Päivi Räsäselle syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – ”Loukkaavat yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa”

Valtakunnansyyttäjä katsoo, että Päivi Räsäsen lausumat ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa homoseksuaaleja kohtaan.

Valtakunnansyyttäjä katsoo, että Päivi Räsäsen lausumat ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa homoseksuaaleja kohtaan. (Kuva AOP)

Valtakunnansyyttäjän mukaan lausumat ylittävät sanan- ja uskonnanvapauden rajat.

SYYTTEET Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on nostanut syytteen kansanedustaja Päivi Räsästä vastaan kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä Suomen Luther-säätiön asiamiestä ja hallituksen jäsentä Juhana Pohjolaa vastaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Yhden rikosepäilyn osalta valtakunnansyyttäjä on lopettanut esitutkinnan. Päätös koskee Räsäsen lausumia MTV:n julkaisemassa Maria Veitolan Yökylässä-ohjelmassa. Siinä Räsänen oli väittänyt, että homoseksuaalisuus on seksuaalinen vinoutuma.

Valtakunnansyyttäjän mukaan lausuma halventaa homoseksuaaleja, mutta vaikka esitutkinta suoritettaisiin loppuun, teko olisi kuitenkin kokonaisuutena arvioiden vähäinen. Tällöin valtakunnansyyttäjä jättäisi syytteen nostamatta. Tämän vuoksi esitutkinnan jatkaminen on tarpeetonta.

Syytteissä on kyse kolmesta eri asiakokonaisuudesta. Räsänen on laatinut kirjoituksen ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen”. Räsänen on esittänyt kirjoituksessaan homoseksuaaleja halventavia mielipiteitä ja tietoja. Räsänen on muun ohella väittänyt, että homoseksuaalisuus on tieteellisesti todistettu psykoseksuaalisen kehityksen häiriö.

Juttuvinkki: Papit ovat alkaneet tarkistuttaa saarnojaan Päivi Räsäsellä – ”Uskallanko sanoa näin vai joudunko käräjille?”

Juhana Pohjola on julkaissut kirjoituksen Suomen Luther-säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan internet-sivustolla. Lisäksi Räsänen on julkaissut Twitter– ja Instagram-tilillään sekä Facebook-sivullaan homoseksuaaleja halventavan mielipiteen, jonka mukaan homoseksuaalisuus on häpeä ja synti.

Räsänen on edelleen Yle Puhe -radiokanavan ohjelmassa, sen jaksossa ”Mitä Jeesus ajatteli homoista?” esittänyt homoseksuaaleja halventavia lausumia. Siinä Räsänen on sanonut, että jos homoseksuaalisuus on geneettistä, se on silloin geneettinen rappeuma ja sairautta aiheuttava geeniperimä. Räsäsen näkemyksen mukaan homoseksuaalit eivät myöskään ole Jumalan luotuja kuten heteroseksuaalit.

Syytteen mukaan Räsäsen syytekohdissa tarkemmin yksilöidyt lausumat ovat homoseksuaaleja halventavia ja syrjiviä. Lausumat loukkaavat homoseksuaalien yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa, joten ne ylittävät sanan- ja uskonnanvapauden rajat.

Valtakunnansyyttäjä katsoo, että Räsäsen lausumat ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa homoseksuaaleja kohtaan. Haastehakemus on toimitettu Helsingin käräjäoikeuteen, mutta käsittelypäivää ei ole vielä päätetty.

Lue myös: Valtakunnansyyttäjä tutki kansanedustajan Facebook-viestit –”Ei syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan”

 

Kommentoi Facebookissa