Oikeuskansleri tutkii Pekka Haaviston toimet – vihreät ja vasemmistoliitto eivät vaihda ministereitä

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti aloittaa tutkinnan ulkoministeri Pekka Haavistoa koskevasta kokonaisuudesta.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on aloittanut tutkinnan ulkoministeri Pekka Haavistoa koskevasta kokonaisuudesta. (Kuva AOP)

Vihreät sanovat olevansa ylpeitä ulkoministeristään, joka on tehnyt kaikkensa al-Holin lasten auttamiseksi.

HALLITUS Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen Mäntyniemessä. Puhemiestä kuultuaan tasavallan presidentti on antanut eduskunnalle kirjallisen ilmoituksen pääministeriehdokkaasta.

”Eduskunnan puhemies Matti Vanhasta kuultuani ilmoitan, että perustuslain 61 §:n 2 momentissa tarkoitettu pääministeriehdokas on kansanedustaja, hallintotieteiden maisteri Sanna Marin.”

SDP on jo nimennyt ministeriehdokkaansa, samoin keskusta ja RKP. Viimeisenä vihreät sekä vasemmistoliitto nimesivät omansa. Vasemmistoliiton ministereinä jatkavat opetusministeri Li Andersson sekä sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen, jonka korvaa vaalikauden puolivälissä sovitun mukaisesti Hanna Sarkkinen.

Myös vihreiden ministerit ovat samat, sisäministerinä Maria Ohisalo, ympäristöministerinä Krista Mikkonen ja ulkoministerinä Pekka Haavisto. Haaviston roolista käytiin keskusteluja, mutta esimerkiksi puolueen puheenjohtaja Maria Ohisalo vakuutti, että Haavistolla on hänen luottamuksensa.

– Vihreät ovat ylpeitä siitä, että meillä on ulkoministeri, joka on tehnyt kaikkensa, jotta voidaan selvittää miten al-Holin leirillä olevia lapsia voidaan auttaa, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari kommentoi.

Haavistoa on syytetty ulkoministeriön virkamiesten painostamisesta ja omavaltaisesta toiminnasta ilman poliittista päätöstä, hänestä on tehty myös tutkintapyyntö poliisille. Suomella olisi jo melko täsmällinen suunnitelma siitä, miten lapset ja naiset siirrettäisiin Syyriasta Suomeen, vaikka Haavisto kiistää asian.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti aloittaakin Ylen tietojen mukaan tutkinnan kokonaisuudesta. Ensimmäiseksi selvitetään onko Pekka Haavisto painostanut virkamiehiä tekemään laittomia päätöksiä. Toiseksi oikeuskansleri pohtii onko ulkoministeriössä menetelty asianmukaisesti, kun konsulipäällikkö Pasi Tuominen yritettiin syrjäyttää. Kolmanneksi selvitetään, onko uuden erityisedustajan nimittäminen al-Holin asiaan prosessina laillinen.

Tiistaina iltapäivällä presidentin esittelyssä Valtioneuvoston linnassa presidentti myöntää avoimella kirjeellä eron Antti Rinteen hallitukselle ja nimittää uuden pääministerin hallituksen.

Lue myös: Katri Kulmuni otti valtiovarainministerin pestin – ”On tärkeää, että hallituksen voimakaksikon akseli toimii”

Kommentoi Facebookissa