Oikeusministeriö lapsiasiavaltuutetun taksimatkoista – ”Matkustustavan harkintaan tulee kiinnittää huomiota”

Oikeusministeriö on käsitellyt lapsiasiavaltuutetun selvityksen taksimatkoista.

Oikeusministeriö on käsitellyt lapsiasiavaltuutetun selvityksen taksimatkoista. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Oikeusministeriö pitää aiheellisena korostaa, että valtion matkustussäännön määräyksiä tulee noudattaa poikkeuksetta.

TAKSIMATKAT Oikeusministeriö on käsitellyt lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan selvityksen taksimatkoista, joista käytiin julkista keskustelua viime viikolla. Lapsiasiavaltuutettu oli käyttänyt taksimatkoihin syyskuun alusta aina marraskuun 27. päivään asti 4 289,80 euroa, vielä kirjaamattomien kuittien kanssa taksikulut nousivat yhteensä 5 170 euroon.

Oikeusministeriö huomauttaa, että lapsiasiavaltuutettu on toiminnassaan itsenäinen ja riippumaton viranomainen. Selvitys osoittaa, että Kurttilan taksimatkat liittyvät sellaisiin virkatehtäviin ja tilaisuuksiin, joiden hoitaminen ja joihin osallistuminen kuuluvat lapsiasiavaltuutetun itsenäiseen harkintaan. Ministeriö ei siksi ota kantaa yksittäisten taksimatkojen asianmukaisuuteen tai valtuutetun tilaisuuksiin osallistumisen perusteluja koskevaan sisällölliseen arviointiin.

Oikeusministeriö toteaa, että joissakin tapauksissa matkamääräys puuttui ja tarvittavat lisätiedot saatiin vasta pyydetyssä selvityksessä. Ottaen huomioon taksin käytön varsin huomattavan määrän, ministeriö pitää aiheellisena korostaa lapsiasiavaltuutetulle, että valtion matkustussäännön määräyksiä tulee noudattaa poikkeuksetta ja matkustustavan harkintaan ja riittäviin perusteluihin tulee kiinnittää huomiota.

Oikeusministeriö pyysi selvitystä tulosohjaajan roolissa, sillä valtuutettu toimii hallinnollisesti oikeusministeriön yhteydessä. Valtiontalouden tarkastusvirasto tarkastaa valtion taloudenhoidon laillisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta sekä valtion talousarvion noudattamista.

Lue myös: Lapsiasiavaltuutetun taksikulut nousivat uutisotsikoihin – ”Se on sellaista raakaa ja arkista työtä”

Kommentoi Facebookissa