Odotusajat kiireettömään erikoissairaanhoitoon kasvoivat – keskimääräinen odotusaika sairaalaan kaksi kuukautta

Alueelliset erot odotusajoissa kiireettömään erikoissairaanhoitoon vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin.

Alueelliset erot odotusajoissa kiireettömään erikoissairaanhoitoon vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin. (Kuva Fotolia)

Potilaita lähetettiin kiireettömään erikoissairaanhoitoon vähemmän kuin kahtena edellisenä vuonna.

SAIRAANHOITO Koronavirusepidemian takia sairaanhoitopiirit ovat joutuneet siirtämään kiireettömiä hoitoja sairaaloissa kevään aikana. Myös potilaat ovat peruneet jo sovittuja hoitoaikoja, koska ovat pelänneet mahdollista koronavirustartuntaa.

– Sekä hoitoaikojen siirroilla että potilaiden pelolla sairastua on ollut vaikutusta kiireettömän erikoissairaanhoidon hoitoa odottavien odotusaikojen pidentymiseen sairaanhoitopiireissä, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Pirjo Häkkinen.

Hoitoa odottaneista yli 6 prosenttia eli 7 702 potilasta oli odottanut yli puoli vuotta pääsyä kiireettömään hoitoon. Tämä on poikkeuksellisen paljon, sillä viimeisen kymmenen vuoden aikana sairaanhoitopiireihin yli puoli vuotta kiireetöntä hoitoa odottaneita on ollut huhtikuun lopussa keskimäärin noin tuhat. Myös kolmesta kuuteen kuukautta kiireetöntä hoitoa odottaneita oli huhtikuun 2020 lopussa yli 13 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Juttuvinkki: Lapsia rokotetaan vähemmän kun palveluja on rajattu – ”Vanhemmat ovat siirtäneet neuvola-aikoja koronatilanteen takia”

Huhtikuun 2020 lopussa noin 123 000 potilasta odotti hoitoonpääsyä sairaanhoitopiirien sairaaloihin. Hoitoa odottavien kokonaismäärä on vähentynyt kevään aikana verrattuna joulukuun 2019 lopun tilanteeseen.

Potilaita lähetettiin kiireettömään erikoissairaanhoitoon kevään aikana vähemmän kuin kahtena edellisenä vuonna. Kiireettömän hoidon lähetteitä saapui sairaanhoitopiireihin tammi-huhtikuussa 8 prosenttia eli 35 000 vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2019.

– Perusterveydenhuollon käynnit ovat vähentyneet koronavirusepidemian aikana, joten potilaita ei todennäköisesti ole lähetetty entiseen malliin myöskään erikoissairaanhoitoon, Häkkinen toteaa.

Hoitoa sairaanhoitopiirien sairaaloihin odottavien odotusajan mediaani 31.12.2019 ja 30.04.2020.
Hoitoa sairaanhoitopiirien sairaaloihin odottavien odotusajan mediaani 31.12.2019 ja 30.04.2020. (Kaavio THL)

Keskimääräinen odotusaika sairaaloihin on kaksi kuukautta ja se on noussut kaikissa sairaanhoitopiireissä vuodesta 2019 vuoteen 2020. Alueelliset erot odotusajoissa kiireettömään erikoissairaanhoitoon vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin. Lyhyin odotusaika keväällä oli Kymenlaaksossa, mediaani 22 vuorokautta, ja pisin Päijät-Hämeessä, mediaani 80 vuorokautta.

Koronavirusepidemian takia on ollut mahdollisuus poiketa valmiuslain nojalla terveydenhuoltolaissa säädettyjen määräaikojen noudattamisesta kiireettömän hoidon järjestämisessä, jos se on ollut välttämätöntä kiireellisen hoidon järjestämiseksi ja jos määräajan ylittäminen ei vaaranna potilaan terveyttä.

Sairaanhoitopiireissä on pysyvästi voimassa olevat valmiussuunnitelmat. Varautuminen koronavirustilanteeseen aloitettiin sairaanhoitopiireissä alkuvuodesta ja varautumisen astetta ja laajuutta on nostettu sen jälkeen portaittain kevään aikana. Ensimmäiset koronapotilaat tulivat sairaaloihin maaliskuun alussa.

Lue myös: Koronarajoitusten positiivinen lisävaikutus – yli neljä kertaa vähemmän elintarvike- ja vesivälitteisiä epidemioita

Kommentoi Facebookissa