JALKAPALLO Suomen naisten jalkapallon pääsarja eli Kansallinen liiga vietiin päätökseen sunnuntaina. Mestaruuden voitti ahvenanmaalaisjoukkue Åland United. TiPS otti hopeaa ja KuPS pronssia.
Åland United nauttii Ahvenanmaan elinkeinoelämän vahvaa tukea, kuten miesten pääsarjan Veikkausliigan joukkue IFK Mariehamn. Åland Unitedin seuraorganisaatio on viime vuosina kehittänyt kiitettävästi toimintaansa ja pestannut myös ulkomaalaisvahvistuksia.
Ammattilaisjoukkueesta ei Åland Unitedin tapauksessa voi kuitenkaan puhua. Kansallinen liiga on yhä puoliammattilaissarjan ja amatöörisarjan välimuoto, jossa ammattilaisuus on kaukainen haave.
Euroopan suuremmissa jalkapallomaissa naisten jalkapallosta on tullut pääsarjatasolla ammattilaisurheilua. Valtavasti kansainvälistä huomiota saanut 2019 pelattu naisten MM-turnaus lisäsi bisnestä naisten jalkapallon ympärillä huomattavasti, kunnes koronapandemia muutti tilanteen.
Suomessa medianäkyvyys on Kansallisen liigan ympärillä kasvanut, mutta ammattilaisuus ei ole edelleenkään realismia. Kaukana siitä.
Kansallisen liigan pelaajien keski-ikä on 21,5 vuotta. Se kertoo tilanteesta karua kieltään. Pelaaminen Suomessa pääsarjatasolla on haastavaa, jos samaan aikaan pitäisi käydä töissä tai opiskella. Sellaisen kuormituksen keskellä pelaajan on vaikea kehittyä.
Juttuvinkki: Olympiastadionin peruskorjaus on karu esimerkki suomalaisesta ongelmasta
Muutamat irtopisteitä hakevat poliitikot ovat syyttäneet naisten ja miesten palloilun epätasa-arvosta lajiliittoja ja vaatineet tasa-arvoista kohtelua. Todellisuudessa epätasa-arvo johtuu siitä, että urheiluviihteen loppukäyttäjät eli urheilufanit eivät edelleenkään ole syttyneet naisten palloilulajeille yhtä palavasti kuin miesten palloilulajeille.
Sunnuntaina Espoossa Hongan ja Åland Unitedin ottelussa oli 245 katsojaa. Ottelua pääsi katsomaan ilmaiseksi, joten katsojamäärä on luvalla sanoen todella surkea, vaikka koronapandemia varmasti väkeä hieman verottikin.
Kansallisen liigan ottelutapahtumiin pitäisi saada lisää katsojia. Ennen koronapandemiaa vuonna 2019 naisten jalkapallon pääsarjapeleissä katsomot ammottivat tyhjyyttään, vaikka MM-kisat olivat juuri tuoneet erinomaista mainosta naisten jalkapallolle.
Yritykset eivät tue naisten jalkapalloa pelkästään hyväntekeväisyysmielessä. Ne haluavat myös rahoilleen vastinetta. Sitä on vaikea saada, jos yleisöä ei ole.
Suomen naisten maajoukkueen pääsy 2022 pelattavaan EM-turnaukseen saattaisi auttaa tilannetta. Maajoukkue on Suomessa kuitenkin tuote numero yksi, jonka kasvava näkyvyys tuo lisäsuosiota seurajoukkueille.
Naisten maajoukkueen peleissä stadionit ovat Suomessa jo täyttymässä, jos menestystä tulee.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: AC Oulu palaa Veikkausliigaan – kymmenen vuoden korpivaellus päättyi
Kommentoi Facebookissa