RUOKA Kolmatta koronakevättä odotellessa ja nälkää potiessa tuli mieleen, että pastaaks tässä. Ja sitten alkoi päässä raksuttaa.
Monet yksinkertaiset pasta-annokset ovat herkullisia sellaisenaan. Eräs esimerkki on Spaghetti con limone e olio. Mutta kuten monet simppelit ruoat muutenkin, voi kyseinen klassikko toimia myös oivallisena perustana herkulliselle aterialle.
Ihan aluksi kyllä pohdin, että teen sitruunaisen peruspastan voisulalla, valkosipulilla ja sitruunankuorella sekä tietysti parmesaanilla tai useimmiten suosimallani, vähän miedommalla juustolla, Grana Padanolla. Unohtamatta mustapippuria. Muistaen basilikan. Ja lisään siihen mitä kaapista löytyy.
Onneksi h-hetkeen oli pari päivää aikaa.
Lopputulos olisi italiaksi kaiketi Bucatini con limone e olio e salmone e avocado. Mutta who cares – pääasia, että lopputulos oli juuri niin hyvä kuin kuvitella saattoi.
Tämän pasta-annoksen pointti on se, että tehdään hyvä peruspasta, johon voidaan sitten lisätä siihen sopivia aineksia.
Lisukkeet voi pistää tarjolle erikseen, jolloin samaa ruokaa voi nauttia niin kalansyöjä kuin vegetaristikin.

Sapuskan tekoon
Tarpeet
Hyvää pastaa (nauhamakaronia, kuvien annoksissa käytetty Mancinin Bucatinia, maahantuoja Ceesta, voi ostaa verkkokaupasta, www.ceestashop.fi)
Kastike:
1/2 sitruunan mehu ruokailijaa kohden
saman verran oliiviöljyä
saman verran raastettua parmesaania tai esim. Grand Padanoa
Huom.! 1:1:1 – maailman helpoin muistaa!
mustapippuria (myllystä)
suolaa, jos et laita annokseen savulohta
revittyä tuoretta basilikaa
pastan keitinvettä varten 1 kasvisliemikuutio vesilitraa kohti
(jos haluat keltaisen värin, laita keitinveteen kurkumaa)
avokadoa (maustetaan sormisuolalla ja sitruunamehulla, anna marinoitua)
kylmäsavulohta

Tee
Aloita tekemällä pastakastike. Tätä kastiketta ei keitetä.
Purista sitruunamehua tarvittava määrä ja mittaa vastaavat määrät juustoraastetta ja oliiviöljyä. Sekoita ne samaan astiaan ”tutustumaan toisiinsa”. Kannattaa maistaa jossain vaiheessa ja lisätä voit ainakin juustoraastetta sekä mahdollisesti makeutusta taittamaan liiallista kirpeyttä. Käytä makeutukseen joko juoksevaa hunajaa tai raesokeria. Muista kuitenkin, ettei kirpeys tunnu samalla tavalla itse annoksessa.
Halkaise avokado(t) pitkittäissuunnassa, ota kivi pois hedelmälihasta veitsen kärjellä, koverra puolikkaat irti kuoresta, viipaloi, purista päälle sitruunamehua ja mausta kevyesti sormisuolalla. Jätä tekeytymään.

Laita pastan keitinvesi kiehumaan, lisää tarvittava määrä kasvisliemikuutioita ja halutessasi nätimmän annoksen myös kurkumaa. Se ei tuhoa pastan makua millään tavoin.
Lisää tarvitsemasi määrä pastaa kattilaan.
Pastan kiehuessa voit pilkkoa kylmäsavulohen haarukkapaloiksi.
Revi myös riittävä määrä basilikaa. Voit myös pilkkoa lehdet veitsellä. Se on kätevämpää kuin sormin repiminen, muttei ehkä yhtä terapeuttista.

Laita kala ja avokadoviipaleet tarjoiluastiaan.
Kun pasta on kypsää, huuhtele se lävikössä, kaada takaisin kattilaan, sekoita lusikalla kastike ja kaada perään. Sekoita hyvin. Rouhi mustapippuria joukkoon ja lisää basilika. Sekoita vielä.
Annostele lautasille. Ruokailijat voivat lisätä itse kalan ja avokadon.

Viinisuositukseni tulee näin tammikuussa ”hatusta” tai vanhasta muistista, mutta hapokas kastike kaipaa hapokasta viiniä, joten Sauvignon Blanc tulee kieltämättä mieleen. Mieli tekisi sanoa, että roseena. Joten kokeilkaa, jos kaupassa vastaan tulee, uusiseelantilaista Mud House Sauvignon Blanc Roséta. Hinta on 14,98 euroa pullolta ja vuosikerta 2020.
Myös hapokkaat puolikuivat ja laadukkaat Rieslingit toimivat varmasti tähän ruokaan.
Tämä ruoka on sellainen valmistettava, että ensi kerralla tulee todennäköisesti hyvää, mutta ehkä jo toisella kerralla aivan ihanaa.
Kommentoi Facebookissa