Ohjus surmasi Puolassa kaksi ihmistä – venäläisvalmisteisen ohjuksen laukaisijasta on epätietoisuutta

Przewodówin kylä sijaitsee alle kymmenen kilometrin päässä Ukrainan rajasta. (Kuva AOP)

Venäjä käyttää uumoiltua ohjusmallia hyökkäyksissä ja Ukraina ilmatorjuntaohjuksena.

OHJUS Puolan ulkoministeriö on vahvistanut, että venäläisvalmisteinen ohjus on osunut tiistaina kello 15.40 Przewodówin kylään ja surmannut kaksi Puolan kansalaista. Kylä sijaitsee alle kymmenen kilometrin päässä Ukrainan rajasta.

Venäjä ampui päivän aikana Ukrainaan massiivisia ohjusiskuja. Alustavien tietojen mukaan Puolaan pudonnut ohjus olisi S-300-mallinen, jota Venäjä käyttää hyökkäyksissä ja Ukraina puolestaan ilmatorjuntaohjuksena. Toistaiseksi ei tiedetä varmuudella, kummasta on kyse. Kansainvälisesti kuitenkin uskotaan, että ohjuksen harhautuminen Puolaan oli vahinko.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi tiedotustilaisuudessa, että Suomi on pitänyt illan ja yön aikana tiiviisti yhteyttä EU-maiden johtajiin, ja myös Puolan presidenttiin Andrzej Dudaan.

– Ennen kaikkea haluamme nyt osoittaa solidaarisuutta puolalaisille. Puola on meille tärkeä maa, EU-maa ja tärkeä keskeinen Nato-maa, Haavisto totesi.

Nato kokoontuu säännönmukaiseen kokoukseensa keskiviikkona kello 10, Suomi on mukana tarkkailijajäsenenä. Mikäli Naton jäsenmaa kokee alueellisen tai poliittisen koskemattomuutensa olevan uhattuna, 4. artiklan mukaan Naton jäsenet käynnistävät konsultaatiot.

Artikla 5 mahdollistaa myös vastatoimien käynnistämisen, jos yhteen tai useampaan Naton jäsenmaahan on kohdistunut aseellinen hyökkäys.

Lue myös: Ukraina etenee nyt vauhdilla Hersonin alueella – Venäjä on vetäytymässä Dneprjoen itärannalle

Kommentoi Facebookissa