Perinteikäs futiskaupunki Kotka palaa Veikkausliigaan

FC KTP juhlii

FC KTP juhlii. (Kuva AOP)

FC KTP pelasi TPS:n kanssa nousukarsinnassa 1-1 -tasapelin ja nousi Veikkausliigaan.

JALKAPALLO Kotkan FC KTP saavutti lauantaina paikan ensi kaudeksi Veikkausliigaan. KTP sinetöi nousunsa pelaamalla karsinnassa 1-1 -tasapelin Turussa TPS:ää vastaan.

TPS:n kannalta 58. minuutilla vielä hyvältä joukkueen siirryttyä 1-0 -johtoon. Niklas Pyyhtiä keskitti ja Albijon Muzaci ohjasi turkulaisille maaliin.

Shokkihoitoa TPS sai 83. minuutilla Antti Mäkijärven puskettua kotkalaisten tasoitusmaalin. Ensimmäinen osaottelu Kotkassa oli päättynyt 0-0, joten KTP:lle riitti toisesta osaottelusta nousuun Mäkijärven puskema vierasmaali.

KTP palaa Veikkausliigaan viiden vuoden tauon jälkeen. Edellinen nousu pääsarjatasolle jäi yhden kauden mittaiseksi.

Vuosina 2003-2008 Veikkausliigassa pelasi FC KooTeePee-niminen joukkue, FC KTP:n edeltäjä. Nämä seuraorganisaatiot ovat jatkaneet Kotkan Työväen Palloilijoiden eli KTP:n perinteitä.

Vuonna 1927 perustettu KTP voitti Suomen mestaruuden 1951 ja 1952. Suomen Cupin KTP voitti 1958, 1961, 1967 ja 1980. Kahdessa viimeisessä Suomen Cupin mestaruudessa KTP:n kokoonpanossa esiintyi Kotkan kaikkien aikojen legendaarisin jalkapalloilija Arto Tolsa, jonka mukaan Kotkan jalkapallostadion on nimetty.

Juttuvinkki: Olympiastadionin peruskorjaus on karu esimerkki suomalaisesta ongelmasta

Kotka on Suomen perinteikkäimpiä futiskaupunkeja, mutta menestys on jäänyt Tolsan vuosien jälkeen vaatimattomaksi. Faneja Kotkassa riittää, mutta seuraorganisaatiot eivät ole saaneet rakennettua kunnollista pakettia. Rahoitus on ollut puutteellista.

Viime vuosina vastaavia ongelmia on ollut Veikkausliigasta putoavan TPS:n tapauksessa. Kahdeksan Suomen mestaruutta voittanut TPS (viimeisin mestaruus tuli 1975) ajautui vuoden 2012 pronssinsa jälkeen talousvaikeuksiin.

Ykkösessä TPS pelasi 2015-2017 ja uudelleen 2019. TPS:stä onkin tullut Veikkausliigan ja Ykkösen hissijoukkue, kun kaksi seuran viimeisintä pääsarjatason visiittiä ovat jääneet yhteen kauteen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kaikki jalkapallon 2021 EM-kisamaat viimeinkin selvillä

Kommentoi Facebookissa