Päättäjien loikkia terveysjättien riveihin halutaan rajoittaa – ”Asiaan ei voi olla puuttumatta”

Ruotsissa esitetään vuoden mittaisia karensseja siirryttäessä keskeisistä julkisista tehtävistä yksityisen elinkeinoelämän palvelukseen.

Ruotsissa esitetään vuoden mittaisia karensseja siirryttäessä keskeisistä julkisista tehtävistä yksityisen elinkeinoelämän palvelukseen. (Kuva Fotolia)

Virkamieslakiin on jo lisätty mahdollinen kuuden kuukauden karenssi, jolta ajalta maksetaan korvaus.

SOTE Ruotsissa hallitus on teettänyt poliitikkojen mahdollisista lobbaus- ja korruptiokytkennöistä selvityksen. Kuntaministeri, civilminister Ardalan Shekarabi on tänään kertonut tuovansa lakiesityksen, jossa esitetään vuoden mittaisia karensseja siirryttäessä keskeisistä julkisista tehtävistä yksityisen elinkeinoelämän palvelukseen.

– Ministerit ja valtiosihteerit vastaavat kansalaisten eduista, eikä heistä voi enää tulla lobbaajia yhdessä yössä, Shekarabi toteaa.

Maahanmuuttajataustan itsekin omaava iranilaissyntyinen ministeri on herättänyt huomiota aikaisemmin muun muassa turvapaikkakommenteillaan. Hän on todennut, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden paperittomien on lähdettävä maata, minkäänlaista rinnakkaisyhteiskuntaa ei voi syntyä.

Juristin koulutuksen saanut Shekarabi on sosialidemokraatti, ja saa esitykselleen karenssista vastakaikua Suomesta erityisesti sosialidemokraattien rivistä. SDP:n varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Rannan mukaan Suomessakin on syytä ryhtyä toimenpiteisiin

Meneillään oleva sote-uudistus, johon liittyy miljardien eurojen taloudelliset intressit, tekevät Feldt-Rannan mukaan pelisääntöjen selkeyttämisen ajankohtaiseksi ja kiireelliseksi.

– Olen esittänyt, että oikeusministeri Antti Häkkänen pikaisesti teettäisi oikeusministeriössä selvityksen päättäjien sidonnaisuuksiin liittyvistä ongelmista. Kokoomuslaisten vaikuttajien systemaattiseen siirtyminen sotebisneksessä avautuneisiin tehtäviin on ollut sen verran räikeää, ettei asiaan voi olla puuttumatta. Ongelma on kaikkien nähtävillä ja nyt kysymys kuuluu, mitä asialle aiotaan tehdä, Feldt-Ranta peräänkuuluttaa.

Kokoomuslaiset ovat kieltämättä olleet sote-muutoksen tiimoilta erityisen aktiivisia, asiasta on huomautettu jopa puolueen omista riveistä. Entinen kansanedustaja ja valtuustoryhmän puheenjohtaja Lasse Männistö siirtyi Mehiläisen terveydenhuollon ulkoistuksen johtajaksi, entinen ministeri Laura Räty Terveystaloon ja ministeriryhmän erityisavustaja Joonas Turunen Mehiläisen liiketoiminnan kehityspäälliköksi. Päivän Lehti kirjoitti erilaisista kytköksistä tässä.

Viimeksi helmikuussa 2018 kokoomuksen Sanna Lauslahdelle myönnettiin vapautus kansanedustajan toimesta, hän siirtyy Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtajaksi

Virkamiesten osalta ongelmaan on jo puututtu. Joulukuussa 2016 valtion virkamieslakiin lisättiin pykälä, jonka mukaan karenssisopimuksella voidaan sopia määräaikaisesta rajoitusajasta, kun virkamies siirtyy toiseen palvelussuhteeseen tai hän aloittaa elinkeinon- tai ammatinharjoittamisen.

Karenssisopimuksen tekeminen edellyttää, että virkamiehellä on tehtävässään pääsy salassa pidettäviin tai julkisuutta muuten rajoittavien säännösten suojaamaan tietoon, jota voitaisiin olennaisella tavalla käyttää omaksi tai toisen hyödyksi uudessa tehtävässä.

Rajoitusajaksi voidaan sopia enintään kuusi kuukautta virkasuhteen päättymisestä ja sen ajalta maksetaan palkkaa vastaava korvaus.

Kommentoi Facebookissa