Päivän sitaatti – ”Alammeko unohtaa joulun todellisen tarkoituksen? Tiedättehän, joulupukin syntymisen?”

Joulu on kaupallistunut, kuinkahan moni lapsi enää oikeasti tietää miksi joulua vietetään?

Joulu on kaupallistunut, kuinkahan moni lapsi enää oikeasti tietää miksi joulua vietetään? (Kuva Fotolia)

Totuus kuullaan joskus keltaisen lapsen suusta.

SITAATTI Visavuoren museo järjesti kymmenisen vuotta sitten äänestyksen legendaarisen pilapiirtäjän Kari Suomalaisen parhaasta piirroksesta. Voittajaksi yleisö valitsi ruudun, jossa Jeesus seisoo kerjäämässä kiireisellä joulukadulla Helsingissä.

Kuvan nimi on Joulukatu eli kuokkavieras syntymäpäiväkesteissä, piirros on jo vuodelta 1954. Hieman samaa henkeä on sitaatissamme, jonka lausui keltainen pieni poika. Kyseessä on tietysti Bart Simpson, jonka rääväsuiset kommentit osuivat usein kipeästi oikeaan. Joulu on kaupallistunut, kuinkahan moni lapsi enää oikeasti tietää miksi joulua vietetään?

Matt Groeningin luoman Simpsoneiden ensimmäinen jakso esitettiin vuonna 1989, ja nyt menossa on jo 30. tuotantokausi. Alun perin Tracey Ullman Shown piristykseksi tehty piirrossarja sai tuolloin oman sarjansa ja avausjakso oli nimeltään Joulurauhaa.

Simpsonit ovat ravistelleet vuosien varrella amerikkalaisia perhearvoja ja yhteiskuntaa, Springfieldin pikkukaupungissa on nähty rahanahneutta ja kieroilevia poliitikkoja, mutta myös vierailevia julkisuuden henkilöitä. Satiiri on kuitenkin vaikea taiteenlaji. Sarjassa olevaa intialaista Apu-kauppiasta on viime aikoina pidetty jopa rasistisena hahmona.

Suomikin on vilahdellut Simpsoneissa, Paavo Nurmesta Helsingin olympialaisiin. YK:n päivänä nähtiin Suomen kansallistanssi saamelaisasussa. Sarjan roolittaja sekä tuottaja Bonita Pietilä on tunnetusti suomalaista sukujuurta.

Kommentoi Facebookissa