Onnin syntymä oli pieni ihme – löytökissana pelastetun emon ei edes tiedetty olevan tiineenä

Pieni kissavauva on tuonut myös kotihoitajana toimivan Merin arkeen aivan uudenlaista sisältöä.

Pieni kissavauva on tuonut myös kotihoitajana toimivan Merin arkeen aivan uudenlaista sisältöä. (Kuva Meri Lehtiö)

Kissanpennun elämä sai parhaan mahdollisen alun, kun se sai syntyä lämpimiin sisätiloihin.

ELÄINSUOJELU Vaasalainen Onni Armas on hurmannut nettikansan jo kahden päivän ikäisenä. Tuolloin tällä 146-grammaisella kissavauvalla eivät olleet edes silmät auenneet, mutta pienelle pörriäiselle sateli kuitenkin tykkäyksiä.

Tai siis sydämiä, sillä Onnin elämän alku ei ole ihan sieltä tavallisimmasta päästä. Taustalta löytyy ilon ja surun vuoristorata, joka sai alkunsa jo siinä vaiheessa, kun Onnin äiti, löytökissa Justiina tuli Vaasanseudun eläinsuojeluyhdistyksen kotihoitaja Meri Lehtiön asiantunteviin hoiviin.

– Justiina tuli luokseni kesyyntymään ja etsimään aikanaan omaa kotiaan. Kissaneiti oli tullessaan hyvin arka. Justiinaan ei juurikaan saanut minkäänlaista kontaktia, joten emme edes tienneet, että tämä odottaa pienokaisia. Justiinana raskaus oli täydellinen yllätys, Meri taustoittaa.

Kuluvan vuoden helmikuun 28. päivänä Lehtiön perheen kissa-arki muuttui, kun Justiina synnytti kaikkien yllätykseksi kaksi pienen pientä pentua. Pikkuiset nimettiin Onniksi ja Sisuksi.

Onnilla oli suurta onnea, että sai syntyä sisätiloihin, sillä vielä muutamaa viikkoa aiemmin emo eli luonnon armoilla.
Onnilla oli suurta onnea, että sai syntyä sisätiloihin, sillä vielä muutamaa viikkoa aiemmin emo eli luonnon armoilla. (Kuvat Meri Lehtiö)

Jokainen gramma oli ilon aihe

Veljeksistä toinen, Sisu siirtyi sateenkaarisillalle vain kahden päivän ikäisenä.

– Sisu-poloisen kohdalla elämänlanka katkesi lyhyeen, mutta Onni-poika sinnitteli kuitenkin eteenpäin. Oman haastavuutensa pienen hoitoon on tuonut kuitenkin Justiinan arkuus. Emo ei juurikaan anna käsitellä itseään, joten Onnin hoitoa ajatellen luovuus on ollut onnistumisen kannalta avainasemassa, Meri selvittää.

Ensimmäiset päivät Meri antoi Justiinan totutella rauhassa pieneen poikaansa.

Juttuvinkki: Löytökissat Mimosa ja Leo saivat loppuelämän kodin – ”Kaksikko toi valon taloon”

– Seurasin toki koko ajan kopan reunalta, että kaikki sujuu mallikkaasti. On todella tärkeää, Justiinan taustat huomion ottaen, että myös kissavauva saa elämälleen parhaan mahdollisen alun. Niinpä ruokintaa avustettiin korvikkeella ja Onnin ollessa kahden vuorokauden ikäinen, pikkuinen saatiin myös punnittua. Lukemat olivat huikeat 146 grammaa ja jokainen gramma oli suuri ilon aihe.

Onni Armaksen huikea kasvupysähdys otti kuitenkin pientä takapakkia, kun pentu sairastui flunssaan. Hyvä terveyden seuranta ja Merin asiantuntemus pelastivat onneksi pahimmalta. Onnille saatiin nopeasti aika eläinlääkärille, joka määräsi pienelle potilaalleen lääkettä.

Onni alkoi toipua vauhdilla ja samalla myös puntarin lukemat alkoivat nousta toivottuun suuntaan.

Onni on nyt puolivillin Justiina-emon ainoa pentu. Onnin velipoika Sisu menehtyi vain kahden vuorokauden ikäisenä.
Onni on nyt puolivillin Justiina-emon ainoa pentu. Onnin velipoika Sisu menehtyi vain kahden vuorokauden ikäisenä. (Kuva Meri Lehtiö)

Maitobaarin vakioasiakas

Pieni Onni voi tällä hetkellä hyvin. Kotihoitaja Merin mukaan Onnista on kasvamassa hyvää vauhtia reipas ja utelias poika.

– Pikkumies tunnistaa jo ääneni ja silmät suurenevat, kun juttelen sille. Onni on myös maitobaarin vakioasiakas eli emon maito maistuu eikä korvikkeelle ole enää tarvetta. Ja siinä vaiheessa, kun pikkumies on neljän viikon ikäinen, ryhdymme koemaistelemaan myös kiinteitä ruokia. Ja jotta siirtyminen ”isojen poikien” herkkupadoille olisi mahdollisimman miellyttävää, kiinteisiin ruokiin sekoitetaan aluksi reippaasti myös korviketta.

Meri kutsuu Onni Armasta rakkaaksi silmäteräkseen, sillä pieni kissavauva on tuonut myös kotihoitajana toimivan Merin arkeen aivan uudenlaista sisältöä.

– Kaikki kissat ovat aivan ihania ja jokainen omia yksilöitään. Onni poikkeaa kuitenkin muista siten, että pikkuinen on ensimmäinen, joka on syntynyt luonani. Minulla ei ole aikaisemmin ollut emoa ja pentua hoidossa. Onni Armakseen muodostunee myös tämän takia syvempi kiintymys, kun on voinut seurata pikkuisen kasvua ihan alusta saakka.

Vaasanseudun eläinsuojeluyhdistyksen kotihoitajana toimiva Meri Lehtiö on erikoistunut erityisesti arkojen kissojen hoitoon.

– Olen hoitanut kodittomia kissoja kotonani vuodesta 2015 lähtien. Asuin tuolloin Tampereella ja ensimmäinen yhdistys oli Kisu ry eli Kissojen suojelu ry. Vuonna 2017 muutin Vaasaan ja ryhdyin hoitamaan kotonani Vaasan Kissatalon kissoja. Vuosi sitten eli 2020 siirryin Vesyn eli Vaasanseudun eläinsuojeluyhdistyksen riveihin.

Merillä on kotihoidossa olevien Onnin ja Justiina-emon lisäksi myös kolme omaa kissaa, Minni, noin 16, Miina, 5 sekä Vuokko, 2,5 vuotta.

– Kolme omaa veijaria ovat entisiä hoidokkeja ja niin ihania, että jäivätkin sitten minulle kokonaan. Aika näyttää, tuleeko ihanasta Onnistakin minun karvalapsi vai kenties jonkun toisen. Joka tapauksessa pyrin pitämään huolta ja varmistamaan kaikin tavoin, että Onni Armaksen tulevaisuus on kaikin puolin onnellinen.

Lue myös: Kotinsa hukannut Sulo pelastettiin pakkasesta – kissa eli puolen vuoden karkureissun aikana siilien ruuilla

Kommentoi Facebookissa