Opettajatausta jyrää suomalaisessa jalkapallossa

Kuopion Palloseura on jalkapallon 2019 Suomen mestari .

Kuopion Palloseura on jalkapallon 2019 Suomen mestari. (Kuva AOP)

Jani Honkavaara valmensi KuPSin seuran ensimmäiseen jalkapallon Suomen mestaruuteen sitten vuoden 1976. Sekä Honkavaaralla että Huuhkajien menestysvalmentajalla Markku Kanervalla on luokanopettajatausta.

JALKAPALLO Kuopion Palloseura voitti jalkapallon Suomen mestaruuden lyötyään lauantaina Kupittaalla Turun FC Interin 2-0. Tasapelikin olisi kuopiolaisille riittänyt, mutta KuPS sinetöi mestaruutensa Ilmari Niskasen ja Ruben Ayarnan komeilla maaleilla ja sai kaudelleen ikimuistoisen huipennuksen.

KuPSille mestaruus oli ensimmäinen 43 vuoteen. 1970-luvulla KuPS oli Suomen kovimpia jalkapalloseuroja ja 1980-luvullakin kuopiolainen jalkapallo eli loistossaan, mutta 1990- sekä 2000-luku olivat keltamustille vähemmän loistokkaita vuosikymmeniä. Alasarjatasolla KuPS pelasi 1995-2000 peräti kuusi kautta peräkkäin.

Palloliiton puheenjohtajan Ari Lahden panosta KuPSissa ei voi vähätellä hänen pelastettuaan KuPSin konkurssilta. Vaikka seura on tuottanut taloudellisesti tappiota, on Lahden organisoima taustatyö taannut seuralle työrauhan. Kuopion yrityselämä on 2000-luvulla ollut KuPSin toiminnassa vahvasti tukena.

Tämän kauden alussa KuPS ei näyttänyt jyräävän mestaruuteen. Haasteena olivat luminen talvi sekä Kuopion puutteelliset halliolosuhteet. Ulkoharjoittelun KuPS pystyi aloittamaan myöhään ja se näkyi joukkueen heikkoina esityksinä Suomen Cupissa sekä Veikkausliigan alkukierroksilla.

Kesällä KuPS sai pelinsä kuosiin ja taisteli jo Veikkausliigan kärkipaikasta. Eurooppa-liigan karsinnoissa KuPS voitti ensimmäisellä kierroksella valkovenäläisen FC Vitebskin ja antoi kovan vastuksen Puolan mahtiseuralle Legia Varsovalle. Ensimmäisen ottelun Legia voitti Varsovassa 1-0 ja toinen ottelu Kuopiossa päättyi 0-0. Lähellä oli, ettei KuPS tehnyt maalia ja pakottanut Legiaa jatkoajalle.

Ylemmässä loppusarjassa eli Mestaruussarjassa syys-lokakuussa KuPS voitti viidestä ottelustaan neljä. Ainoa pistemenestys tuli toiseksi viimeisellä kierroksella kotiottelussa Honkaa vastaan pelin päätyttyä 1-1. Voitto olisi jo ratkaissut KuPSille mestaruuden.

KuPSilla oli 2019 tasaisen vahva hyvin koottu joukkue, jolla oli Suomen pääsarjatasoon nähden riittävän vahvaa materiaalia kaikille pelipaikoille. Pelaajamateriaaliltaan KuPS ei paperilla ollut Suomen selkeä ykkönen. Ennen kaikkea KuPS oli sellainen kuuluisa Joukkue isolla J:llä ja osoitti taktisen osaamisen olevan Suomessakin entistä näkyvämmässä roolissa.

Päävalmentaja Jani Honkavaara oli menestystarinan avainhenkilö. Hän sai kesällä 2016 potkut HIFK:sta, mikä raivostutti HIFK:n faneja. Ongelmathan johtuivat puutteista HIFK:n organisaatiossa, eivätkä Honkavaaran ammattitaidosta.

KuPS teki Honkavaaran tapauksessa onnistuneen rekrytoinnin. Kolmen kauden aikana Honkavaara valmensi KuPSin 2017 hopealle, 2018 pronssille ja 2019 mestaruuteen.

Honkavaara on tehnyt uraa myös luokanopettajana. Vielä 2015 HIFK:ssa hän toimi jalkapallovalmentajan työnsä ohella opettajana.

Luokanopettajan tausta on myös Suomen A-maajoukkueen päävalmentajalla Markku Kanervalla, joka on tekemässä mahdottomasta mahdollista eli valmentamassa Suomen maajoukkueen EM-kisoihin. Opettajan ammatti vaatii hyvää ihmistuntemusta ja vuorovaikutustaitoja.

On ilmiselvää, että Kanervalla sekä Honkavaaralla on ollut menestystarinoissaan apua opettajataustastaan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kuopion Palloseura juhlii Suomen mestaruutta – ”Aivan sanoinkuvaamattoman upeaa”

Kommentoi Facebookissa