Oletko lähdössä syyslomareissulle? – Poliisi on saanut havaintoja murtokohteiden merkkauksista

Ulkomaiset murtoliigat suunnittelevat tekonsa tarkasti ja iskevät useampaan kohteeseen samalla alueella.

Ulkomaiset murtoliigat suunnittelevat tekonsa tarkasti ja iskevät useampaan kohteeseen samalla alueella. (Kuva Fotolia)

Valtaosa asuntomurroista on muutaman ammattimaisesti toimivan ulkomaalaisen ryhmän tekemiä.

ASUNTOMURROT Helsingin poliisin tietoon on tullut kuluvana vuonna jo yli 300 asuntomurtoa. Aivan viime aikoina poliisi on saanut havaintoja mahdollisten murtokohteiden merkkauksista ja muutamista toteutuneista asuntomurroista Pohjois-Helsingin alueella.

‒ Kesä on ammattimaisen asuntomurtotoiminnan kuuminta sesonkia, mutta myös muut loma-ajat ovat niin sanotusti suosittuja. Valtaosa asuntomurroista on muutaman ammattimaisesti toimivan ulkomaalaisen ryhmän tekosia, sanoo rikoskomisario Pertti Sovelius Helsingin poliisilaitokselta.

Ryhmät ovat usein Suomessa vain lyhyen ajan ja pyrkivät tuona aikana maksimoimaan saaliin eli tekemään mahdollisimman monta murtokeikkaa.

– Monesti he suunnittelevat tekonsa tarkasti ja iskevät useampaan kohteeseen samalla alueella tai vierekkäisiin asuntoihin kerrostalossa, Sovelius jatkaa.

Lomasuunnitelmistaan kannattaa kertoa tutuille naapureille etukäteen, jotta he osaavat tarvittaessa kiinnittää huomiota tyhjässä asunnossa tapahtuvaan epäilyttävään toimintaan tai pitää asuntoa asutun näköisenä.

Tekijöiden jäljille pääseminen on haastavaa, jos ilmoitus tehdään jälkikäteen esimerkiksi sähköisesti. Rikoksen selvittäminen on sitä todennäköisempää mitä nopeammin rikospaikkatutkijat pääsevät taltioimaan murtojälkiä asunnosta.

Asukkaiden tulee välttää tavaroihin koskemista ja asunnossa liikkumista siihen saakka, kunnes poliisi on päässyt paikalle. Kun kiireelliset tutkintatoimenpiteet on tehty, asukkaiden on selvitettävä mahdollisimman tarkasti, mitä asunnosta on varastettu. Jos asunnosta on viety verkkopankkitunnuksia tai pankkikortteja, täytyy asukkaan ottaa yhteyttä pankkiin näiden käytön estämiseksi.

‒ Poliisin toive on, että läheiset muistuttaisivat erityisesti vanhuksia siitä, ettei esimerkiksi erittäin arvokkaita koruja tai suuria summia käteistä rahaa ole turvallista säilyttää piirongin laatikossa.

Kesäaikaan varkaiden toimintaa helpottavat kotoa lähtiessä auki jätetyt tai unohtuneet ikkunat ja ovet. Näin syksyllä tämä on lämpötilojen laskun vuoksi harvinaisempaa. Asuntomurrot tehdään yleensä päiväsaikaan, joten edes työpäivän ajaksi ei kannata jättää ikkunaa auki.

Jos ei halua houkutella varkaita omaan kotiinsa, ei sen sisältöä kannata esitellä kovin yksityiskohtaisesti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Toinen konkreettinen vinkki on, että avaimiin ei ole järkevää kiinnittää avaimenperää, jonka avulla voi selvitä, kenen avaimet ovat tai missä asunto sijaitsee. Mikäli tällaiset avaimet katoavat, tulee vakavasti harkita lukkojen nopeaa vaihtoa.

Myös lukituksen kunto kannattaa tarkistaa silloin tällöin ja varmistaa, että takalukitustoiminto on käytössä. Toiseksi lukoksi hankittu turvalukko antaa varsin hyvää suojaa, eikä ole kovin kallis hankinta. Asunnossa oleva takaovi on yleinen murtokohde, joten myös sen murtoturvallisuuteen tulisi kiinnittää samaa huomioita kuin pääoveen. Jos on hankkinut kiinteistöön murtohälytysjärjestelmän tai videovalvonnan, sen toimintakunto on syytä varmistaa.

Poliisille tulee säännöllisesti havaintoja henkilöistä, jotka etsivät mahdollisesti murtokohteita. Poliisi on kiitollinen näistä havainnoista ja pyytää ilmoittamaan niistä jatkossakin asuntomurrot.helsinki@poliisi.fi. Käynnissä olevista ja toteutuneista asuntomurroista tulee ilmoittaa välittömästi hätänumeroon 112.

Lue myös: Pohjanmaalla useita asuntomurtoja – poliisi epäilee tekijäksi ulkomaista rikollisliigaa

Kommentoi Facebookissa