FORMULA 1 Romain Grosjean selvisi ihmeen kaupalla hengissä Bahrainin F1-kilpailun karmeasta kolarista. Auto halkesi kahtia, meni kaiteen läpi, ja syttyi palamaan.
Grosjeanin hengen pelasti 2003 pakolliseksi tullut HANS-niskatuki. Jos Grosjean olisi ajanut kolarinsa 2002, olisi hän aivan varmasti saanut surmansa välittömästi.
Myös Halo-turvakaari oli merkittävässä roolissa, että Grosjean selvisi hengissä, kun auton etuosa kuitenkin meni aidasta läpi. Jos Haloa ei olisi ollut, olisi Grosjeanin niska saattanut murtua.
Halo tuli F1-autoihin 2018. Vielä 2017 Grosjean vastusti Halon käyttöönottoa. Hän ei ollut F1-kuljettajista ainoa.
Sunnuntai-iltana Grosjean lähetti sairaalavuoteeltaan viestin, jossa ilmoitti olevansa ok. Hän myönsi, ettei olisi ollut lähettämässä viestiään, jos Halo ei olisi ollut käytössä.
Kuljettajien ajovarusteiden tulenkestävyys tuli testattua Grosjeanin onnettomuudessa perinpohjaisesti. Laatu on kunnossa. Grosjean pystyi nousemaan liekkimerestä omin voimin ja selvisi olosuhteisiin nähden lievillä palovammoilla.
Grosjeanin onnettomuus herättää tietysti keskustelua kilpa-autoilun vaaroista. Onnettomuus myös todistaa, että turvallisuus on kehittynyt viime aikoina valtavasti.
Brittiläinen F1-legenda Stirling Moss muisteli aikoinaan, että hänen kilpa-ajovuosinaan 1950-60 -luvuilla hautajaiset olivat kilpa-ajajilla arkipäivää. Vaikka autot eivät kulkeneet yhtä kovaa kuin nykyään, ei turvallisuudesta ollut tietoakaan.
Kolminkertaista F1-maailmanmestaria Jackie Stewartia haukuttiin 1960-luvulla pelkuriksi hänen käytettyään turvavyötä. Stewart on muistellut ajatelleensa aina kisoihin lähtiessään, ettei välttämättä palaisi enää kotiin.
1970-luvullakin F1-kuljettajat todellakin riskeerasivat kisoissa henkensä. Vuosina 1970-1982 peräti 15 ajajaa sai F1-auton ratissa surmansa.
Tuohon aikaan autojen rungot rakennettiin vielä metallista. Kuljettajien turvallisuutta parantaneita Hiilikuiturunkoja ryhdyttiin käyttämään vasta 1980-luvulla.
Onnettomuuksissa formula-autot syttyivät 1970-luvulla helposti palamaan. Useampi ajaja kärventyi ohjaamoonsa elävältä. F1-legenda Niki Laudalle annettiin sairaalassa jo viimeistä voitelua, mutta hän selvisikin vaikeista palovammoistaan huolimatta hengissä.
Juttuvinkki: Niki Laudan uskomaton tarina saatiin kansien väliin
Laudalla oli niin sanotusti kahdet kasvot. Nürburgringin 1976 onnettomuudesta seuranneet palovammat olivat karu todiste tuon ajan kilpa-autoilun vaarallisuudesta.
Formula ykkösten turvallisuuden eteen ruvettiin panostamaan kunnolla 1994, kun Roland Ratzenberger ja Ayrton Senna saivat Imolan mustana viikonloppuna surmansa. Karl Wendlinger sai 1994 vakavia päävammoja Monacon ulosajossaan ja Mika Häkkisen hengenlähtö oli hyvin lähellä Adelaiden 1995 onnettomuudessa.
Jos Ratzenberger, Senna, Wendlinger ja Häkkinen olisivat ajaneet kolarinsa nykypäivän F1-autolla, olisivat he todennäköisesti selvinneet mustelmilla. Hans ja Halo olisivat pelastaneet heidät.
Vuoden 1994 jälkeen F1-kilpailuissa on nähty yksi kuolemaan johtanut onnettomuus. Jules Bianchi ajautui Suzukassa 2014 ulos radalta ja törmäsi toista F1-autoa siirtämässä olleeseen pyöräkuormaajaan. Bianchi sai vakavia päävammoja ja oli sairaalassa koomassa yhdeksän kuukauden ajan ennen kuin menehtyi heinäkuussa 2015.
Bianchin onnettomuuden myötä tuli voimaan sääntö, jonka mukaan turva-auto tulee aina radalle, jos auton siirtämiseen tarvitaan radan varrella toista ajoneuvoa, kun auto on jäänyt vähänkin vaaralliseen paikkaan.
Kuolemaan johtavia onnettomuuksia tuskin voi F1-sarjassa silti kokonaan estää. Karu esimerkki nähtiin viime vuonna Spassa Formula 2-kilpailussa, kun Anthoine Hubert sai surmansa. Hänen autonsa hajosi rajussa törmäyksessä kahtia.
Hubertin kolari olisi voinut tapahtua myös F1-kilpailussa. Hans ja Halokaan eivät aina auta.
Kauhisteltavaa riittää. Samalla monilta unohtuu, että F1-ajajat rakastavat vaaratilanteita ja ovat siksi ajamassa kilpaa. He kyllä tietävät ammattinsa vaarat, eikä kukaan heitä ammattiin pakota.
Tavallinen ihminen tuskin olisi selvinnyt hengissä, jos olisi joutunut Grosjeanin onnettomuuteen. Grosjean selvisi, koska on ammattilainen, ja tietää, miten moisissa tilanteissa toimitaan.
Formula ykkösiin selviytyneet kilpa-ajajat ovat kaikki poikkeusyksilöitä. Tavallista tallaajaa ajaminen moisissa nopeuksissa hirvittäisi. Kuolemanvaaran läsnäolo on osaltaan ollut nostamassa Formula ykkösiä yhdeksi maailman suosituimmista urheilusarjoista.
Grosjeanin F1-ura saattaa tosin olla ohi. Häneltä jää varmuudella väliin ensi viikonloppuna lyhyemmällä Bahrainin rataversiolla ajettava osakilpailu. Hänen tilallaan ajaa Pietro Fittipaldi.
Grosjeanilla ei ole ensi kaudeksi F1-sopimusta. Jos hän ei toivu palovammoistaan joulukuun toisena viikonloppuna Abu Dhabissa ajettavaan kauden päätöskisaan, saattoi hänen uransa päättyä Bahrainin kauhukolariin. Siinä tapauksessa F1-uran päätös oli todellakin näyttävä.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Karmea onnettomuus Bahrainin F1-kilpailussa – hengenlähtö todella lähellä
Kommentoi Facebookissa