THL rauhoittaa kaavailuja rokotusjärjestyksen muuttamisesta – ”Ei hillitsisi epidemian etenemistä merkittävästi”

Riskiryhmään ikänsä ja terveytensä puolesta kuuluvat odottelevat vielä monella paikkakunnalla koronarokotetta.

Riskiryhmään ikänsä ja terveytensä puolesta kuuluvat odottelevat vielä monella paikkakunnalla koronarokotetta. (Kuvituskuva PPSHP)

Rokotusten ripeä edistyminen ikääntyneillä ja riskiryhmissä on ensisijaista.

KORONAVIRUS Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut sosiaali- ja terveysministeriölle lausunnon koskien covid-19 -rokotusten alueellista kohdentamista aluekohtaisen epidemiatilanteen perusteella.

THL:n arvion mukaan koronarokotusten kohdentaminen alueellisesti on toteutettavissa. Malli vähentäisi tehohoidon tarvetta jonkin verran, mutta ei hillitsisi epidemian etenemistä merkittävästi. Rokotusten mahdollisimman ripeä edistyminen ikääntyneillä, riskiryhmissä ja alttiina olevassa väestössä on ensisijaista.

THL on tarkastellut lausunnossaan lääketieteellisten ja epidemiologisten perusteiden lisäksi myös muun muassa kansalaisten yhdenvertaisuuteen, rokotteiden toimitusaikatauluun ja jakeluun liittyviä kysymyksiä sekä kuntien mahdollisuutta toteuttaa rokotukset. Arvion laatimisessa on käyty vuoropuhelua kuntien ja sairaanhoitopiirien kanssa.

THL on huomioinut lausunnossaan myös Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän kannan. Koronarokotusten mahdollisesta alueellisesta kohdentamisesta päättävät sosiaali- ja terveysministeriö sekä valtioneuvosto.

Lue myös: Koronarokotteen antaminen ennen leikkausta vähentäisi kuolleisuutta – potilaat ovat riskiryhmää

Kommentoi Facebookissa