Pähkinäinen pastaherkku hurmaa herkuttelijan – maistuva resepti kahdelle

Klassikkopastat maistuvat tilanteessa kuin tilanteessa. (Kuvituskuva AOP)

Kotigokki oli tutkiskelemassa, mitä kaapista löytyy, kyseli puolison aatoksia, ja päätti ottaa riskin. Kyllä kannatti!

RUOKA Pastaruoka on usein erinomainen konsti vastata melko nopeaan ruuantarpeeseen eli yltyvään nälkään. Erinomainen esimerkki on miilunpolttajan pasta (Carbonara), mutta on niitä muitakin eikä aina tarvitse edes avata sitä tomaattimurskatölkkiä.

Tämän pastan idea lähti liikkeelle havaitsemastani vegaanisen basilikarisoton ohjeesta. Siitä näki oitis, ettei tuo voi kovin pieleen mennä.

(Paitsi omalta osaltani siinä, etten ollut tekemässä risottoa vaan keittämässä pastaa. En myöskään ollut ajatellut tehdä siitä vegaanista, vaan ihan tavallista kasvisruokaa.)

Ideana on se, että kun peruspestoon tulee runsaasti parmesaania ja paahdettuja pinjansiemeniä vähän, niin tehdään päinvastoin: paljon cashewpähkinää ja vähän juustoa ja sekin Grana Padanoa, joka ei niin voimakkaana hautaa muita makuja alleen.

Huomaamassani ohjeessa cashewpähkinöitä ei paahdettu, mutta ne ovat paljon herkullisempia kevyesti paahdettuina. Palaneen makua emme tähän halua.

Ja nyt matkaan!

Perustarpeet

Hyvää pastaa, esimerkiksi Mancinin bucatinia

kasvislientä (suolatonkin toimii hyvin)

(1/2 tl kurkumaa)

Pestoon

1 ruukku basilikaa

1/2 sitruunan mehu

1 dl cashewpähkinöitä

1 dl rypsiöljyä

juustoraastetta, mielellään Grana Padanoa

mustapippuria

(hyppysellinen suolaa, hyppysellinen ruokosokeria)

Tee

Aloita pestosta, siitä kaikki lähtee liikkeelle.

Mittaa desilitra cashewpähkinöitä ja murskaa ne morttelissa. Paahda pähkinämurskaa pannulla ilman rasvaa niin, että se saa hieman väriä ja kaada kevyesti paahtunut murska vaikka pieneen kulhoon jäähtymään.

Paahteinen pähkinämurska antaa peston maulle verrattoman vivahteen.

Pilko basilika varsineen kaikkineen astiaan tai monitoimikoneeseen. Itse käytän ihan vain helposti tiskattavaa ”tuubia” ja sauvasekoitinta, laiska kun olen.

Kaada rypsiöljy samaan astiaan.

Purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu.

Kaikki on valmiina. (Kuva Timo Ernamo)

Kun pähkinärouhe on jäähtynyt tarpeeksi, lisää se joukkoon, ja aja (vaikka sauvasekoittimella) kaikki tasaiseksi massaksi.

Lisää juustoraastetta niin, että tahna (pesto) on sopivan paksuista. Mausta mustapippurilla ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Myös ruokosokeri toimii tässä. Uskalikko voisi raastaa joukkoon hieman muskottipähkinää, mutta mehän pelaamme varman päälle, vai kuinka?

Keitä pasta runsaassa miedossa kasvisliemessä ohjeen mukaan. Jos haluat pastaan kivan keltaisen värin, lisää keitinliemeen kurkumaa.

Niin on tehty kuvan pastalle.

Kohta lähtee ääntä kohti. (Kuva Timo Ernamo)

Kun pasta on sopivan kypsää, siivilöi keitinliemi pois ja kaada pasta tarjoiluastiaan. Lisää siihen välittömästi juustoraastetta ja mustapippuria (myllystä). Sekoita hyvin ja lisää pesto. Sekoita.

Nautitaan heti mieluusti erinomaisen viinin kerta.

Tämän ruoan kanssa otan itse mielelläni lasiin uusiseelantilaista viiniä: valkoiseksi nappaisin Jackson Estate Stich Sauvignon Blancin ja punaiseksi valitsisin Jackson Estate Vintage Widow Pinot Noirin.

Eivät mistään hintahaarukan alapäästä, mutta koko rahan arvoisia ruokajuomia – ja menevät ne ilman ruokaakin.

Hyvää ruokahalua! (Kuva Timo Ernamo)

Lue myös: Piristy pastalla – ensimmäisellä kerralla tulee hyvää, mutta jo toisella kerralla aivan ihanaa

Kuka on Kotigokki?

Timo Ernamo on kohta 65-vuotias isoisä, joka valmistaa ruokaa rakkaudella perheelle, suvulle ja ystäville. Lihaa, kalaa, kasviksia. Gluteenitonta, laktoositonta, vegaanista. Tarpeen mukaan. Ernamo on työskennellyt kirjankustantamoissa vuodesta 1987 ja aloitti ruokakirjoittelun jo ennen sitä. Hänen nenänsä on helppo löytää viinilasin reunalta.

Kommentoi Facebookissa