Pentti Matikaiselta rakentava ehdotus SM-liigalle – tuskin otetaan edes harkintaan

Pentti Matikaisen komennossa Leijonat ylsi ensi kertaa arvokisamitaleille

Pentti Matikaisen komennossa Leijonat ylsi ensi kertaa arvokisamitaleille. (Kuva AOP)

Valmentajalegenda Pentti Matikainen ehdottaa HS:n haastattelussa, että SM-liigan joukkuemäärän voisi vähentää kymmeneen.

JÄÄKIEKKO Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen olympiakisoissa ja MM-kisoissa ensi kertaa mitaleille valmentanut Pentti Matikainen ehdottaa Helsingin Sanomien haastattelussa SM-liigan joukkuemäärän karsimista. Matikaisen mielestä pääsarjatasolle riittäisi kymmenen joukkuetta nykyisen 15 joukkueen sijasta.

Samalla Matikainen ehdottaa Suomen jääkiekon kakkossarjan Mestiksen muuttamista kymmenen joukkueen sarjaksi. Matikaisen mielestä karsinnat Liigan ja Mestiksen välille voisi palauttaa.

Muutos olisi seuraorganisaatioille raju. Matikaisen mukaan seuroille tulisikin antaa useampi vuosi siirtymäaikaa.

Sosiaalisen median keskusteluissa Matikaisen ehdotus on saanut positiivista värinää. Mitenkään yllättävää se ei ole. Onhan suljettua Liigaa moitittu urheilullisesti tylsäksi, kun häntäpäässä ei loppukaudesta enää panosta ole, ja seurat keskittyvät paikkaamaan talouttaan kauppaamalla parhaita pelaajiaan muualle.

Suomalaisen jääkiekon tasoakaan 15 joukkueen ylisuuri pääsarja ei palvele. Pienemmillä paikkakunnilla taloudelliset rajat tulevat väistämättä vastaan, jos tarjolla ei ole taloudellisesti rahakasta tukijaa, kuten tämän kauden suuren suosikin Rauman Lukon tapauksessa.

Tänä syksynä SM-liigassa nähdään toki poikkeuksellisen tasokkaita pelaajia, kun NHL:n kausiohjelma meni viime keväänä koronapandemian takia sekaisin. Kun kausi Pohjois-Amerikassa alkaa, lähtevät parhaat pelaajat kuitenkin takaisin rapakon taakse. Sen jälkeen alkaa taas hämmästely, kuinka SM-liigan pelaajien taso jää jälkeen Sveitsin tai Ruotsin pääsarjoista.

Juttuvinkki: Pentti Matikaisen saavutukset jäivät MM95-hypetyksen varjoon

Matikaisen esittämä malli palvelisi paremmin suomalaisten seuraorganisaatioiden kansainvälistä kilpailukykyä. Kun kotimaan pääsarjan parhaat pelaajat rajoittuisivat kymmeneen joukkueeseen, tarjoaisi se faneillekin tasokkaamman paketin.

Vahvemmassa Mestiksessäkin seuraorganisaatiot voisivat kehittyä. Mestiksessä voisi olla mahdollisuuksia peluuttaa ammattilaiskiekkoilijoita toisin kuin nykyisessä näivettyneessä sarjassa, jossa parhaat pelaajat ovat puoliammattilaisia.

Matikaisen ehdotukset kuulostavat hyviltä, mutta tuskin saavat suomalaisilta kiekkopäättäjiltä vastakaikua. Ongelmana nimittäin on, että seuroissa ajatellaan vain omaa etua. Pelko alemmalle sarjatasolle putoamisesta on suomalaisen pääsarjajääkiekon kokonaisuuden kehittämisen rinnalla sivuseikka.

SM-liigasta voi nykyään pudota vain konkurssin kautta, kuten Espoon Bluesille kävi 2016. Koronapandemian aiheuttamat talousongelmat saattavat karsia seurojen määrää, mutta suljettu Liiga tuskin poistuu keskuudestamme.

Jos rahoittajat vaatisivat muutoksia, voisi tilanne suljetun sarjan osalta muuttua. Ammattilaisurheilu elää rahasta, joten Matikaisen ehdotukset voisi esittää SM-liigan sponsoreille.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Hämmästyttävä tilasto – Stanley Cup karttaa suomalaisia

Kommentoi Facebookissa