Oikeus langetti lapsiin kohdistuneista törkeistä seksuaalirikoksista rangaistukset – kovin tuomio 13 vuotta vankeutta

Lapsiin kohdistuneet seksuaalirikosten vyyhdit tulivat julkisuuteen keväällä ja kesällä 2019.

Lapsiin kohdistuneet seksuaalirikosten vyyhdit tulivat julkisuuteen keväällä ja kesällä 2019. (Kuva Fotolia)

Etelä-Pohjanmaan ja Helsingin käräjäoikeudet antoivat tuomionsa kahdessa laajassa rikoskokonaisuudessa.

SEKSUAALIRIKOKSET Oikeuslaitos on tuominnut kahdessa eri oikeusjutussa lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista päätekijät useiden vuosien ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Etelä-Pohjanmaalla käsittelyssä oli niin sanottu pedofiilirinki ja Helsingissä Enoksi kutsutun miehen seksuaalirikosvyyhti.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi lapsiin kohdistuneista törkeistä seksuaalirikoksista pedofiiliringin päätekijän Visa Matti Marttilan seitsemäksi vuodeksi ja 10 kuukaudeksi vankeuteen. Rangaistuksen syiksi luettiin muun muassa kaksi törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, törkeä raiskaus sekä lapsipornon hallussapito ja levittäminen.

Pedofiiliringissä mukana olleista toinen henkilö tuomittiin neljän vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen ja kolmas vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Neljännelle luettiin kolmen kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus.

Seksuaalirikosepäilyt tulivat julki, kun Keskusrikospoliisi kertoi maaliskuussa 2019 paljastaneensa laajan lasten hyväksikäyttöringin. Pedofiiliringin jäsenet kuvasit ja jakoivat materiaalia toisilleen, kun he käyttivät lapsia hyväkseen. Suurin osa teoista kohdistui ulkomaalaisiin lapsiin yli kahdessakymmenessä maassa.

Juttuvinkki: Suomessa tuotettu väkivaltaista materiaalia lasten hyväksikäytöstä – osa uhreista joutunut livelähetyksiin

Tuomion saanut Visa Marttila tunnetaan muun muassa eteläpohjalaisen seurakunnan kirkkovaltuuston ja kirkkoneuvoston entisenä jäsenenä. Hän on toiminut matkailualan yrittäjänä Pohjanmaalla ja Lapissa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi puolestaan laajasta lapsiin kohdistuneesta seksuaalirikoskokonaisuudesta syytetyn Mohamed El Fatimin 13 vuodeksi vankeuteen. Mies tunnettiin nuorten parissa lempinimellä Eno.

Nykyisin 66-vuotias mies sai tuomionsa useista törkeistä raiskauksista ja lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä. Uhreina oli 17 nuorta, joista lähes kaikki alaikäisiä ja nuorin heistä 7–8-vuotias. El Fatimin persoonallisuus diagnosoitiin korostuneesti psykopaattiseksi ja häiriintyneeksi, mutta hänen katsottiin olleen tekojen aikaan syyntakeinen. Toinen syytettynä ollut mies todettiin tekoaikana syyntakeettomaksi ja häntä ei siksi tuomittu oikeudessa rangaistukseen.

El Fatimi tarjosi nuorille alkoholia ja huumaavia lääkkeitä kotonaan Helsingin Laajasalossa vuosina 2006–2019. Epäilty seksuaalirikoskokonaisuus tuli julki poliisin toimesta kesällä 2019, jonka jälkeen poliisille ilmoittautui uusia uhreja, kun epäillyn kuva julkaistiin.

Lue myös: Lapsiin kohdistuneessa laajassa seksuaalirikossarjassa useita syytteitä – ”Enon” mukana myös rikoskumppani

Kommentoi Facebookissa