Pelkkä arvostelu ei auta – naisten jalkapallo tarvitsisi fanejakin

Naisten jalkapallomaajoukkueella lienee suomalaisista palloilujoukkueista paras mahdollisuus Pariisin 2024 olympialaisiin.

Naisten jalkapallomaajoukkueella lienee suomalaisista palloilujoukkueista paras mahdollisuus Pariisin 2024 olympialaisiin. (Kuva Palloliitto)

Naisten jalkapallon Suomen pääsarja tunnetaan jatkossa nimellä Kansallinen Liiga. Nimenmuutoksella tähdätään tasa-arvoon.

JALKAPALLO Palloliitto ilmoitti tällä viikolla muuttaneensa Suomen naisten jalkapallon pääsarjan nimeä. Jatkossa naisten pääsarjan nimenä on Kansallinen Liiga.

Nimenmuutoksella pyritään pääsemään eroon naisten ja miesten jalkapallon räikeästä epätasa-arvosta. Viime vuonna pelattu ja paljon julkisuutta ympäri maailman saanut naisten jalkapallon MM-turnaus sai Suomessakin paljon katsojia, mikä osoittaa, että tuotteena naisten jalkapallolla on potentiaalia.

– Nousemalla suureksi kansainväliseksi ilmiöksi viime kesän MM-kisat todistivat, ettei jalkapalloa katsota sukupuolen vuoksi. Sitä katsotaan siksi, että ottelut ovat viihdyttäviä ja pelaajat huippu-urheilijoita niin teknisesti kuin taktisestikin. Siksi naisten jalkapalloa tulisi kohdella samanarvoisesti miesten jalkapallon kanssa. Naisten jalkapallon pääsarja on lajin korkein taso Suomessa, ja uusi nimi heijastaa tätä, kertoo Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti tiedotteessa.

Kansallinen Liiga -nimi on ennen kaikkea kannanotto tasa-arvoa kohtaan.

– Urheilumaailmaan on vakiintunut puhetapa, jossa on urheilua ja sitten on naisurheilua – jalkapalloa ja naisjalkapalloa. Tämä näkyy myös siinä, miten miesten ja naisten urheilua arvostetaan. Nimenmuutos voi tuntua pieneltä askeleelta, mutta kyseessä on vahva kannanotto ja identiteetin rakennus, joka symboloi suurempaa muutosta. Uuden nimen ja identiteetin on tarkoitus luotsata kulttuurin muutosta siinä, miten rakennamme samanarvoisempaa urheilumaailmaa ja yhteiskuntaa, sanoo Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja.

Nimenmuutos on saanut paljon positiivista palautetta. Tosin sosiaalisessa mediassa ja kommenttipalstoilla on esitetty väitteitä, että nimenmuutoksella Palloliitto vain haluaa kiillottaa julkisuuskuvaansa tekemättä mitään konkreettisempaa naisten jalkapallon kehittämiseksi.

YLE:n toimittaja Hinni Hirvonen julkaisi kriittisen kolumnin, jossa peräänkuuluttaa seuroilta tekoja. Naisten jalkapallon pääsarjan taloudellinen asema ja yleisolosuhteet eivät Suomessa ole häävillä tasolla, mutta pelkkä kritisointi ei auta mitään, jos todellisia resursseja tilanteen korjaamiseksi ei ole.

Ammattilaisuus on Kansallisessa Liigassa vielä kaukainen haave. Kun kriittisissä puheenvuoroissa vaaditaan ammattilaisurheiluun tasa-arvoa, unohtuu useasti, että ammattilaisurheilu kustannetaan loppukäyttäjien eli tavallisten katsojien pussista. Ammattilaisuus ei synny itsestään, vaan se täytyy se ansaita.

Naisten jalkapallon olosuhteiden kritisoijista harva on käynyt katsomassa naisten jalkapalloa paikan päällä ja maksanut pääsylipustaan. Suomen naisten maajoukkueen Helmarienkaan ottelut eivät ole olleet loppuunmyytyjä, vaikka julkisuutta on viime aikoina tullut paljon. Palloliitto on panostanut Helmarien pelien markkinointiin yhä enemmän.

Konkreettisten tulosten saavuttamiseksi olisi arvostelun sijaan olisi syytä ryhtyä tekoihin menemällä katsomaan pelejä paikan päälle. Kauaa ei tarvitse enää odottaa. Kansallisen Liigan kauden avausottelut pelataan 28. maaliskuuta kauden jatkuessa syksyyn saakka.

Suomen maajoukkue Helmarit jatkaa tänä vuonna taistelua paikasta Englannissa 2021 pelattavaan EM-turnaukseen. Seuraavan ottelunsa Helmarit pelaa 10. huhtikuuta Vaasassa Portugalia vastaan. Kesäkuun 9. päivänä Helmarit saa Helsingissä Töölön stadionilla vastaansa Skotlannin.

Sekä Portugalista että Skotlannista tarvittaisiin voitto, jotta EM-unelma pysyisi elossa. Tuekseen Helmarit tarvitsisi täyden katsomon. Jokaisella kritisoijalla on mahdollisuus vaikuttaa naisten jalkapallon tasa-arvon kohenemiseen ostamalla pääsylipun.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Voittoja tuli – Lukas Hradeckyn ja Glen Kamaran europelikausi jatkuu

Kommentoi Facebookissa