneita. Vanhemmille on sairaalassa yhteinen vanhempainhuone. Lisäksi vuodeosastoilla on tilat vanhempien käyttöön.

Sisääntuloaulassa on meriakvaario, mediaseinään lapset voivat skannata värittämiään kaloja.
Sisääntuloaulassa on meriakvaario, mediaseinään lapset voivat skannata värittämiään kaloja. (Kuva HUS)

Lapsilla on mahdollisuus leikkiin osastoilla ja vastaanotoilla. Sairaalan leikkiosastolla on muun muassa sairaalaleikki-huone, ateljee, aistihuone ja opetuskeittiö sekä nuorten musiikkihuone. Sisääntuloaulassa on meriakvaario, ja mediaseinään lapset voivat skannata värittämiään kaloja. Sairaalan on lahjoitettu merkittävä määrä taidetta. Teokset on suunniteltu sairaalaa varten.

Ensimmäistä kertaa Suomessa sairaalaympäristöön on suunniteltu myös rauhoittava äänimaailma. Odotustiloissa on mahdollisuus kuulostella muumitarinoiden inspiroimia äänimaailmoja viidakon huhuilijoista avaruuden lauluun.

– Taiteen ja leikin avulla voidaan tarjota lapsille ja perheille ympäristö, joka edesauttaa paranemista ja vähentää pelkoa, kertoo projektipäällikkö, lastenlääkäri Pekka Lahdenne.

Uudessa lastensairaalassa on paljon uutta teknologiaa. Digitaalisten ratkaisujen avulla parannetaan tiedonkulkua ja sujuvoitetaan palvelua.

Uudessa lastensairaalassa vanhemmat voivat olla mukana kaikessa, hiljentymistä varten on kappeli.
Uudessa lastensairaalassa vanhemmat voivat olla mukana kaikessa, hiljentymistä varten on kappeli. (Kuva HUS)

Potilaat valitsevat ilmoittautumisen yhteydessä avatar-hahmon, joka johdattaa heidät sairaalassa eteenpäin. Potilasta kuvaa virtuaalinen hahmo, joka voi olla esimerkiksi Pingviini, Pelle tai Nalle.

Avatarin avulla potilaat kutsutaan vastaanotolle, ja valittu hahmo näkyy esimerkiksi vuodeosastolla potilashuoneen ovessa. Tämä lisää myös yksityisyyden suojaa. Hahmon avulla vanhemmat muun muassa tietävät, missä vaiheessa lapsen leikkaus on ja milloin lapsi on siirtynyt heräämöön.

Vuodeosastohuoneissa olevan monipalvelujärjestelmän eli tabletin kautta potilaat ja perheet saavat tietoa sairaalan tapahtumista, voivat pelata ja katsoa ohjelmia, lukea tietoa sairaudesta sekä pitää yhteyttä sairaalan ja kodin välillä.

Varastoautomaatit tehostavat varastointia ja hoitotarvikkeiden saatavuutta ja mahdollistavat hoitohenkilökunnan suoran potilastyön lisäämisen. Varastoautomaatin kautta tilataan muun muassa sängyt, lääkintälaitteet, apuvälineet ja liinavaatteet.

– Olemme pyrkineet luomaan sairaalan, joka mahdollistaa jatkuvan kehityksen niin lääketieteessä kuin potilaiden palvelussa, kertoo Pekka Lahdenne.

Vuodeosasto Tähti, monipalvelujärjestelmän eli tabletin kautta potilaat saavat tietoa sairaalan tapahtumista.
Vuodeosasto Tähti, monipalvelujärjestelmän eli tabletin kautta potilaat saavat tietoa sairaalan tapahtumista. (Kuva HUS)

Päivystyksessä kaikki potilaat tulevat hoidontarpeen arvioinnin kautta joko nopealle vastaanotolle tai lisätutkimuksia vaativaan seurantaan. Seurantapaikalla potilas voi olla tarvittaessa vuorokauden ajan omassa huoneessa vanhemman kanssa. Seurantapaikalta potilaan on mahdollista kotiutua nopeasti, mikäli hän ei tarvitse jatkohoitoa osastolla.

Uudessa lastensairaalassa päiväkirurgian määrä lisääntyy. Lähes kaikki potilaat tulevat leikkaukseen suoraan kotoa. Vanhemmat saavat olla yhä enemmän lapsen mukana toimenpiteiden eri vaiheissa.

Teho-osastolla vanhempi voi olla lapsensa vierellä ympäri vuorokauden. Potilaita hoidetaan neljän hengen moduuleissa, joissa yksityisyys on turvattu toimivilla tilaratkaisuilla.

– Olemme erittäin ylpeitä monialaisen suunnittelun onnistumisesta ja olemme valmiit ottamaan potilaat vastaan, päättää Jari Petäjä.

Lue myös: Uuden lastensairaalan avajaisia vietettiin – ”Vanhemmat voivat olla mukana kaikissa tiloissa”

Uusi lastensairaala numeroina

Henkilökuntamäärä 1000.

Neljällä vuodeosastolla yöpyy keskimäärin 100 lasta joka yö.

Ajanvarausvastaanotoilla käy potilaita päivittäin noin 300.

Suomen suurimmassa lasten päivystyksessä käy keskimäärin 100 lasta vuorokaudessa.

Päiväsairaalassa käy potilaita päivässä noin 17.

Päivittäin tehdään noin 30 leikkausta, joista 15 päiväkirurgisesti.

Kommentoi Facebookissa