Olli Jokinen SM-liigavalmentajaksi Mikkeliin – riskiratkaisu molemmille osapuolille

Olli Jokinen on Suomen historian menestyneimpiä jääkiekkoilijoita

Olli Jokinen on Suomen historian menestyneimpiä jääkiekkoilijoita. (Kuva AOP)

Olli Jokinen muuttaa Floridasta Suomeen. Hän toimii ensi kaudella Mikkelin Jukurien päävalmentajana.

JÄÄKIEKKO SM-liigassa pelaava Mikkelin Jukurit vahvisti maanantaina pestanneensa uudeksi päävalmentajakseen Olli Jokisen. Vappuna alkava Jokisen sopimus on 2+1-vuotinen.

Yllätyksenä uutinen ei tullut. Saatiinhan Jokisen sopimuksesta vihiä jo viime viikolla.

– Ollin poikkeuksellinen kansainvälinen pelaajaura ja palo valmentamiseen antaa hänelle erinomaiset lähtökohdat ottaa seuraava askel hänen valmentajaurallaan. Halusimme, että seuraava päävalmentaja on karismaattinen ja vahva johtaja, jolla on selkeä näkemys huippukiekon vaatimuksista sekä modernista, pelaajalähtöisestä valmentamisesta, sanoo Jukurien kehityspäällikkö Mikko Hakkarainen. seuran tiedotteessa.

Jokisen pesti on herättänyt myös kritiikkiä. Hänellä ei ole kokemusta päävalmentajan tehtävistä Suomessa. Valmennushommissa hän on toiminut perustamassaan South Florida Hockey Academyssä.

– Haluan kiittää Jukurien organisaatiota tästä mahdollisuudesta ja luottamuksesta. Monen akatemiavuoden jälkeen koen olevani valmis ottamaan seuraavan askeleen valmennusurallani. Odotan innolla organisaatioon liittymistä, Jokinen kertoo.

Jukurit ja Mikkeli ovat Jokiselle tuttuja jo ennestään. Ollin isä, Matti Jokinen pelasi seurassa 1975–1976 ykkösdivisioonaa.

– Muistot isän peleistä on luettu lehtileikkeistä, ja olemme monesti käyneet hänen uraansa läpi, joten Mikkeli on ollut iso osa meidän perhettä. Minulla on myös hienoja lapsuusmuistoja Mikkelistä. Osa suvustamme asuu edelleen siellä, joten koen, että olen tulossa hienoon ja tuttuun kaupunkiin, Jokinen kertoo.

Jokisen pelaajaura oli komea. Hän pelasi NHL:ssä 1237 ottelua vuosina 1998-2015. NHL:ssä hänen kohtalonaan olivat tosin huonot seurat, kun pudotuspeleissä hän pääsi pelaamaan vain kuusi ottelua.

Jokinen on NHL:ssä kaikkien aikojen neljänneksi paras suomalaispistemies. Hänen edellään ovat Teemu Selänne, Jari Kurri ja Saku Koivu. Jokista enemmän NHL:n runkosarjaotteluita ovat suomalaisista pelanneet Selänne, Kurri ja Teppo Numminen.

Jokinen on voittanut Suomen mestaruuden 1998 HIFK:ssa. Samana vuonna hän toimi MM-kultaa voittaneen Nuorten Leijonien joukkueen kapteenina. Samassa joukkueessa pelasi Jukurien nykyinen päävalmentaja Marko Kauppinen.

Suomen A-maajoukkueessa Jokinen on voittanut olympiahopeaa Torinossa 2006 sekä MM-pronssia Vancouverissa 2010 ja Sotshissa 2014. Hän oli mukana myös toiseksi sijoittuneessa Leijonien 2004 World Cup -joukkueessa. MM-kisoissa Jokinen on voittanut kolme hopeaa ja kolme pronssia.

Juttuvinkki: Historian paras Leijona-joukkue ei voittanut kultaa – Ruotsi romutti unelman

Pelaajauransa jälkeen Jokinen on asustellut Floridassa, jossa on pyörittänyt jääkiekkoakatemiaansa. Nyt hän on perheineen muuttamassa Yhdysvalloista pois. Sunnuntaina Ilta-Sanomien nettisivuilla julkaistussa haastattelussa Jokinen kertoi suoraan sävyyn ilmapiirin muuttuneen Yhdysvalloissa Donald Trumpin presidenttikaudella ahdistavaksi.

Jokisen pesti Jukureissa tuo SM-liigaan tietysti uutta mielenkiintoa. Kokemattomuus herättää kuitenkin kysymysmerkkejä. Se on selviö, että seura sekä Jokinen itse ottavat ison riskin.

Ensi kaudella SM-liigassa debytoinee päävalmentajana toinenkin Leijona-legenda. HIFK:n kerrotaan palkanneen päävalmentajakseen Ville Peltosen, joka pelasi Jokisen ketjukaverina muun muassa Torinon 2006 olympialaisissa, joissa Leijonat voitti hopeaa.

Peltosella on kokemusta valmentamisesta eurooppalaisella huipputasolla. Hän on toiminut valmentajana Sveitsissä useamman kauden ajan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Koivun veljesten aika päättyi – rima Leijonissa jäi todella korkealle

Kommentoi Facebookissa