Vappua vietetään koleassa säässä – öisin on pakkasta ja päivisinkin lämpötila jää alle 10 asteen

Vappupäivää vietetään koko maassa vaihtelevan pilvisessä säässä.

Vappupäivää vietetään koko maassa vaihtelevan pilvisessä säässä. (Kuva Fotolia)

Lumi- tai vesikuuroja voi vappuviikonloppuna esiintyä koko maassa.

SÄÄTILA Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan Suomessa vallitsee vappuna kolea pohjoinen ilmavirtaus. Sateet jäävät pääosin vähäisiksi, mutta etenkin iltapäivisin koko maassa voi esiintyä lumi- tai lumiraekuuroja, etelässä myös vesikuuroja. Lapissa lumikuurot voivat olla ajoittain sakeita, ja puuskainen pohjoistuuli saa sään tuntumaan entistä kylmemmältä.

Vappuaattoyönä pohjoisen yli liikkuu lumikuuroja, mutta muuten on melko selkeää. Päivällä vappuaattona pilvisyys on vaihtelevaa, ja lumi- tai lumiraekuuroja esiintyi paikoin maan keski- ja pohjoisosassa.

Vappuyö on pääosin selkeä, mutta joitakin lumikuuroja voi esiintyä lähinnä maan pohjoisosassa. Pohjois-Lapissa lumikuurot voivat olla sakeita. Vappupäivää vietetään koko maassa vaihtelevan pilvisessä säässä. Vähäiset lumi- tai lumiraekuurot, etelässä myös vesikuurot, ovat mahdollisia. Lapin itäosissa lumikuurot voivat olla sakeita.

Sunnuntaiksi säässä ei tapahdu merkittäviä muutoksia. Vappuviikonlopun lämpötilat ovat öisin -1 ja -7 asteen välillä, Suomenselällä ja Lapissa pakkasta voi olla lähemmäs 10 astetta. Vappupäivän ylimmät lämpötilat ovat etelässä 6–10 astetta ja maan keskivaiheilla 3–7 astetta. Lapissa lämpötila vaihtelee -2 ja viiden plusasteen välillä.

– Vähäisistä sadekuuroista huolimatta maasto on viikonloppuna kuivaa maan etelä- ja keskiosassa, joten ruohikkopalovaroituksia on paikoin voimassa, huomauttaa ylimeteorologi Henri Nyman Ilmatieteen laitokselta.

Myös vuosi sitten vappuaattoa vietettiin varsin koleassa säässä. Lunta oli vuosi sitten noin linjan Joensuu-Oulu pohjoispuolella, mutta sitä olikin paikoin poikkeuksellisen runsaasti. Esimerkiksi Lapissa hanget kohosivat vappuna jollakin alueilla yli metrin korkeuteen.

Lue myös: Sääprofeetta povaa epävakaata säätä keväästä ensi kesään – ”Kesä on siirtynyt syksyyn ja alkaa elokuussa”

Kommentoi Facebookissa