Olivia ja Leo olivat viime vuoden suosikkinimet – ”Varsinkin poikien nimisuosikit ovat pitäneet pintansa”

Lisäksi E-alkuiset nimet näyttävät tällä hetkellä miellyttävän nimenantajia. (Kuvituskuva Fotolia)

Vanhat ja kansainväliset nimet ovat edelleen suosittuja lapsilla.

NIMET Digi- ja väestötietovirasto kertoo, että Olivia ja Leo ovat vuonna 2021 syntyneiden lasten suosituimmat ensimmäiset etunimet. Olivian sai ensimmäiseksi nimekseen 312 tyttöä, ja Leo annettiin ensimmäiseksi nimeksi 397 pojalle.

Tyttöjen suosituimmat ensimmäiset etunimet viime vuonna olivat Olivia, Lilja, Eevi, Sofia ja Venla. Vuoden 2020 suosituin nimi, Aino, löytyy nyt sijalta 6. Poikien suosituimmat ensimmäiset etunimet olivat Leo, Eino, Oliver, Elias ja Väinö. Neljän suosituimman pojan nimen järjestys on sama kuin vuonna 2020.

Kaikista tyttöjen saamista nimistä viisi suosituinta olivat Maria, Aurora, Sofia, Olivia ja Emilia. Viisi suosituinta pojan nimeä olivat Olavi, Juhani, Johannes, Oliver ja Mikael.

– Suosituimpien nimien listassa näkyy paljon viime vuosilta tuttuja nimiä, ja varsinkin poikien nimisuosikit ovat pitäneet pintansa. Toisaalta yksittäisiä suursuosikkeja ei ole näkyvissä, erityisasiantuntija Noora Riskilä Digi- ja väestötietovirastosta kertoo.

Esimerkiksi 1960- ja 1970-luvuilla jopa yli 7 prosenttia ikäluokasta saattoi saada saman ensimmäisen etunimen. Tällaisia supersuosittuja nimiä olivat esimerkiksi Mika ja Sari 1960-luvun lopulla. Nykyään suosituimmat ensimmäiset etunimet kattavat alle kaksi prosenttia ikäluokasta.

1900-luvun alkupuoliskon nimet ovat edelleen suomalaisten suosiossa viime vuosien trendin mukaisesti. Tytöillä suosittuja vanhoja nimiä ovat esimerkiksi Lilja, Aino, Emma, Helmi ja Kerttu ja pojilla Eino, Väinö, Onni, Toivo ja Aatos.

– Toisaalta monet nykyvanhemmat haluavat antaa lapsilleen nimiä, jotka ovat yleisiä muuallakin Euroopassa. Esimerkiksi tyttöjen nimistä Olivia, Sofia ja Emma ovat tällä hetkellä suosittuja monissa muissakin maissa. Poikien puolella tällaisia nimiä ovat esimerkiksi Oliver, Hugo ja Emil, nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala Helsingin yliopistosta kertoo.

– Lisäksi E-alkuiset nimet näyttävät tällä hetkellä miellyttävän nimenantajia. Tytöille annetaan sellaisia nimiä kuin Eevi, Emma, Ellen, Ella ja Elli ja pojille sellaisia kuin Eino, Elias, Eeli, Emil ja Eetu.

Yksilöllisyyden korostuminen on näkynyt nimivalinnoissa koko 2000-luvun ajan.

– Yhä useammat vanhemmat haluavat antaa lapsilleen erityisiä, jopa itse keksimiään etunimiä. Monet niistä ovat luontoaiheisia nimiä, kuten Havu, Vadelma, Syksy tai Tyrsky. Myös vanhojen nimien pohjalta luodaan uusia nimiä, kuten Lumi-nimen pohjalta Lumia, Lumiina ja Lumitähti, Saarelma-Paukkala toteaa.

Sisarusnimet näyttävät kasvattavan suosiotaan.

– Vanhemmat haluavat, että sisarusparven nimet sointuvat toisiinsa. Niinpä vauvalle valitaan tai keksitään nimi, joka rimmaa vanhempien sisarusten nimien kanssa, Noora Riskilä kertoo.

Nimitilastoissa ruotsinkielisten tyttöjen suosituin ensimmäinen etunimi viime vuonna oli Saga. Poikien nimistä suosituin oli Liam. Sagan sai nimekseen 35 tyttöä ja Liamin 35 poikaa.

Sagan jälkeen suosituimmat tyttöjen ensimmäiset etunimet olivat Stella, Ellen, Edith ja Olivia. Poikien suosituimmat ensimmäiset etunimet olivat Liamin jälkeen Oliver, Benjamin, William ja Alvar.

– Ruotsinkielisten lasten nimissä näkyy selvästi englanninkielisen maailman vaikutus. Tyttöjen suosikkinimien joukosta löytyvät esimerkiksi Stella, Olivia, Edith ja Molly. Pojilla suosittuja nimiä ovat Liam, Oliver, Willliam ja Max, Minna Saarelma-Paukkala kertoo.

Nimien suosio vaihtelee jonkin verran alueellisesti. Siinä missä Helsingissä ja Espoossa suosituimmat ensimmäiset nimet olivat viime vuonna Sofia ja Elias, Vantaalla suosituimmat nimet olivat Olivia ja Oliver. Oulussa on eniten viime vuonna syntyneitä Aavoja ja Leoja, ja Turussa suosituimpia nimiä olivat Olivia ja Väinö. Kuopiossa suosituimpia nimiä olivat Helmi sekä Leo.

Nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala arvioi, että tulevina vuosina nimien yksilöllistyminen jatkuu. Lisäksi uusia nimiä saadaan maahanmuuttajien välityksellä. Toisaalta suosioon noussee vähitellen suurten ikäpolvien nimet.

– 1940-luvulla syntyneiden joukossa on paljon esimerkiksi R-alkuisia nimiä, kuten Ritva, Raija, Raimo ja Reijo. Ehkä jotkut niistä yleistyvät uudelleen. Esimerkiksi Reino on jo noussut sadan suosituimman etunimen joukkoon, Saarelma-Paukkala toteaa.

Viime vuoden suosituimpien etunimien tilasto on peräisin Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämästä väestötietojärjestelmästä. Tilastot pohjautuvat yhteensä 50 547 viime vuonna syntyneen lapsen tietoihin, ja tilastossa on huomioitu 31.3.2022 mennessä annetut nimet.

Lue myös: Etunimen voi muuttaa oman sukupuoli-identiteetin mukaiseksi – se on riittävä perustelu viranomaisille

Kommentoi Facebookissa