Pääministeri Antti Rinne ideoi postilaisista sote-apulaisia – ”Kurkataan ikkunasta, onko kaikki hyvin”

Pääministeri Antti Rinne ideoi Ylelle, mitä maakunnissa postia vievät 22000 postilaista voisivat myös tehdä.

Pääministeri Antti Rinne ideoi Ylelle, mitä 22000 postilaista voisivat myös tehdä. (Kuva Kosti Keistinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Postilakko on loppunut ja työntekijät palasivat takaisin töihin.

POSTI Kansalaisten keskustelunaiheena ollut postilakko on päättynyt. Kiista alkoi, kun Posti ilmoitti siirtävänsä pakettilajittelun halvemman työehtosopimuksen piiriin. Postilaisten palkanalennusten vastapainona toimitusjohtaja Heikki Malisen raportoitiin ansainneen viime vuonna lähes miljoona euroa palkkana, bonuksena ja kannustinpalkkiona.

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero vihelsi kiistaan aikalisän kertomalla, että työehtosopimusten muutosta ei tehdä suunnitellulla tavalla ja aikataulussa, vaan asiasta neuvotellaan eri osapuolten välillä. Myös kohua herättäneet johdon palkkiot tarkastellaan uudelleen.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU sai omistajaohjausministeriltä haluamansa tarkemmat selvitykset ja päätti eilen illalla lopettaa työtaistelun vuorokautta ilmoitettua aikaisemmin. Työntekijät palasivat töihin seuraavaksi alkaviin työvuoroihin.

Postilakko ja kiista työehtosopimuksista on saanut myös pääministeri Antti Rinteen kommentoimaan tilannetta. Rinne paheksui johdon palkkioita ja visioi, mitä muuta postilaiset voisivat tehdä, kun digitaalisuus on vähentänyt jaettavaa kirjepostia. Postia kuitenkin kuljetetaan myös syrjäseuduille.

Pääministeri Rinne pohti Ylen haastattelussa, voisiko postilaisia kytkeä osaksi sote-ratkaisua, jonkinlaisiksi sote-apulaisiksi.

– 22 000 postilaista kulkee maakunnissa viemässä postia. Kyse ei ole hoitotyöstä vaan siitä, voidaanko julkista palvelua laajentaa niin, että kurkataan ikkunasta onko kaikki hyvin. Ja jos ei, niin he kysyvät miten voi auttaa, Rinne visioi Ylellä.

Itse asiassa Postin palvelutarjontaan kuuluu jo Posti Kotipalvelut, joka tarjoaa hoivaa ja apua kotona asumiseen. Yhtiö kuvailee palvelua verkkosivuillaan seuraavasti:

”Posti Kotipalveluissa apunasi ovat sairaanhoitajat, fysioterapeutti, toimintaterapeutti ja lähihoitajat sekä avustajat, jotka ovat tarvittaessa yhteistyössä myös muiden sinua hoitavien tahojen kanssa.”

Kotipalvelut sisältävät muun muassa avustamista pukeutumisessa, wc-toimissa, peseytymisessä ja ihonhoidossa, lääkkeidenoton varmistamista, näytteenottoja, verenpaineen mittausta, katetrointia, haavojen hoitoa ja ompeleiden poistoa sekä muita sairaanhoidollisia tehtäviä.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ei Twitterissä innostu pääministerin ajatuksista.

”Kaunis ajatus, pääministeri Antti Rinne, mutta oikeasti sote-kriisiä ei ratkaista postipalveluilla, vaan koulutetuilla ja osaavilla hoitotyöntekijöillä, joiden työolot ja palkat ovat kunnossa.”

Postinkantajien tehtävinä on aikaisemmin kokeiltu postin jakelun lisäksi myös muun muassa ruohonleikkuuta.

Lue myös: Ministeri määräsi Postin työehtosopimuskiistaan aikalisän – ”Siirtoa ei nyt tehdä vaan se siirretään neuvotteluun”

Kommentoi Facebookissa