Olkiluoto 3 aloittanee sähköntuotannon keväällä 2019 – kymmenen vuotta myöhässä

Olkiluoto 3:n rakennustyöt aloitettiin keväällä 2005 ja valmista oli määrä olla neljä vuotta myöhemmin keväällä 2009.

Olkiluoto 3:n rakennustyöt aloitettiin keväällä 2005 ja valmista oli määrä olla neljä vuotta myöhemmin keväällä 2009. (Kuva TVO)

Teollisuuden Voima on pettynyt pitkään jatkuneen projektin lisäviiveeseen.

YDINVOIMA Teollisuuden Voima on saanut aikataulupäivityksen laitostoimittaja Areva–Siemensiltä. Saadun tiedon mukaan OL3 EPR -ydinvoimalaitosyksikön säännöllinen sähköntuotanto alkaa toukokuussa 2019.

​Laitostoimittajan aikataulutarkastelu Olkiluoto 3 -projektin loppuunsaattamisesta on jatkunut jo jonkin aikaa. Areva–Siemensin mukaan laitosyksikkö liitetään ensimmäistä kertaa valtakunnan verkkoon joulukuussa 2018, ennen säännöllisen sähköntuotannon aloittamista.

Käyttöönotto-ohjelman mukaisesti laitosyksikkö tuottaa 2–4 terawattituntia sähköä vaihtelevin tehoin aikana, joka alkaa verkkoon liittämisestä ja päättyy säännöllisen sähköntuotannon aloittamiseen.

– Olemme hyvin pettyneitä tähän lisäviiveeseen. OL3 EPR -projektissa on vielä huomattavan paljon työtä jäljellä ja on välttämätöntä, että kaikki tarvittavat tekniset, taloudelliset ja henkilöresurssit osoitetaan projektin käyttöön. Ranskan ydinvoiman rakennejärjestely ei saa vaarantaa tätä, OL3-projektin johtaja Jouni Silvennoinen TVO:lta sanoo.

Vaikka projekti on edennyt testausvaiheessa ja viimeaikaisia virstanpylväitä on saavutettu, monia tärkeitä testejä on vielä tekemättä. Edellisen aikataulun mukaan säännöllisen sähköntuotannon oli määrä alkaa vuoden 2018 lopussa.

OL3-laitostoimittajakonsortio rakentaa laitosyksikköä kiinteähintaisella avaimet käteen -sopimuksella. TVO valitsi kolmanteen laitosyksikköönsä EPR-teknologian vuonna 2003, ja laitostoimittaja käynnisti keväällä 2005 rakennustyöt sitoutuen käynnistämään laitosyksikön sähköntuotannon keväällä 2009.

Laitostoimittajakonsortioon kuuluvat yhtiöt AREVA GmbH, AREVA NP SAS ja Siemens AG ovat yhteisvastuussa laitostoimitussopimukseen kuuluvista sitoumuksista, mukaan lukien nykyiset ja tulevat velvoitteet projektin takuuajan loppuun saakka.

Ydinvoimarakentaminen on viime vuosina ollut vastatuulessa Suomessa. Myös Fennovoima ilmoitti syyskuussa hankkeensa viivästymisestä ainakin vuodella, Päivän Lehden artikkelin voit lukea tästä.

Kommentoi Facebookissa