Oikeus hylkäsi Päivi Räsäsen kaikki syytteet – ”Kannanotot olivat perustuneet hänen uskonnolliseen vakaumukseensa”

Käräjäoikeus huomautti Päivi Räsäsen vapauttavassa tuomiossa kuitenkin, että uskonnonvapaus ja sananvapaus eivät ole rajoittamattomia. (Kuva AOP)

Valtionsyyttäjä oli vaatinut kansanedustajalle vähintään 120 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta.

TUOMIO Helsingin käräjäoikeus on hylännyt kansanedustaja Päivi Räsäsen kaikki syytteet poikkeuksellista huomiota herättäneessä oikeudenkäynnissä. Syyttäjä oli vaatinut kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan vähintään 120 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta.

Syytteiden taustalla olivat Räsäsen perhepoliittinen pamfletti ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi”, Pride-kulkueeseen liittyvä Twitter-viesti sekä Yleisradiossa esitetty Ruben Stillerin radio-ohjelma, jonka aihe oli “Mitä Jeesus ajatteli homoista”. Räsänen kiisti kaikki syytteet.

Oikeus muun muassa katsoi, että Räsänen oli radio-ohjelmassa vastannut esitettyihin kysymyksiin ja pyrkinyt perustelemaan omia mielipiteitään osana keskustelua.

”Räsäsen homoseksuaalisuutta koskevat kannanotot olivat perustuneet hänen uskonnolliseen vakaumukseensa. Tältä osin käräjäoikeus on pitänyt osaa Räsäsen lausumista homoseksuaaleja loukkaavina.”

”Käräjäoikeus on ottanut huomioon lausumien sisällön, kyseisen radio-ohjelman luonteen ja asiayhteyden, jossa loukkaavina pidettävät lausumat oli esitetty. Käräjäoikeus on päätynyt siihen, ettei Räsäsen lausumissa ollut kysymys vakavuudeltaan sananvapauden suojan ulkopuolella olevasta vihapuheesta.”

Käräjäoikeus huomautti kuitenkin, että uskonnonvapaus ja sananvapaus eivät ole rajoittamattomia.

”Niiden rajoittaminen edellyttää kuitenkin painavaa yhteiskunnallista syytä. Seksuaalisiin vähemmistöihin kuuluvien ihmisarvon ja yhdenvertaisuuden turvaaminen voi olla tällainen syy.”

Räsäsen lisäksi syytteessä oli myös Luther-säätiössä toiminut piispa Juhana Pohjola. Luther-säätiö oli julkaissut Räsäsen pamfletin. Myös Juhana Pohjolan syytteet käräjäoikeus hylkäsi.

Lue myös: Päivi Räsäselle syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – ”Loukkaavat yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa”

Kommentoi Facebookissa