AUTOT Amerikkalaiselle General Motorsille pitkään kuuluneen Opelin myyntilukemat olivat melkoisen alavireiset vielä 2010-luvun alkupuolella, mutta sitten merkin uudeksi vetäjäksi valittu Karl-Thomas Neumann alkoi laittaa asioihin vauhtia. Ylipainoisia ja tilaa tuhlailevia malleja aletiin korvata tuoreiden perusrakenteiden varaan tehdyillä uutuuksilla, ja Opelin kunniakkaalle historiallekin annettiin jälleen painoarvoa.
Saksalaiset herättivät esimerkiksi legendaarisen Monza-nimen henkiin konseptiautossa, ja GT-urheiluauton paluustakin vihjattiin hyvin onnistuneen tutkielman avulla.
Neumannin viimeisimpänä suunnitelmana oli tehdä Opelista puhdas sähköautomerkki, mutta sitten asiat saivat odottamattoman käänteen. GM luopui nimittäin Opelista lähes 90 vuoden omistuksen jälkeen, ja uudeksi isännäksi ilmoittautui ranskalainen PSA-konserni. Opel oli tehnyt Peugeotin ja Citroënin kanssa jo aiemmin läheistä yhteistyötä, joten uuden omistajan kanssa ei tarvinnut aloittaa aivan puhtaalta pöydältä. Myös Karl-Thomas Neumann sai lähteä tässä rytäkässä Opelilta, ja merkkiä vetää nykyään Michael Lohscheller.
Opelin muotoiluun uudella omistajalla ei sen sijaan ole ollut vielä vaikutusta. Siitä ja sisarbrändi Vauxhallin linjoista vastaa edelleen brittiläinen Mark Adams, joka on tehnyt kunnioitettavaa jälkeä merkin uutuuksien parissa. Opelin myyntilukemien mukava kasvu viime vuosina on varmasti perustunut myös autojen entistä miellyttävämpiin muotoihin, jotka ovat heijastaneet muun muassa korirakenteiden osalta tapahtunutta painonpudotusta. Tästäkin halutaan kuitenkin kehittyä, ja niinpä merkin designin seuraavasta vaiheesta on annettu jo esimakua muun muassa aiemmin mainitun GT-konseptin avulla.

Nyt Opel ilmoitti, että se siirtyy muotoilussaan seuraavaan vaiheeseen. Tarkoituksena on jatkojalostaa GT-tutkielmassa nähtyjä ideoita uuteen suuntaan, joka on nimetty Opel Compassiksi. Termillä tarkoitetaan sitä, että auton nokalla komeileva Opelin merkki toimii eräänlaisena kompassina, josta lähtee sekä vaaka- että pystysuuntainen jakolinja. Pystysuuntainen linja kulkee konepellin terävänä keskipokkauksena ja jatkuu tarvittaessa myös takakontin puolella. Vaakasuuntainen jakolinja muodostuu puolestaan päiväajovalojen terävästi leikatuista nauhoista.
Opel julistaa lisäksi, että sen tuleva muotoilu on rohkeaa ja puhdaslinjaista. Autoista halutaan tehdä entistä veistoksellisempia ja tunteisiin vetoavia, mutta linjoja aiotaan myös yksinkertaistaa. Tässä kohdin näkyy saksalaisen koulukunnan vaikutus, joka on perinteisesti suosinut selkeämpiä linjoja kuin esimerkiksi avantgardistisuuteen taipuva ranskalainen design. Sitä nähdään jatkossakin erityisesti Citroënin malleissa ja esimerkiksi Peugeotin erikoisessa kojelautaratkaisussa, joten PSA-konsernin merkit halutaan erottaa selkeästi toisistaan myös muotoilun osalta.
Opelin muotoilun tulevaisuutta väläytetään vielä nimeämättömän konseptiauton avulla, joka tuodaan julkisuuteen loppuvuodesta. Siinä hyödynnetään muutaman vuoden takaisen GT-tutkielman ideoita uuden Opel Compass -linjan mukaisesti jatkojalostettuina. Tämä tarkoittaa Mark Adamsin sanojen mukaan voimakkaita mittasuhteita, yksinkertaisia mutta veistoksellisia pintoja, rohkeita grafiikoita muun muassa valoissa ja vain harvoja, mutta loppuun asti mietittyjä yksityiskohtia.
Tuotantoautojen puolella uutta muotokieltä päästään todennäköisesti hyödyntämään seuraavan sukupolven Corsassa, joka on ensimmäinen PSA:n alaisuudessa kehitetty täysin uusi Opel. Myöhemmin sama tyyli leviää faceliftien ja kokonaan uusien mallien kautta koko mallistoon.
- Lähde Carscoops
Lue myös: Ranskalaistunut Opel sähköistää koko mallistonsa – neljä sähköistettyä autoa muutamassa vuodessa
Kommentoi Facebookissa