Osmo Rauhalalle laaja näyttely – teokset tarjoavat näkökulmia luonnon ja olemassaolon ymmärtämiseen

Kuvataiteilija Osmo Rauhala näyttelyssään Aboa Vetus Ars Nova -museossa. Taustalla teos Muista unohtaa kaikki.

Kuvataiteilija Osmo Rauhala näyttelyssään Aboa Vetus Ars Nova -museossa. Taustalla teos Muista unohtaa kaikki. (Kuva Jari Nieminen)

Aboa Vetus Ars Novan yksityisnäyttely esittelee taiteilijan uran keskivaiheen tuotantoa.

NÄYTTELY Kuvataiteilija Osmo Rauhalan (s. 1957) laaja yksityisnäyttely levittäytyy Aboa Vetus Ars Novan molempiin taidenäyttelykerroksiin ja tarjoaa katsauksen taiteilijan 2010-luvun tuotantoon. Muista unohtaa kaikki on kansainvälisesti menestyneen taiteilijan ensimmäinen museonäyttely Turussa.

Näyttely kokoaa yhteen teoksia Osmo Rauhalan taiteilijanuran keskivaiheilta. Esillä on suurikokoisia maalauksia ja videoteoksia. Näyttelyyn on lainattu teoksia 17 yksityiskokoelmasta ja viidestä julkisesta taidekokoelmasta. Rauhalan tuotantoa 2010-luvulta on aiemmin esitellyt muun muassa nykytaiteen museo Kiasma ja Didrichsenin taidemuseo.

Osmo Rauhalalle kuvien tekemisen tavoite on kunnianhimoinen, niiden kautta hän pyrkii ymmärtämään monimutkaista maailmaa. Hänen teoksensa rakentuvat kerroksista kuin arkeologinen kaivaus. Niissä on erilaisia merkkijärjestelmien tasoja ja viittauksia eri tieteen aloihin: matematiikkaan, biologiaan ja filosofiaan.

Taiteilija kutsuu katsomaan teoksiaan kuten ihmiset ovat katsoneet kuvia vuosituhansien ajan, sillä meillä on myötäsyntyinen tapa ymmärtää kuvia. Visuaalisen kokemuksen lisäksi maalaukset tarjoavat analyyttisia näkökulmia maailmaan moniin ilmiöihin.

Ensimmäisen näyttelykerroksen teosten aiheina ovat muun muassa DNA ja evoluutio. Toisen näyttelykerroksen maalauksissa esiintyvät rauskut ja jättiläiskalmarit nostavat esiin kysymyksen eri lajien tietoisuuden tasoista. Tietoisuuden tutkimus saa pohtimaan ihmisen paikkaa maailmassa.

Suomessa Rauhala tunnetaan erityisesti ihmiselle samaistuttavista peura-aiheisistaan. Luonnon ja olemassaolomme ymmärtäminen on ollut Osmo Rauhalan taiteen kantava teema hänen tuotantonsa alusta asti 1980-luvulta.

Rauhalan elämässä taide ja luonto ovat erottamattomasti kietoutuneet toisiinsa. Rauhalan juuret ovat syvällä maassa: hän on nuoresta asti viljellyt kotitilaansa Nokian Siurossa ja laajentanut siitä 170 hehtaarin toimintakykyisen EU-luomutilan.

Suomessa Osmo Rauhalan tunnetuimpia taiteellisia töitä on Tyrvään Pyhän Olavin kirkon paneelimaalaukset (2009).

  • Osmo Rauhala: Muista unohtaa kaikki 15.10.2021−29.5.2022 Aboa Vetus Ars Nova

Lue myös: Kuva-aarre sadan vuoden takaa – kyläkuvaajan pelastuneet valokuvat

Kommentoi Facebookissa