Päivän sitaatti: ”Ei ole mitään syytä, miksi jokainen haluaisi tietokoneen kotiinsa.”

Tietotekniikan kehittyessä monet asiantuntijoiden esittämät arviot on voitu heittää romukoppaan.

Tietotekniikan kehittyessä monet asiantuntijoiden esittämät arviot on voitu heittää romukoppaan. (Kuva Fotolia)

Internetin on myös ennustettu romahtavan ja roskapostit on pitänyt saada kuriin.

SITAATTI Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden. Tietotekniikan kehittyessä monet kunnianarvoisien asiantuntijoiden esittämät arviot on voitu heittää romukoppaan – ja niiden esittäjät mielellään unohtavat mitään koskaan sanoneensa.

Yksi siteeratuimmista ennustuksista on laitettu IBM:n perustajan ja hallituksen puheenjohtajan Thomas J. Watsonin sanomaksi.

”Luulen, että maailmassa on markkinoita ehkä viidelle tietokoneelle.”

Watsonin väitetään sanoneen näin vuonna 1943, mutta asiasta ei löydy minkäänlaista todistetta. On mahdollista, että koko sitaatti on vain huvittavaksi keksitty lausahdus. Sen sijaan Digitalin perustaneen Ken Olsenin ennustus puheessaan World Future Societyn kokouksessa Bostonissa 1977 on totta:

”Ei ole mitään syytä, miksi jokainen haluaisi tietokoneen kotiinsa.”

Mikrotietokoneet kuten Apple II, Commodore PET ja TRS-80 julkaistiin samana vuonna ja Digital oli pian vaikeuksissa. Olsen toki viittasi enemmänkin kodeissa toimintoja ohjaaviin keskustietokoneisiin.

Ethernet-tekniikan keksinyt Robert Metcalfe puolestaan arvioi vuonna 1995 internetin romahtavan seuraavana vuonna. Näin ei käynyt, ja Metcalfe kaksi vuotta myöhemmin söi silputun ennusteensa konferenssiyleisön edessä. Pieleen on mennyt muillakin, Bill Gates ennusti Davosin talousfoorumissa vuonna 2004, että roskapostit saadaan kuriin kahdessa vuodessa.

Yksi hauskimmaksi on noussut Yhdysvaltain entisen varapresidentin Al Goren väite vuonna 1993, että hän olisi ”keksinyt internetin” toimiessaan kongressiedustajana. Kyseessä oli CNN-kanavan Late Edition -ohjelma, jossa Gore kertoi mikä erotti hänet presidenttiehdokkaaksi myös havittelevasta kilpakumppanistaan, demokraattisenaattori Bill Bradleysta.

Väitettä on myöhemmin tarkennettu, täsmällisesti ottaen Gore sanoi näin:

”During my service in the United States Congress, I took the initiative in creating the Internet.”

Internetin laittaminen alulle on toki sekin liioittelua, sillä tekniikka oli jo kehitetty Goren päästessä kongressiin eikä internetin voida sanoa olleen kenenkään yksittäisen henkilön tai edes pienen ryhmän keksinnön tulos.

Kommentoi Facebookissa