Palkitun Teemu Nikin uusi elokuva on pikimusta komedia – ”Olen ennakkoluuloinen ihminen”

Etualalla Jouko Puolanto, Ona Kamu ja Antti Reini sekä takarivin Susanna Pukkila, Almila Bagriacik ja Mari Rantasila nähdään Nimbyssä.

Etualalla Jouko Puolanto, Ona Kamu ja Antti Reini sekä takarivin Susanna Pukkila, Almila Bagriacik ja Mari Rantasila nähdään Nimbyssä. (Kuva Tomi Palsa)

Nimby kertoo suvaitsevana itseään pitävien ihmisten suvaitsemattomuudesta.

ELOKUVA Tästä ajasta kertova Nimby – lyhenne termistä Not In My Backyard – on pikimusta komedia suvaitsevana itseään pitävien ihmisten suvaitsemattomuudesta. Ohjauksesta vastaa kotimaisen elokuvan kentän anarkistisiin ja palkittuihin tekijöihin lukeutuva Teemu Nikki, joka tunnetaan muun muassa elokuvasta Armomurhaaja sekä tv-sarjasta Sekasin.

Nimby kertoo tästä ajasta ja sen ristiriidoista – ja uskaltaa nauraa aiheille, joille yleensä vain pudistellaan päätä tai joilta suljetaan silmät. Tapahtumat saavat alkunsa, kun kaupunkilaistunut Mervi vie ensimmäisen kerran tyttöystävänsä Katan maaseudulle vanhempiensa luo.

Mervi pelkää, että vanhempien on vaikea suvaita tyttöparia – varsinkin kun Katan äiti on iranilainen ja isä saksalainen – mutta käy ilmi, että perillä Mervillä on itsellään paljon enemmän sulateltavaa.

Vanhempien omalaatuinen, avoin rakkausjärjestely, uusnatseihin liittynyt ex-poikaystävä, periuskonnolliset kummivanhemmat ja paikkakunnalle muuttaneiden pakolaisten synnyttämät ristiriidat eivät varsinaisesti helpota vierailua.

Juttuvinkki: Teemu Nikin lyhytelokuva Cannesin elokuvajuhlien kilpasarjaan – ”Kyllä tästä on haaveiltu”

– Olen ennakkoluuloinen ihminen ja koen raskaaksi keskustella erilaisten ihmisten kanssa. On niin paljon helpompaa, kun ei tarvitse kyseenalaistaa omia ajatuksiaan. Aivan kuten on helppo olla suvaitsevainen asioiden suhteen, jotka eivät oikeasti omaa elämää kosketa. Huomattuani itsessäni nämä piirteet, päätin tehdä aiheesta elokuvan. Haluan takapihalleni myös erilaisia ihmisiä, ohjaaja Teemu Nikki avaa aihevalintaa.

Suvaitsevaisten ihmisten suvaitsemattomuus on aina ajankohtainen aihe, mutta elokuvaa kirjoitettaessa ei koronaviruksesta ollut vielä tietoakaan. Päähenkilöiden jääminen jumiin piiritettyyn taloon niin, että kukaan ei ole mistään samaa mieltä, on pandemia-aikana pistävän ajankohtaista.

Lokakuussa ensi-iltansa saavan Nimbyn rooleissa nähdään muun muassa Susanna Pukkila, Almila Bagriacik, Mari Rantasila, Antti Reini, Elias Westerberg, Ona Kamu, Jouko Puolanto ja Matti Onnismaa. Elokuvan on tuottanut Jani Pösö/ It’s Alive! Films.

Nikki ja Pösö vastaavat työparina myös elokuvan käsikirjoituksesta. Heidän edellinen elokuvansa Armomurhaaja oli Suomen ehdokas parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkintoon. Se palkittiin myös parhaan käsikirjoituksen ja parhaan elokuvamusiikin Jussi-palkinnoilla. Nikin ohjaamat tv-sarjat Sekasin ja #lovemilla on palkittu Kultaisilla Venloilla.

Lue myös: Armomurhaaja on karu kertomus karman laista – mutta miksi Badding vaihtui Olavi Virtaan?

Kommentoi Facebookissa